Siirry suoraan sisältöön

Vaasan lukioiden opiskelijakuntien puheenjohtajat Elias Riekki ja Elle Kukkula. Kuva: Hanna Hietikko

Opiskelijakuntien puheenjohtajat Elias Riekki ja Elle Kukkula

Vaasan lukiot julistautuivat yhdessä syrjimättömiksi alueiksi jo 10. kerran

Hanna Hietikko

Kirjoittaja kävi juttukeikalla kampuksella.

Lähekkäin sijaitsevat Vaasan lyseon lukio (Lyska) ja Vasa gymnasium (VG) torjuvat yhdessä syrjintää. Lukion opiskelijoilla on ainakin 20 eri äidinkieltä, yhteinen kampus ja yhteisiä ”tandemkursseja”, joten on tärkeää, että opiskelijat kokevat olevansa osa yhteisöä.

Unescon Uniworld-teemapäivää on Vaasassa vietetty jo vuosikymmen samalla syrjimättömyysteemalla. Tänä vuonna ohjelmassa on kymmenkunta rastia, joissa pääsee tutustumaan esimerkiksi suomenruotsalaisuuteen, Lähi-idän kulttuureihin, Itämereen, Afrikkaan, Agenda 2030 -periaatteisiin ja vaihto-opiskelijoiden kertomuksiin.

Lukiolaiset pääsivät kokemaan kulttuurikierroksen aamupäivällä. Rasteja oli sijoiteltuna sekä Lyskan että VG:n puolelle, joten samalla tultiin tutuiksi toisen koulun opiskelijoiden kanssa. Kierroksella puhuttiin sekä suomea että ruotsia.

Opiskelijakunnat tavoittelevat yhteistyössä yhteisöllisyyttä

Lukioiden opiskelijakunnat ovat merkittäviä syrjinnän torjumisessa, niiden hallitusten puheenjohtajat Elias Riekki Lyskalta ja Elle Kukkula Vasa gymnasiumista kertovat. Opiskelijakuntien hallitukset isännöivät tapahtumaa, ja niiden puheenjohtajat avasivat tapahtuman juhlallisesti puheilla.

Agenda 2030 -rastilla pohdittiin, mitä tavoitteista pitää erityisen tärkeänä. Kuvat: Hanna Hietikko

– Päivä alkoi, kun julistimme koko kahden lukion kampusalueemme ruokasalissa kahdeksalla kielellä syrjinnästä vapaaksi, Riekki kertoo.

Teemapäivä on puheenjohtajien mukaan tehnyt vuosien aikana tehtävänsä, sillä syrjintää ei lukiossa ole. Ja jos sitä ilmeneekin, siihen puututaan heti.

– Tietenkin opettajat puuttuvat ja rehtori, mutta myös opiskelijat, Kukkula kertoo.

– En voisi sanoa mitään syrjivää ilman, että jo joku opiskelijoista sanoisi minulle siitä, Riekki vahvistaa.

Lyskan ja VG:n välillä oli ennen vastakkainasettelua, mutta siitä on pyritty pääsemään eroon. Riekki ja Kukkula haluavat opiskelijakuntien hallituksen – ja myös Vaasan nuorisovaltuuston varapuheenjohtajina – olla esimerkkeinä yhteistyön tekemisessä kielimuurien takana kyräilyn sijaan.

He ovat kumpainenkin kaksikielisiä ja innoissaan järjestämässä lisää yhteisöllisyyttä edistäviä tapahtumia lukioissaan.

Vaasan lyseon lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Elias Riekki pitää kansainvälisistä Agenda 2030 -tavoitteista tärkeänä etenkin hyvää koulutusta ja tasa-arvoisia vaikutusmahdollisuuksia.
Vasa gymnasiumin opiskelijakunnan puheenjohtaja Elle Kukkulan mielestä tärkein Agenda 2030 -tavoitteista on terveys ja hyvinvointi, tarkemmin sanottuna kouluterveydenhuolto.
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa