Siirry suoraan sisältöön

Ohjeet opettajalle

Pomedia on journalistinen opiskelijamedia ja oppimateriaali, johon pohjalaiset toisen asteen ja korkeakoulujen opiskelijat voivat tuottaa itse sisältöä. Pomedian päätoimipaikka on Etelä-Pohjanmaan Opisto. Pomediassa julkaistaan sekä uutisellisia (Asiaa-kategoria) että mielipiteellisiä (Ajatuksia-kategoria) juttutyyppejä. Uutiselliset jutut tunnistaa sinisestä ikonista, kantaaottavat punaisesta.  

Pomediaan voi tehdä seuraavia tietoa välittäviä, uutisellisia juttutyyppejä: uutinen, hyötyjuttu, reportaasi, menot ja henkilöjuttu. Pomedian mielipidekirjoitustekstilajeja ovat kolumni, essee, arvostelu ja satiiri. Kokeellista-juttutyyppi mahdollistaa myös muiden tekstilajien julkaisun.  

Pomedian juttutyypit on määritelty Juttutyypit-välilehdellä. Niiden tekemisessä voi ottaa mallia myös Uutismedian liiton Juttutyypit-materiaalista. Juttujen tekemisen kaikissa vaiheissa Uutismedian liiton Jutuntekijän opas on hyvä apu. 

Näin tuotat sisältöä Pomediaan opiskelijoiden kanssa:  

  1. Tutustukaa Pomedian journalistisiin periaatteisiin ja JSN:n Journalistin ohjeisiin liitteineen.  
  1. Ideoikaa ajankohtaisia juttuaiheita ja keksikää niihin kiinnostava näkökulma. Miettikää, mikä Pomedian juttutyyppi parhaiten sopisi aiheen toteutukseen.  
  1. Kirjoittakaa, videoikaa, äänittäkää ja kuvatkaa juttuideoistanne valitun näkökulman ja tekstilajin mukaisia juttuja.  
  1. Lukekaa ja katselkaa toistenne juttuja ja antakaa jutuista palautetta toisillenne. Muokatkaa juttuja palautteen perusteella paremmiksi sekä sisällöltään että rakenteeltaan. Tarkistakaa etenkin jutuissa esitettyjen faktojen paikkansapitävyys ja huoltakaa kieltä. Tekstien muotoiluun ja kielenhuoltoon on ohjeita Pomedian tyylikirjassa ja kielenhuolto-osiossa.  
  1. Lähettäkää viimeistellyt jutut Pomediaan sähköpostilla osoitteeseen pomedia@ilkka.com. Jutussa pitää olla mukana tekijän nimi ja lyhyt kuvaus siitä, missä vaiheessa opintojaan hän on ja missä hän opiskelee.  
  1. Pomedia käsittelee jutut julkaisukuntoon ja julkaisee ne mahdollisimman pian, kunhan ne ovat Pomedian journalististen linjausten mukaisia.