Siirry suoraan sisältöön
Kuvituskuva, jossa henkilö kurkistaa kirjan takaa.

Introvertistä voi tulla yliopistossa ekstrovertti ja päinvastoin

Tilda Huhtamies

Yliopistossa opiskeleminen on pitkälti itsenäistä puurtamista, vaikka yhteisöllisiäkin piirteitä on, esimerkiksi ryhmätöiden tekeminen. Miltä yliopisto-opiskelu näyttää introvertiksi identifoituvan silmin? Entä ekstrovertin? Onko kahtiajako ekstrovertteihin ja introvertteihin niin yksinkertainen?

Vaasan yliopistossa kolmatta vuotta hallintotieteitä opiskelevalle Elle Koskimiehelle oma aika on kaikki kaikessa. Introvertiksi identifoituva Koskimies kuormittuu herkästi sosiaalisissa tilanteissa ja palautuu parhaiten omissa oloissaan. Opiskeluvuodet ovat kuitenkin tuoneet Koskimiehestä ekstrovertimman puolen esiin.

Elle Koskimies vaalii omaa aikaa. Kuva: Victoria Kunnas

— Vietän nykyään harvoin aikaa yksin. Teen usein koulutehtäviä yhdessä kavereiden kanssa ja ainejärjestötoiminnan myötä ympärillä pyörii jatkuvasti ihmisiä, hän kertoo.

Riittävä määrä omaa aikaa on kuitenkin Koskimiehelle tärkeää. Kun itsekseen vietetty aika jää vähemmälle, heijastuu se jaksamiseen.

— Koen oloni stressaantuneeksi ja väsyneeksi, jos en ole ollut riittävästi omissa oloissani.

Oma aika jäi vähiin erityisesti lukuisista tapahtumistaan tunnettuina fuksiviikkoina, jolloin etkoja ja tutustumisiltoja riitti päivästä toiseen. Koskimies muistaa elävästi tilanteet, kun oli aika suunnata jatkoille, vaikka sosiaaliset akut alkoivat käymään vähiin. Asiaa ei auttanut ympäriltä kuuluva painostus, sillä uusille opiskelukavereille Koskimiehen lähteminen kotiin kesken kaiken ei ollut vaihtoehto. 

— Usein sitä tuli lähdettyä mukaan, vaikka vähän väsyttikin. Myös pelko siitä, että jäi jostain paitsi, vaikutti asiaan.

Ei ole vain introverttejä ja ekstroverttejä

Vaasan yliopiston hallintotieteiden tohtori Seija Ollila ei pidä kahtiajakoa ekstrovertteihin ja introvertteihin yksioikoisena.

— Meistä kaikista löytyy jonkin verran kumpaakin puolta, mutta vaihtelevasti ja usein typistetysti. Introvertti voi olla sosiaalinen silloin, kun tilanne niin edellyttää tai kun ilmapiiri on otollinen. Toisaalta osaa ekstroverttikin olla rauhassa, kun olosuhteet sitä vaativat.

Kuvituskuva, jossa henkilö kurkistaa kirjan takaa.

Ollila esittää, että yliopistoympäristö, kuten myös muutkin sosiaaliset puitteet, voivat vahvistaa introvertin olemusta ekstroverttiutta kohti, mutta myös toisinpäin, eli ekstroverttia introverttiutta kohti. Introvertistä voi siis tulla ekstrovertti ja päinvastoin.

— Sitä varten tarvitaan oikeanlaista sosiaalista ympäristöä, yksilön itseohjautuvuutta ja itsensä johtamista, motivaatiota sekä uskallusta. Kaikki lähtee omasta asenteesta.

Akut voivat latautua muita ihmisiä tavatessa

Vaasan yliopistossa kolmatta vuotta markkinointia opiskeleva Arttu Nousiainen on niin itsensä, ystäviensä kuin erilaisten persoonallisuustestienkin mukaan todella sosiaalinen. 

— Persoonallisuustesteissä ekstoverttiuteni on selkeästi näkynyt.

Ekstrovertiksi itseään luonnehtiva mies viihtyy isoissa kaveriporukoissa ja tapaa lähes päivittäin ystäviään. Myös kolmesti viikossa pidettävät teatteritreenit pitävät huolen, että Nousiaisen sosiaalinen elämä on vilkasta.

— Näen lähes joka päivä ihmisiä, sillä akkuni latautuvat muiden ihmisten seurassa. Vietän lähtökohtaisesti mielummin aikaa porukassa kuin yksin.

Arttu Nousiainen opiskelee mielummin ryhmässä kuin yksin. Kuva: Asger Stegmann

Nousiainen on kokenut yliopisto-opinnot paikoin haasteellisiksi. Itsenäinen työskentely ja paksut tenttikirjat eivät samalla tavalla motivoi häntä kuin ryhmässä tekeminen.

— Sosiaaliset suhteet vaikuttavat merkittävästi motivaatiooni. Yksin opiskeleminen ei ole yhtä palkitsevaa kuin ryhmässä tekeminen. 

Onneksi tenttikirjoja ja itsenäistä puurtamista täydentävät sosiaalisemmat opiskelumetodit ja kurssitoteutukset. Lempikurssikseen Nousiainen nostaa Loista esiintyjänä -kurssin.

— Esiintyminen on hauskaa oppimista. Olisi hauskaa päästä joskus ohjelmajuontajaksi laivalle.

Persoonallisuustyypeissä on vahvuuksia ja heikkouksia

Seija Ollila kuvaa, kuinka kukin persoonallisuustyyppi pitää sisällään omat vahvuudet ja heikkoudet toimijuudessa.

Ekstrovertti saa asioita ja näkemyksiään hyvin läpi ja pystyy osallistumaan näkyvästi erilaisiin haasteellisiin tilanteisiin ryhmässä. Introvertin vahvuuksia puolestaan voi olla paneutuminen, pohdiskelu ja pysähtyminen jonkin luovuutta edellyttävän asian eteen.

— Esiintymishalukkuudensa vuoksi ekstrovertti saa asioita ja näkemyksiään hyvin läpi ja pystyy osallistumaan näkyvästi erilaisiin haasteellisiin tilanteisiin ryhmässä. Introvertin vahvuuksia puolestaan voi olla paneutuminen, pohdiskelu ja pysähtyminen jonkin luovuutta edellyttävän asian eteen.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa