Siirry suoraan sisältöön
Tennareihin ja farkkuihin pukeutunut nuori astumassa sisään bussiin. Kuva: Mikael Matikainen, Vaasan kaupunki

Kuntavaalit nuorten näkökulmasta: Mitä sinä haluaisit muuttaa Vaasassa?

Hanna Hietikko

Kirjoittaja odottaa jo innolla tulevia kuntavaaleja ja niitä ennen järjestettäviä keskusteluja.

Kuntavaalit järjestetään tänä keväänä yhdessä aluevaalien kanssa 13. huhtikuuta. Pomedia selvittää nyt, mihin asioihin etenkin vaasalaiset nuoret toivovat muutosta.

Vastaamalla kyselyymme vastauksesi voi päästä mukaan Nuorten ääni -toimituksen ja MTV:n kanssa tehtävälle yhteistyövideolle.

Kysely on tässä, mutta taustoitusta siinä mainittuihin ongelmiin on luettavissa alempana tässä jutussa.

Suomen paras nuorisovaltuusto mutta tyytymättömät opiskelijat

Vaasa on nuorten näkökulmasta kahtalainen. Sen aktiivinen nuorisovaltuusto on valittu 2024 Suomen parhaaksi ja hiljattain aloittanut uusi nuva vaikuttaa myös hyvin aktiiviselta.

Toisaalta moni nuori lähtee opiskelemaan muualle eikä palaa takaisin. Myös moni pohjalaismaakuntiin opiskelelemaan tuleva, niin suomalais- kuin ulkomaalaistaustainenkin opiskelija, käy täällä vain hankkimassa tutkinnon ennen kuin suuntaa etelän kasvukeskuksiin tai ulkomaille.

Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan loppuvuodesta julkistetut Opiskelijaystävällinen Vaasa 2024 -kyselyn tulokset kertovat syitä, miksi opiskelijat eivät viihdy Vaasassa kauaa. Raportin mukaan opiskelijoille ei ole riittävästi kohtuullisen hintaisia asuntoja, joukkoliikenne ei toimi riittävästi eikä Vaasassa ole riittävästi opiskelijahintaista tekemistä opiskelijoille. Töitä on hankala saada Vaasasta edes valmistumisen jälkeen, ellei sitten ole tekniikan alan opiskelija.

Kuvituskuva opiskelijoista: Mikael Matikainen, Vaasan kaupungin kuvapankki
Korkeakouluopiskelijat pääsevät nauttimaan Vaasan kaupungin tarjoamalla etuviikolla palveluista ilmaiseksi tai isoin alennuksin. Kuva: Mikael Matikainen, Vaasan kaupungin kuvapankki

Toistaalta Vaasa saa opiskelijoilta kiitosta viihtyisyydestä, rauhallisuudesta ja kompaktiudesta. Sekä nämä kiitokset että moitteet on toimitettu kaupungille.

Täysin toimettumana Vaasan kaupunki ei kuitenkaan ole ollut. Se yrittää viihdyttää ja tutustuttaa itseensä opiskelijoita, esimerkiksi vuosittaisella opiskelijan etuviikolla. Vaasassa hyödynnettävät tarjoukset vaan eivät paljon auta, jos opiskelija ei ole edes muuttanut Vaasaan vaan käy Vaasassa niin harvoin kuin mahdollista.

Nuorten ja lasten mielipiteet kiinnostavat

Yläkouluikäisia ja toisella asteella opiskelevia Vaasan kaupunki pyrkii myös kuuntelemaan. Se järjesti esimerkiksi 20.1. keskustelutilaisuuden, jossa nuoret ja päättäjät keskustelivat nuorten aloitteesta rasismista, syrjinnästä ja yksinäisyydestä.

Vaasassa on menellään on Ilkivallaton porkkana -niminen kaupungin nuorisopalveluiden ja kuntatekniikan yhteinen hanke. Sen tavoitteena on luoda yhä turvallisempaa ja viihtyisämpää kaupunkiympäristöä ja kehittää yhdessä nuorten kanssa toimenpiteitä ja toimintamalleja, jotka ehkäisevät ilkivaltaa Vaasan kaupungin ulkotiloissa.

Lokakuussa taas kaupunki järjesti kyselyn lapsille ja nuorille, sillä se tavoittelee Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnutusta. Lapsella tarkoitetaan lasten oikeusista puhuttaessa kaikkia alle 18-vuotiaista eli myös nuoria.

Lapsella tarkoitetaan lasten oikeusista puhuttaessa kaikkia alle 18-vuotiaista eli myös nuoria.

Yksi tavoitteista on olla kunta, jossa jokainen lapsi ja nuori tulee kuulluksi ja pääsee vaikuttamaan häntä koskeviin asioihin. Vaasan kaupunkin kyselyyn vastasi 322 vaasalaista lasta ja nuorta.

Lapset ja nuoret haluavat ajoissa olevat bussit, enemmän jalkapallokenttiä sekä lisää puuroa kouluun. Skeittiparkkiin ja liikennepuistoon he olivat tyytyväisiä.

Lapsi valitsee värikynää. Kuva: Christoffer Björklund, Vaasan kaupunki
Vaasa tavoittelee lapsiystävällisen kunnan tunnustusta. Kuva: Christoffer Björklund, Vaasan kaupunki

Lapsiystävällisen kunnan tavoitteet

Vaasan kaupunki on mukana Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallissa. Mallin toimintasuunnitelmaan on kirjattu viisi tavoitetta, joiden toteutuessa voi saada Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Tavoitteeet ovat

  1. Kunnassa on selkeät ohjeet Lapsivaikutusten arvioinnin (LAVA) systemaattiseen käyttöönottoon, ja sen toteuttamisessa toimii pätevien ammattilaisten tiimi.
  2. Kunnan henkilöstö ja keskeiset sidosryhmät on perehdytetty lapsen oikeuksiin osana perehdytysohjelmia.
  3. Kunta edistää kaikkien lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua harrastuksiin ja nauttia merkityksellisestä vapaa-ajasta.
  4. Julkisen liikenteen reittejä, aikatauluja ja pyöräteiden kunnossapitoa kehitetään.
  5. Kunnassa on monipuolisia osallisuutta tukevia rakenteita, jotka huomioivat lasten ja nuorten näkemykset eri ikäkausina palvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä.
Hyväksy evästeet nähdäksesi upotettu sisältö. Muokkaa evästeasetuksia

Tämä juttu on osa yhteistyötä Nuorten Ääni -toimituksen kanssa. Tavoitteenamme on tehdä kuntavaaliteemoja vaasalaisittain käsittelevä video MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa