Siirry suoraan sisältöön

Toimitus

Keitä me olemme?

Lukuvuonna 2023-24 Pomediaa tekevät pääasiassa Etelä-Pohjanmaan opiston opiskelijat Minttu Witick (vas.) ja Julia Jaakkola (oik.) päätoimittaja Hanna Hietikon lisäksi.

Pomedia on kaikkien pohjalaisten opiskelijoiden, täältä lähtöisin olevien ja tänne opiskelemaan muuttaneiden yhteinen media.

Pomediaan voivat tehdä journalismia niin korkeakoulujen opiskelijat, lukiolaiset kuin amiksetkin.

Pomedia on tekijöidensä näköinen – tule tekemään Pomediasta sellaista kuin haluat!

Pomedia on pohjalaisten opiskelijoiden yhteinen media, joka perustettiin joulukuussa 2021 ja joka aloitti julkaisutoimintansa helmikuussa 2022. Pomedia on verkkomedia, johon opiskelijat voivat itse tuottaa sisältöä ja josta opiskelijat voivat seurata muiden opiskelijoiden kuulumisia. Pomedian ensimmäinen opiskelijatoimitus perustettiin Etelä-Pohjanmaan Opiston Verkkojournalismin opintolinjalla, joka on nyt nimeltään Toimittajakoulu.

Pomedia on eteläpohjalaisten ja pohjalaisten opiskelijoiden harjoittelu- ja näytön paikka. Pomedialla on yksi opiskelijatoimitus Opistolla, mutta lisää on tarkoitus perustaa kiinnostuksen mukaan. Pomediassa voidaan erityisesti sitä varten tehtyjen journalististen juttujen lisäksi julkaista myös opiskelijoiden koulutöinä tekemiä tekstejä, kuten esseitä ja kolumneja.

Pomedia tavoittelee ylioppilaslehtien asemaa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja kokeellisena suunnannäyttäjänä. Pomedia on pohjalaisten korkeakoulujen ja toisen asteen asteen oppilaitosten äänenkannattaja. Erotumme omalla tyylillämme muista vastaavista medioista ja annamme tilan nuorille tekijöille ja heidän äänelleen.

Opiskelijat ja opettajat, tulkaa tutustumaan Pomediaan!

Kuusi Pomedian toimittajaa.
Pomedian toimittajia ovat lukuvuonna 2022-2023 Iida Kasari (ylärivi, vas.) Hanna Hietikko, Sanni Alanko, Nea Kalliomaa (alarivi vas.) Runo Järvenpää sekä Niclas Paldanius. Kuva: Päivi Sirkka
Pomedia perustettiin 14. joulukuuta 2021. Sen ensimmäiset toimittajat olivat Pinja Pöytälaakso (vas.), Matleena Uusitalo ja Åsa Niemi. Pomedian päätoimittaja on Hanna Hietikko (oik.). Kuva: Jaakko Elenius

Toimituksen yhteystiedot

Henkilökohtaiset sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(a)epopisto.fi. Juttuvinkkejä ja palautetta voi laittaa tulemaan koko toimitukselle osoitteeseen pomedia(a)epopisto.fi. Päätoimittajan tavoittaa puhelimitse numerosta 050 416 4358.

Juttuvinkkejä ja palautetta voi laittaa tulemaan koko toimitukselle osoitteeseen pomedia@ilkka.com.

Pomedian toimittajat lukuvuonna 2023-2024

Julia Jaakkola

Olen 20-vuotias Toimittajakoulun opiskelija. Tulen alunperin Kanta-Hämeestä, mutta nyt asustelen Ilmajoella. Valmistuin ylioppilaaksi Forssan yhteislyseosta keväällä 2022. Nyt Etelä-Pohjanmaan opistolla opiskelen toimittajaopintoja ja suoritan Jyväskylän avoimessa yliopistossa sekä journalistiikan ja viestinnän että historian opintoja.

Toimittajana minua kiinnostavat erityisesti yhteiskunnalliset ilmiöt, poliittiset diskurssit, tasa-arvokysymykset, taide ja kulttuuri. Haaveeni olisi päästä opiskelemaan journalistiikkaa yliopistoon.

Minttu Witick

Olen 26-vuotias ja kotoisin Keski-Pohjanmaalta Kokkolasta. Tämän lukukauden olen opintovapaalla omasta työstäni varhaiskasvatuksesta ja opiskelen Etelä-Pohjanmaan opistolla Toimittajakoulussa. Olen päässyt tutustumaan siis täysin uuteen alaan, joka itseäni kiinnostaa. Teen parhaillaan muun muassa Jyväskylän avoimen yliopiston tarjoamia journalistiikan ja viestinnän perusopintoja ja lisäksi suoritan sanataideohjaajan pätevyyden.

Aiheet jotka toimittajana kiinnostavat minua liittyvät esimerkiksi hyvinvointiin, mielenterveyteen, opiskelijoihin, varhaiskasvatukseen, työoloihin ja työhyvinvointiin.


Pomedian toimittajat lukuvuonna 2022-2023

Hanna Hietikon kuva

Hanna Hietikko

Olen 29-vuotias Pomedian päätoimittaja Hanna Hietikko. Koulutukseltani olen filosofian maisteri Tampereen yliopistosta. Opiskelin pääaineenani suomen kieltä ja sivunaineina etenkin kirjallisuustiedettä ja journalistiikkaa. Tällä hetkellä opiskelen luovaa kirjoittamista Turun yliopiston kursseilla. Ennen Pomediaa olen työskennellyt esimerkiksi Ilkka-Pohjalaisessa, Aamulehdessä, Radio Moreenissa ja Kunnallissanomissa.

Minua kiinnostavat toimittajana erityisesti opiskelijoita koskevat asiat, suomen kieli, kirjallisuus, tasa-arvo, valtakunnanpolitiikka, lentopallo ja jalkapallo. Harrastan jalkapalloa IK:ssa, luovaa kirjoittamista ja joogaa. Minua voi seurata Twitterissä, olen siellä nimellä HietikkoH. Muita someja käytän huomattavasti vähemmän kuin sitä.

Sanni Alanko

Olen 19-vuotias Toimittajakoulun opiskelija. Valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2022. Journalismi kiehtoo, ja Toimittajakoulussa painotan opintoni viestintätieteisiin. Haaveena olisi opistovuoden jälkeen lähteä opiskelemaan journalismia yliopistoon.

Toimittajana minua kiinnostavat erityisesti erilaiset tapahtumat, ihmiset ja elämäntarinat, uskonto ja kristilliset arvot, musiikki, mielenterveys, ja myös kirjallisuus. Vapaa-ajallani harrastan haitarinsoittoa, lenkkeilyä ja nyrkkeilyä, luen kirjoja sekä kirjoitan.

Runo Järvenpää

Olen 16-vuotias Toimittajakoulun opiskelija. Koulutukseltani olen käynyt vasta peruskoulun ja jatko-opiskelut ovat vasta edessä. Tulin opistolle epäviralliselle välivuodelle, koska oppivelvollisuuden takia en sitä pystynyt oikeasti pitämään, vaikka olisin halunnut.

Minua kiinnostaa kirjat, kirjoittaminen sekä kirjallisuus, ja tarkoitukseni olisi opiskella kirjallisuutta tulevaisuudessa. Tälläkin hetkellä painotan opiskeluissani kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen, vaikka Toimittajakoulussa olenkin.

Nea Kalliomaa

Olen 19-vuotias Toimittajakoulun opiskelija. Olen kotoisin Isostakyröstä ja koulutustaustani on tällä hetkellä vain ylioppilastutkinto, jonka suoritin Kyrönmaan lukiossa. Toimittajakoulu toimii minulle itsensä etsimis -välietappina, sillä tulevaisuudessa haluaisin päästä yliopistoon alalle, joka on vielä vähän hakusessa. Toimittajakoulun ohella suoritan avoimessa yliopistossa viestintätieteiden kursseja.

Toimittajana minua kiinnostavat erityisesti tasa-arvo, mielenterveys, uskonnot, ihmisten erilaiset elämänkatsomukset ja mielipiteet sekä vähän myös politiikka.

Iida Kasari

Olen 24-vuotias Toimittajakoulun opiskelija. Koulutustaustaltani löytyy sosiaali- ja terveysalan sekä hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnot. Tällä hetkellä opiskelen Toimittajakoulussa journalistiikkaa ja opintoni painottuvat viestintätieteisiin.

Viestinnässä minua kiehtoo organisaatio viestintä sekä nykypäivän media- ja somevaikuttaminen. Toimittajana minua kiinnostaa tapahtumat, kauneus, hyvinvointi ja mielipiteet. Somekanavista Instagramia kulutan eniten, ja sieltä löydät minut nimimerkillä _iitaa.

Niclas Paldanius

Pomedian kolumnistit

Pomedian toimittajat lukuvuonna 2021-2022

Hanna Hietikko

päätoimittaja Hanna Hietikko
Hanna Hietikko

Olen 28-vuotias Pomedian päätoimittaja. Minua kiinnostavat etenkin kieliaiheet sekä politiikka. Olen työskennellyt aikaisemmin toimittajana esimerkiksi Ilkka-Pohjalaisessa ja Aamulehdessä.

Kiira Kiviniemi

Kiira Kiviniemi
Kiira Kiviniemi

Termosta pulloon! Mä oon Kiira, ihan kohta kakskymmentä, mutta ei puhuta siitä. Kotoisin Nurmoosta, tai siis Seinäjoelta. Ei puhuta siitäkään. Lukion jälkeen ajauduin Etelä-Pohjanmaan Opistolle luovan kirjoittamisen ja sanataiteen linjalle. 

Mua kiinnostaa taide ja kulttuuri, kirjallisuus varsinkin. Meidän kotipallo, luonto sekä eettisyys on lähellä sydäntä, näiden pohdintaan upotan paljon aikaani. Tasa-arvo ja vähemmistöjen asema, niiden puolesta haluan taistella. Inhimillinen hyvä elämä, sitä mä toivon kaikille. Rakastan saada muut nauramaan, mutta myös  pohtimaan sitä kaikkea, mikä on vialla ja keskeneräistä meidän maailmassa. 

Åsa
Niemi

Åsa Niemi
Åsa Niemi

Olen 25-vuotias opiskelija Seinäjoelta. Opiskelen Ilmajoella Etelä-Pohjanmaan opistossa avoimen yliopiston historian, psykologian ja viestinnän perusopintoja ja olen suorittanut viime vuonna poliittisen historian, valtio-opin ja luovan kirjoittamisen perusopinnot. Olen lisäksi verkkojournalismin linjalla, missä aloitimme Pomedia-opiskelijalehden julkaisun.

Olen työskennellyt pian 7 vuotta sote-alalla, kehitysvammaisten, lasten ja nuorten kanssa.

Työ- ja opiskeluhistoriani seurauksena yhteiskunnalliset asiat, kuten tasa-arvo ja ihmisoikeudet, ovat minulle todella tärkeitä. Haluan edistää tasa-arvoa ja ihmisoikeuksien toteutumista lisäämällä tietoisuutta, tuomalla esille vähemmistöjen mielipiteitä ja kirjoittamalla juttuja monista erilaisista näkökulmista.

Pinja Pöytälaakso

Pinja Pöytälaakso
Pinja Pöytälaakso

Heips! Olen 20 vuotta täyttävä opiskelija Ilmajoelta! Kuuntelen, valokuvaan ja kirjoitan kaikenlaista kaikenlaisesta. Elämässä eteenpäin innostaa kulttuuri kuten taide kaikissa sen muodoissa, kielet ja ihmisten tavat. 

Olen tällä hetkellä suorittamassa viestinnän perusopintoja ja samalla sekä kaunokirjallisia että journalistisia tekstejä luoden.

Merette Penttinen

Merette Penttinen
Merette Penttinen

Moi! Mä oon Merette, henkisesti kaikkea lapsellisuuden ja mummouden väliltä, mutta oikeesti parikymppinen. Kirjoittamisen lisäksi mun intohimoihin kuuluu musiikki, taide ja kulttuuri sekä ihmiset.

Oon vuoden välietapilla EP-Opiston psykologian opintolinjalla, mutta luovat alat ei lakkaa kutsumasta mua puoleensa. Oon utelias ja spontaani. Nautin hauskanpidosta. Juon mielelläni kahvia kauramaidolla ja mun jääkaapista löytyy aina pillimehupaketti ja viinipullo. Haluan luoda, vaikuttaa ja toimittaa tietoa. Kirjoitan mielelläni sekä asiaa että ajatuksia, mutta visuaalisena ihmisenä mua kiinnostaa kaikista eniten nimenomaan visuaalinen journalismi. Oon myös ilahtunut siitä, että löysit tiesi Pomedian sivuille. Tervetuloa viisastumaan ja viihtymään.

Anni Kortesalo

Anni Kortesalo
Anni Kortesalo

Olen Anni, alunperin Vantaalta kotoisin oleva 19-vuotias opiskelija. Tällä hetkellä käyn Etelä-Pohjanmaan Opiston luovan kirjoittamisen linjaa.

Kiinnostukseni kohteita ovat muiden muassa kulttuuri, kielet, ihmismieli ja luovat alat kirjoittamisesta musiikkiin. 

Journalistiset linjaukset

Pomedia on pohjalaisten opiskelijoiden yhteinen media, jota opiskelijat itse tekevät ja josta opiskelijat voivat seurata heille tärkeitä asioita. Pomedia on verkkojulkaisu, oppimisympäristö ja -alusta. Pomediassa voidaan opiskelijatoimitusten tekemien journalististen juttujen lisäksi julkaista opiskelijoiden koulutöinä tekemiä mediatekstilajeja.

Pomedian päätoimipaikka sijaitsee Etelä-Pohjanmaan opistolla. Se on myös paikallisten korkeakoulujen ja 2. asteen oppilaitosten äänenkannattaja. Pomedia tavoittelee ylioppilaslehden asemaa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja kokeellisena suunnannäyttäjänä. Näkökulmamme ovat ajankohtaisia, ja niiden esittämisessä käytämme monipuolisesti erilaisia tekstilajeja ja teknologioita.

Pomedialle tärkeitä arvoja ovat

Sananvapaus

Sivistys

Demokratian vaaliminen

Oikeudenmukaisuus

Tasa-arvo

Yhdenvertaisuus

Moninaisuus

Toimituksemme tavoittelee opiskelijoiden moninaisuuden huomioimista kaikissa juttuprosessin vaiheissa. Seuraamme moninaisuuden toteutumista. Opiskelijat kaikenlaisista lähtökohdista ovat tervetulleita tekemään juttuja Pomediaan. Pomedian pääkieli on suomi, mutta muillakin kielillä voidaan tehdä juttuja.

Pomedia on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton pohjalaismaakunnissa opiskelevien äänenkannattaja. Toimituksemme noudattaa Suomen lakeja ja Journalistin ohjeita. Uskomme YK:n yleisessä ihmisoikeuksien julistuksessa määriteltyihin ihmisoikeuksiin, ja huomioimme ne työssämme. Käytämme sananvapauttamme sekä epäkohtien että hyvien asioiden esiin tuomiseen ja pyrimme tekemään ratkaisukeskeistä journalismia.

Pomedia pyrkii journalistisissa jutuissaan esittämään asiat totuudenmukaisesti ja riippumattomasti. Uskomme tieteeseen. Julkaisemme journalististen juttutyyppien lisäksi myös mielipidekirjoituksia sekä viihteellisiä ja kokeellisia juttuja. Näissä esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien omia, eivät koko toimituksen. Kaikkien juttujen julkaisemisesta on vastuussa vastaava toimittaja.

Pomedian tavoite on sekä toimittajinamme että lukijoinamme olevien opiskelijoiden medialukutaidon parantaminen lähdekriittisyyttä korostamalla ja luotettavaa tietoa julkaisemalla. Tehtävämme on pohjalaisten opiskelijoiden innostaminen ja harjoittaminen monipuolisen journalismin pariin. Pyrimme saamaan opiskelijoiden äänen kuuluviin ja parantamaan siten heidän yhteiskunnallista osallisuuttaan Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.

Projekti ja rahoitus

Pomedia on syntynyt Ilkka-Pohjalaisen aloittamssa mediakasvatushankkeessa, jonka yhteistyökumppani on Vaasan yliopisto. Mediakasvatusprojektin rahoitus on suurimmaksi osaksi peräisin Etelä-Pohjanmaan Lehtiseuralta, mutta Pomedian kehitykseen on saatu valtionavustusta Opetushallitukseen alaiselta lukutaitoa edistävältä Lukuliikkeeltä.

Lukuliikkeen rahoitusta saaneiden hankkeet noudattavat seuraavia painopisteitä: lukutaidon ja lukuinnon kehittäminen sekä lukuharrastuksen edistäminen, lukemista edistävien rakenteiden luominen, nuorten syrjäytymistä ehkäisevä lukutaitotyö, kasvuyhteisöjen aktivoiminen lukemisen tueksi sekä ammattilaisten osaamisen ja yhteistyön vahvistaminen.

Pomedia on pohjalaisopiskelijoille kehitetty verkkomedia, joka vastaa alueelliseen kehittämistarpeeseen ja jota voidaan mahdollisesti myös levittää ja hyödyntää kansallisesti lukutaitotyön ja lukutaidon edistämisessä Suomessa. Pyrimme hankkeella Lukuliikkeen tavoitteiden mukaan etenkin ”vahvistamaan nuorten ja aikuisten lukutaitoa kiinnittämällä heidät osaksi yhteiskuntaa ja ehkäisemällä syrjäytymistä”. Hankkeemme edistää etenkin medialukutaitoa ja monilukutaitoa.

Kumppanit

Ilkka-Pohjalainen logo
OPH rahoittaa logo
Lukuliike logo