Siirry suoraan sisältöön

Videokuvaaminen

Videon kuvaamiseen valmistautuminen

Videokuvaukseen valmistautuminen.

Videon kuvaustilanne

Kuvaustilanne.

Videon editoiminen

Pomediassa videoiden editointiin käytetään Open Shotia, joka on ilmainen, GNU-lisenssin alainen ja yksinkertainen ohjelma, joka on saatavilla suomeksi. Sillä myös saa auki sellaisia videoita, joita muut ohjelmat eivät välttämättä onnistu enää pyörittämään. Nämä samat editointiohjeet pätevät kyllä pääpiirteissään muihinkin editointiohjelmiin.

Editointi.
  1. Aluksi kannattaa muuttaa ohjelman editointinäkymä mieleiseksi. Esimerkiksi emojit voi klikata kokonaan piiloon, jotta esikatseluruudusta saa suuremman. Mediaikkunaa taas kannattaa pienentää raahaamalla, jotta raitoja saa enemmän näkyviin.
  2. Mediaikkunan paikalle voi vaihtaa näkyviin projektin tiedostojen lisäksi siirtymät, tehosteet ja emojit – kaikki ne materiaalit, mitä tässä ohjelmassa voidaan lisätä videoille. Keskeisimmät työkalut ovat mediaikkunan alla raitojen yläpuolella olevat magneetti ja sakset. Toimintovalikko löytyy, kun klikkaa hiiren oikealla näppäimellä Raidalle tuotua ääntä, kuvaa tai videota. Sieltä taas löytyy yhä tarkempia säätämismahdollisuuksia, kuten kopiointi, häivytys, animointi, videoklipin kokoon vaikuttava asettelu sekä hidastaminen, nopeutus ja takaperin toistaminen. Ominaisuuksista aukeaa kaikkein tarkin hienosäätömahdollisuus.
  3. Kaikki tarvitsemansa tiedostot voi tuoda kerralla tiedostoikkunaan. Tiedostot on helppo tuoda saataville kerralla, kun ne on koottu jo valmiiksi samaan kansioon. Samaan kansioon kannattaa myös tallentaa editoitava projekti. Se tehdään Tiedostot-pudotusvalikosta kohdasta Tallenna projekti nimellä. Näppäinkomentoa Control + S voi tämän jälkeen käyttää tallentamiseen aika ajoin.
  4. Sijoittele tiedostoikkunaan tuomasi materiaalit editorin aikajanan raidoille raahaamalla. Käännä tarvittaessa videot oikeinpäin klikkaamalla klippiä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Kierrä-valikosta sopiva vaihtoehto. Vertaile klippejä aikajanalla, jos valitset lopulliset useista vaihtoehdoista. Poista turhat valitsemalla hiiren oikealla näppäimellä esiin tulevasta valikosta Poista leike.
  5. Video-ja ääniraidat kohdistetaan vetämällä niitä niin, että magneettityökalu on pohjassa. Kohdistamisessa helpottaa, kun ääniraidasta laittaa näkymään aaltomuodon klikkaamalla hiiren oikealla näppäimellä sen päällä ja valitsemalla Näytä ja Näytä aaltomuoto. Videon äänet saa pois päältä klikkaamalla sitä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Äänenvoimakkuus ja Nollaa äänenvoimakkuus.
  6. Kun haluaa siirtää sekä videota että siihen jo kohdistettua ääntä, valitaan klipit painamalla pohjaan Control ja klikkaamalla klippejä. Kun niiden reunat ovat punaiset, niitä voi raahata yhtä aikaa samaan kohtaan. Poista raidoilta huonot kohdat joko kiskomalla leikettä sen päistä pienemmäksi (jolloin video “jää talteen”, vaikka se ei näy) ja tai leikkaustyökalulla. Paina saksien kuva pohjaan ja valitse kohta, josta halua leikata videon poikki.
  7. Asettele klipit haluamaasi järjestykseen aikajanalle ja raidoille. Videoita voi myös asettaa kerroksittain. Silloin niistä näkyy se, joka on päällimmäisenä eli raidalla, jonka järjestysnumero on suurempi. Kun yhtenäinen video oalkaa olla koossa, voi lisätä tarvittavat toiminnot, kuten efektit ja transitiot eli siirtymät, raahaamalla ne Siirtymä-ja Tehoste-ikkunasta leikkeiden päälle ja sitten sopivaan mittaan magneettityökalulla. Videolle voi myös tuoda näkymään kuvia, kuten logoja tai emojeita. Raahaa kuva mediaikkunasta halutun klipin kohdalle mutta eri raidalle. Muokkaa kuvan paikkaa ja kokoa esikatselunäkymässä.
  8. Tekstejä, kuten otsikoita tai tekstiruutuja voi lisätä ohjelmassa vasemmalla ylhäällä olevasta Otsikot-valikosta. Muotoiltu otsikko ilmestyy materiaaliksi mediaikkunaan, josta se raahataan halutun klipin kohdalle, mutta järjestysluvultaan isommalle raidalle. Otsikon paikkaa voi muuttaa raahaamalla sitä esikatselunäkymässä.
  9. Musiikki ja tarvittaessa sille ääniraita lisätään lopuksi. Lisää raitoja saa lisättyä haluamaansa paikkaan, kun napsauttaa raidan alkua hiiren oikealla näppäimellä. Musiikkia ja mitä tahansa ääntä saa hiljennettyä tai häivytettyä klikkaamalla leikettä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Äänenvoimakkuuden takaa, minkä verran ja mistä kohtaa haluaa hiljentää tai häivyttää.
  10. Valmis video tallennetaan viemällä se mp4:ksi klikkaamalla ylävalikon punaista ympyrää. Valitse tallennuksessa asetuksiksi videon kuvauslaadun mukaiset asetukset.