Häirinnältä suojautuminen

Julkisuudessa esillä oleminen, kuten toimittajana tai poliitikkona työskentely, altistaa häirinnälle. Ylen Docventuresin Angry boys -pelistä saa käsityksen tyypillisestä, etenkin naisen kokemasta häirinnästä. Toimittajien kokemaa häirintää ovat esimerkiksi  

Miten suojautua häirinnältä? 

  1. Älä anna häirinnän olla liian helppoa: käytä riittävän monimutkaisia salasanoja ja vaihda niitä välillä, älä jaa liian helposti tunnistettavia kuvia kodistasi, pidä työminä edes hieman erillään omasta itsestäsi. Oman osoitteen ja puhelinnumeron voi salata (tietojenluovutuskielto, turvakielto).   
  2. Häiritseviä viestejä ja uhkauksia ei ole pakko lukea eikä niihin ole pakko vastata itse: pyydä jotakuta luotettavaa lukemaan ne puolestasi. Viestit voi myös hiljentää tai lähettäjät blokata. Häiriköinnistä voi ilmoittaa verkkopalvelujen ylläpitäjille.  
  3. Kerro esihenkilölle eli Pomedian päätoimittajalle tilanteesta mahdollisimman pian. Muidenkin toimittajien kanssa kannattaa keskustella asiasta. Ota vastaan työyhteisön apu ja tuki.  
  4. Häirinnästä kannattaa kerätä todisteet, esim. kuvakaappaukset, jotta häirinnän laajuus selviää tarvittaessa esihenkilölle ja poliisille.  
  5. Poliisin ohjeet: Ilmoita häiritsijälle, että hän ei saa enää soittaa, viestitellä tai muutenkaan pitää yhteyttä. Aseta puhelimeen ja pikaviestipalveluihin estot ei-toivotulle henkilölle. Kerro, että teet asiasta rikosilmoituksen, jos häirintä ei lopu. Joskus tämä voi lopettaa kiusanteon. 
  6. Jos pelkäät turvallisuutesi puolesta, lähde väliaikaisesti kotoa muualle asumaan.  
  7. Tee tarvittaessa rikosilmoitus ja hanki lähestymiskielto, kun rikoksen tunnusmerkit alkavat täyttyä.  
  8. Älä pelästy tai tunne syyllisyyttä! Näin voi käydä nykyään kenelle tahansa. Musta huumori voi helpottaa ahdistavassa tilanteessa: Suuri vihaviestikilpailu Imagessa 2016.

Lähteitä: