Vaasassa suojellaan eläimiä paikallisen eläinsuojeluyhdistys Vesyn lisäksi Kissatalolla ja koiratarha Kulkurissa, joiden toiminta perustuu vapaaehtoisten työhön. Resurssit ovat molemmilla vähissä ja tilanne tukala. Kiitosta tärkeästä vapaaehtoistyöstä ei kuitenkaan juuri heru.
Kissatalon asukkaat ovat tällä hetkellä kahden asunnon loukussa, kun noin 70 kissaa elää purkukuntoisessa talossa Palosaarella. Myös koiratarha Kulkuri tarvitsisi uusia tiloja nykyisten parakkien sijaan.
Vaasan Kissatalo on herättänyt paljon tunteikasta keskustelua jo vuosia. Kodittomista kissoista huolehtivan vapaaehtoisjärjestön Vaasan kodittomien kissojen ystävät ry:n oli kissoineen tarkoitus muuttaa Palosaaren purkukuntoisesta talosta Isolahdessa sijaitsevaan parempikuntoiseen kiinteistöön, mutta yksi valitus naapurustosta löi kapulan rattaisiin. Yhdistys ja 70 kissaa elävät edelleen kahden talon loukossa.
Kissataloa ylläpitävän järjestön puheenjohtaja Kirsti Koivula on edelleen hämmentynyt yksittäisestä valituksesta sekä hallinto-oikeuden päätöksestä. Hänen mukaansa valituksia tuli vain yksi, eikä valituksen tehneellä asukkaalla ollut aluksi vastustusta Kissatalon muuttoa kohtaan. Koivulan mukaan täysin ulkipuoliset henkilöt istuttivat asukkaalle ajatuksen valituksesta.
Hallinto-oikeuden päätös valituksen perusteella ihmetyttää, sillä syyt valitukseen ovat mielikuvituksellisia. Koivulan mukaan kaikki kolme tuomaria hyväksyivät valituksen, jossa väitetään liikenteen tukkeutuvan, rakennuksen ulkopuolelle leviävän hajuhaittoja ja kissojen houkuttelevan jyrsijöitä.
Ainakaan täällä Palosaaren Kissatalolla katu ole ruuhkainen eikä hajuhaittoja kiinteistön pihalla havaitse, vaikka toimintaa on ollut tontilla melkein 30 vuotta. Voisiko kuitenkin tosiaan olla mahdollista, että kissat houkuttelevat jyrsijöitä ympäristöönsä? Maalaisjärjellä ajateltuna asia on paremminkin päinvastoin.
Villikissojen määrä pysyy aisoissa Kissatalon ansiosta
Mikäli on fakta, että kissat houkuttelevat puoleensa jyrsiöitä ja rottia, Kissatalon toimintaa voidaan pitää vieläkin merkityksellisempänä. Koivulan mukaan Vaasassa oli ennen Kissataloa valtavas määrä villikissoja. Nykyään ongelma on poistunut, mutta uusia asukkeja kuitenkin riittää vuosittain 250–300 kissan verran.
Koivulan mukaan syyt ovat taloudellisia. Eläinlääkärikulut ovat korkeita ja usein myös muutto pienempään asuntoon vaikuttaa luovutuspäätökseen. Tästä lisää Ilkka-Pohjalaisen artikkelissa.
Koivula kertoo eläinlääkärikulujen olevan hankala asia myös Kissatalolle, jonka talous on täysin yksityisten lahjoittajien varassa. Kissatalolle voi lahjoittaa useissa kaupoissa paitsi rahaa myös kissanruokaa. Välillä rahan keräämiseksi järjestetään myyjäisiä tai muita tukitapahtumia.
Koiratarha Kulkuri suojelee ja hoitaa koiria
Vaasassa sijaitseva koiratarha Kulkuri toimii Vaasan ja lähialueiden löytöeläinten talteenottopaikkana. Pääasiassa tarhalla on kodittomia koiria mutta myös väliaikaisesti hoidossa olevia koiria on jonkin verran. Vierailuhetkellä tarhalla oli noin kymmenisen koiraa ja kissa nimeltä Felix.
Myös Kulkuri on kohdannut taloudellisia vaikeuksia. Koiratarhan muutto parempiin tiloihin on ollut vuosia suunnitteilla ja jo monta kesää on ajateltu, että nyt vietetään vihdoin viimeinen kesä nykyisessä paikassa. Rahapula on kuitenkin estänyt suunnitelmat, ja Kulkuri joutuu edelleen toimimaan keskustan liepeillä hankalissa olosuhteissa.
Koiratarha Kulkurin hyväksi on järjestetty jopa tukikonsertteja. Muun muassa vuonna 2019 järjestettiin Leipätehtaalla Kulkurirock, jossa kerättiin varoja Kulkurin Maalahteen muuttoa varten.
Paikalliset eläinsuojeluun keskittyvät aktiivit ovatkin peräänkuuluttaneet kaupungin vastuuta eläinsuojelussa. Halvin tapa järjestää löytöeläimistä huolehtiminen on kuitenkin juuri vapaaehtoisvoimin.