Tiesitkö, että Vaasassa voi Vaasan yliopiston lisäksi opiskella myös Helsingin yliopistossa? Vaasan keskustassa sijaitsevissa tiloissa on tällä hetkellä noin 150 oikeustieteen opiskelijaa.
Keväällä 2021 ylioppilaskirjoitusten aikaan istuin kotona Opintopolun ääressä miettimässä, mitä työtä voisin mahdollisesti loppuelämäni tehdä. Tuntui siltä, että kaikilla kavereillani oli jo selkeä visio siitä, mitä he halusivat “olla isona”, kun taas itse epävarmana vaihtelin hakutoiveita ja toiveiden järjestystä melkein päivittäin.
Lopulta päädyin laittamaan oikeustieteen Opintopolussa ensimmäiseksi, sillä oikeustieteen maisterin tutkinto (OTM) on niin sanottu yleistutkinto, joka antaa valmiudet toimia valmistumisen jälkeen paitsi juristina, myös monessa muussa ammatissa.
Useat poliitikot ovat myös taustaltaan juristeja, mukaan lukien tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Suurin osa valmistuneista OTM:sta tekevät lainopillisia töitä, mutta monet ovat myös päätyneet esimerkiksi johto- tai esihenkilötehtäviin, viestintä- tai mediatyöhön, konsultointitehtäviin sekä erilaisiin koulutustehtäviin. Useat poliitikot ovat myös taustaltaan juristeja, mukaan lukien tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Yhteishakustressin ja kirjoitusten jälkeen odotin jännittyneenä uutisia siitä, mihin koulutukseen minut lopulta hyväksyttäisiin. 21.5.2021 sähköpostiini kilahti viesti, jossa minua onniteltiin opiskelupaikasta Helsingin yliopiston oikeustieteellisen koulutuksen Vaasan yksikössä, ja olin onneni kukkuloilla.
Halusin muuttaa muutamaksi vuodeksi pois pääkaupunkiseudulta ja asua jossakin muuallakin, joten päädyin valitsemaan Vaasan.
Vaasan yksikkö on kaksikielinen, ja hain mukaan ruotsinkielisessä kiintiössä, jossa silloin piti vielä valita Vaasan ja Helsingin välillä. Nykyään voi hakea samalla hakukerralla molempiin kaupunkeihin. Pohdin aikoinaan tätä asiaa kauan, mutta lopulta päätin, että haluan muutamaksi vuodeksi muuttaa pois pääkaupunkiseudulta ja asua jossakin muuallakin, ja niinpä päädyin valitsemaan Vaasan. Se oli varmaan elämäni paras päätös, sillä opiskelijaelämä täällä on aivan huikeaa!
Helsingin yliopisto Vaasan keskustassa
Elokuussa 2021 muuttorekka suuntasi kohti Pohjanmaata ja oli ensimmäisen koulupäivän aika. Kävelin jännityksestä suu kuivana sisään kaikkien opiskelijoiden rakastamalle Tammipihalle eli Vaasan yksikön kampukselle.
Se on pieni mutta täynnä elämää ja sijaitsee aivan Vaasan keskustassa Pitkäkadulla kerrostalon neljännessä kerroksessa. Kyseiseen koulutukseen hyväksyttiin ennen 40 opiskelijaa per vuosi, mutta vuonna 2023 tämä luku nousee kuuteenkymmeneen.
Yksi neljäsosa Helsingin yliopiston oikeustieteellisen koulutuksen aloituspaikoista sijaitsee siis Vaasassa. Yhteensä opiskelijoita on Tammipihalla tällä hetkellä vajaat 150, eli meillä on pieni mutta tiivis yhteisö.
Yhteisön sydämenä on meidän ainejärjestömme Justus, johon käytännössä kaikki opiskelijat kuuluvat. Justuksen toiminta on hyvin aktiivista, ja ainejärjestön keskeisinä arvoina ovat kaksikielisyys sekä Alla med (= kaikki mukaan) -henki. Justus järjestää kaikille opiskelijoille paljon tapahtumia ja matkoja sekä pitää huolta opiskelijoiden viihtyvyydestä ja hyvinvoinnista.
Ainejärjestön keskeisinä arvoina ovat kaksikielisyys sekä Alla med (= kaikki mukaan) -henki.
Opiskelijatapahtumia ovat muun muassa sitsit (akateemiset pöytäjuhlat), hengailuillat (kuten grilli-illat), poikkitieteelliset tapahtumat (esimerkiksi approt) ja urheilutapahtumat. Pienessä yhteisössä on isona bonuksena se, että kaikkiin muihin opiskelijoihin tutustuu nopeasti ja tapahtumiin voi lähteä mukaan todella matalalla kynnyksellä.
Ensimmäisen päivän jännitykseni suli pois heti, kun tapasin ihanat tutorini, ja ystävystyin nopeasti myös muiden opiskelijoiden kanssa. Ainejärjestömme järjestää vuosittain kolme ulkomaanmatkaa, joilla pääsee rentoutumaan, vierailemaan kulttuurikohteissa ja verkostoitumaan muiden juridisen alan toimijoiden kanssa. Viime vuonna Justus kävi virkistäytymässä Kööpenhaminassa, Tallinnassa ja Pariisissa.
Ainejärjestömme järjestää vuosittain kolme ulkomaanmatkaa, joilla pääsee rentoutumaan, vierailemaan kulttuurikohteissa ja verkostoitumaan muiden juridisen alan toimijoiden kanssa.
Ainejärjestö järjestää tekemistä opiskelun lisäksi
Jos tapahtumat tai matkat eivät kuulosta houkuttelevilta, järjestää ainejärjestö myös paljon muuta toimintaa. Voi esimerkiksi olla mukana vaikuttamassa opintoasioihin, kirjoittamassa artikkeleita ainejärjestölehteen, järjestämässä valmennuskurssia tai auttamassa muita Vaasan alueen opiskelijoita heidän oikeudellisten ongelmiensa kanssa. Tekemistä siis riittää opiskelujen ohella, jos siihen on halukkuutta.
Lisää koulutuksesta voit lukea Justuksen nettisivuilta, ja opiskelijoiden arjesta voit lukea enemmän Justuksen ainejärjestölehti Ex Nuncista. Ajan tasalla pysyy myös seuraamalla Justusta Instagramissa @justuswasa.
Koulutusta järjestetään Tammipihalla sekä suomeksi että ruotsiksi, mutta kaikki saavat aina vapaasti käyttää omaa äidinkieltään, eli toista kotimaista ei tarvitse osata. Ensimmäiset kolme vuotta (oikeusnotaarin opinnot eli kandidaatin tutkinto) suoritetaan Vaasassa, minkä jälkeen on mahdollista siirtyä jatkamaan opintoja myös Helsinkiin. Justus järjestää kiinnostuneille pääsykokeita varten valmennuskursseja, joista löydät lisätietoa Justuksen nettisivuilta.
Juttua päivitetty 31.1.2023 kello 16:20. Korjattu kirjoitusvirhe.