Siirry suoraan sisältöön

Mediakasvatus

Tälle sivulle on koottu vuosittaisia mediakasvatuksellisia teemapäiviä ja viikkoja paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti sekä mediakasvatusmateriaaleja ja alan uutiskirjeitä.

Mediakasvatusmateriaaleja kootusti

Tehty Padletilla

Mediakasvatuksellisia ja media-aiheisia uutiskirjeitä

Mediakasvatustapahtumia vuoden aikana

Tammi-helmikuu

1. Uutisten viikko

Uutismedian liiton järjestämää Uutisten viikkoa (ennen Sanomalehtiviikko) vietetään perinteisesti helmikuun ensimmäisellä viikolla.

Pomedian ja Ilkka-Pohjalaisen Uutisten viikon tapahtumat ja koulujen lehtitilauslomake löytyvät täältä.

2. Mediataitoviikko

Mediataitoviikko on yleensä helmikuun toisella viikolla, heti Uutisten viikon jälkeen.  Ensi vuonna Mediataitoviikko on 6.-12. helmikuuta. Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.

Mediataitoviikkoa vietetään ympäri maata helmikuun toisella viikolla erilaisten kampanjoiden, tempausten ja toimintojen merkeissä. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, ja se suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kymmenien kansallisten organisaatioiden kanssa. Se on myös osa kansainvälistä Safer Internet Day -kampanjaa.

Huhtikuu

3. Aikakauslehtiviikko

Aikakausmedian järjestämä Aikakauslehtiviikko on vuosittain huhtikuussa. Vuonna 2023 sitä vietetään 17.‒23. huhtikuuta.

Toukokuu

4. Sananvapauden päivä

Kansainvälistä sananvapauden päivää vietetään toukokuun 3. päivänä. Lehdistönvapausindeksin julkaisu ajoittuu vuosittain sananvapauden päivään.

Kuvakaappaus: Toimittajat ilman rajoja

5. Digitaitoviikko

Digi- ja väestötietovirasto DVV järjestää toukokuussa Digitaitoviikkoa (ennen nimellä Digitukiviikko).

6. Mediakasvatusfoorumi

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti Kavi järjestää toukokuun lopussa mediakasvattajille (opettajat, hanketyöntekijät, virkahenkilöt) Mediakasvatusfoorumia Helsingissä. Mediakasvatusfoorumin ohjelmaa voi seurata myös striimistä ja siitä tehdystä tallenteesta.

Kesäkuu

7. Kuntien Digiviikko

Kuntaliitto järjestää Digiviikon koulujen päätyttyä kesäkuussa. Ohjelma 2023: https://www.kuntaliitto.fi/digiviikko.

Lokakuu

8. Digiakatemia

Ilkka-Pohjalaisen senioreille suunnattu Digiakatemia aloittaa lokakuussa 2022. Keväällä 2022 julkaistut videot ovat soittolistana Youtubessa.

Marraskuu

9. Peliviikko

Valtakunnallisella Peliviikolla järjestetään useita tapahtumia eri puolilla Suomea sekä verkossa. Peliviikon tapahtumissa pelataan esimerkiksi lautapelejä, roolipelejä, konsolipelejä ja tietokonepelejä sekä tutustutaan pelikulttuuriin luentojen ja työpajojen muodossa.