Kiinnostaako kansainvälistyminen? Tykkäätkö ratkaista ongelmia ja puolustaa näkemyksiäsi? Haluaisitko tutustua muihin eurooppalaisiin nuoriin ja parantaa samalla kielitaitoasi? Sinulle saattaisi sopia EYP!
Euroopan nuorten parlamentti (European Youth Parliament, EYP) on vuonna 1987 perustettu poliittisesti sitoutumaton nuorten organisaatio. Sen tehtävä on tukea ja inspiroida eurooppalaisten nuorten aktiivisuutta, osallistumista sekä verkostoitumista ja kasvattaa heitä aktiivisiksi kansalaisiksi. Tämä vapaaehtoisvoimin pyörivä, Euroopan parlamentin sekä monen muun yhteistyökumppanin tukema organisaatio mahdollistaa myöskin kansainvälistymisen ja oppimisen ainakin 40 Euroopan maassa.
Monelle nuorelle Euroopan unionin toiminta ja päätöksenteko voivat olla vaikeita ymmärtää, kun suurelle osalle aikuisistakin EU:n toiminta tuntuu vieraalta. Miten päätöksentekoon voi tavallisena kansalaisena vaikuttaa? Miten meitä edes johdetaan ja kuinka EU kokonaisuutena toimii?
Miten päätöksentekoon voi tavallisena kansalaisena vaikuttaa? Miten meitä edes johdetaan ja kuinka EU kokonaisuutena toimii?
Tärkeää tiedon lisäämisessä on osallistaminen. EYP on olemassa juuri siksi, että jo varhaisessa vaiheessa lapsille ja nuorille annettaisiin tietoa EU:sta sekä osallistumismahdollisuuksista sen päätöksentekoon.
Euroopan nuorten parlamentti oli ainakin itselleni nimenomaan tietoisuuden ja ymmärtämisen näkökulmasta avainasemassa. Pääsin toimintaan mukaan aivan sattumalta, kun lukiossani yhteiskuntatieteen ja historian opettajamme lähetti kaikille yhteisen tiedotteen EYP Suomen Mikkelin 2021 istuntoon osallistumisesta. Koulullamme oli rajattu määrä osallistumispaikkoja, ja suostuteltuani hyvän ystäväni mukaan ilmoittauduimme vapaaehtoisiksi koulun edustajiksi istuntoon.
Ja pääsimmekin mukaan!
Euroopan nuorten parlamentin toiminta koostuu monesta eri tasosta, joista tärkeimmät ovat alueellinen, kansallinen, kansainvälinen sekä vapaaehtoisten taso.
Usein kaikki alkaa alueelliselta tasolta, jolla nuorilla on mahdollisuutta saada tietoa ja kokemusta EYP:n toiminnasta ja lähteä sitten monipuolistamaan kokemustaan joko vapaaehtoisena tai hakemalla mukaan kansallisiin- ja ulkomaisiin istuntoihin. Oleellinen osa toimintaa on, että kaikki tapahtuu englanniksi, oli sitten kyse minkä maan istunnosta tahansa.
Istunnot muistuttavat Euroopan parlamentin toimintaa
EYP:n tärkeimmät tapahtumat alueellisella tasolla ovat istunnot (sessions), joista Suomen tasolla vastaa EYP Finland. Istunnot ovat viikonlopun mittaisia tapahtumia, jotka alkavat perjantaina ja loppuvat sunnuntaina yleiskokoukseen (General Assembly).
Monet osallistuvat ensimmäiseen istuntoonsa delegaatteina, mutta myös vapaaehtoiseksi on mahdollista lähteä. Delegaateille lähetetään ennen istuntoa hakemuslomakkeet erilaisiin valiokunniksi kutsuttuihin ryhmiin ja jokaisella on mahdollisuus toivoa pääsevänsä työskentelemään itseään eniten kiinnostavan aiheen parissa.
Ennen varsinaisen istunnon alkua valiokunnat muodostetaan ja jokaiselle delegaatille lähetetään oman valiokuntansa aihe, ongelma sekä lisälukemisto. Itse istunnossa valiokuntien tehtävä on ratkoa näitä Euroopan ongelmia ja sen jälkeen työstää ongelmaansa päätöslauselma.
Kaikki istunnoissa toimii tiiviissä yhteistyössä
Vapaaehtoiset puolestaan huolehtivat istunnon toteutumisesta monissa eri rooleissa. Esimerkkejä näistä ovat akateemisen tiimin jäsenet, joilla osalla on vastuullaan valiokunnat ja niiden materiaalien sekä työskentelyn mahdollistaminen. Organisointitiimin lukuisiin tehtäviin kuuluu muun muassa ruoka- ja välipalataukojen järjestäminen ja mediatiimi puolestaan tuottaa mediasisältöä sosiaalisen median kanaviin. Istunnon presidenteille kuuluu yleisen kokonaisuuden hallinta ja istunnon pyörittäminen yhdessä tuomaroinnista vastaavan tuomaristotiimin (Jury Team) ja akateemisen tiimin kanssa. Kaikki toimii tiiviissä yhteistyössä eri tiimien välillä.
Vapaaehtoiset pyörittävät istuntoa ja delegaatit työskentelevät teemojensa parissa. Sunnuntain istunnossa valiokuntien päätöslauselma esitellään kokonaisuutena ja siitä pidetään puheita, esitetään kysymyksiä ja väitellään. Lopuksi äänestetään siitä, pääseekö valiokunnan päätöslauselma läpi ja ”käytäntöön” eli toteutettavaksi.
Kokonaisuus jäljittelee siis Euroopan parlamentin toimintaa.
Ensimmäisessä istunnossani Mikkelissä vuonna 2021 olin osana ihmisoikeuksien valiokuntaa (DROI, Committee of Human Rights). Muistan, että aiheenamme oli vankiloiden ylikuormittumisen aiheuttamat ongelmat ihmisoikeuksien näkökulmasta. Valmistelimme päätöslauselmaamme ja ratkoimme ongelmia monia tunteja, minkä jälkeen en ikinä unohda sitä tunnetta, kun päätöslauselmamme pääsi äänestyksessä läpi!
Kuva: Mikkelin vuoden 2021 istunnon valiokunnat.
Kotimaassa osallistumisella voi ponnistaa ulkomaille
Kestoltaan kansalliset istunnot ovat hieman alueellisia istuntoja pidempiä ja ne kokoavat nuoria eri puolilta maata kerran vuodessa. Delegaatit kansallisiin istuntoihin valitaan alueellisista istunnoista. Ulkomaisiin istuntoihin delegaatteja puolestaan valitaan kansallisista istunnoista. Vapaaehtoiseksi ilmoittautuminen on myös yksi toimintaan osallistumisen mahdollisuus.
Eri vapaaehtoitoiminnan muotoja ovat muun muassa järjestäjä-, logistiikka-, akateeminen-, media- ja tuomaristotiimi. Istunnoissa on lisäksi presidentti- ja varapresidentit sekä oma turvallisuushenkilö. Usein myös EYP:n kansallisen valiokunnan edustaja on mukana. Vapaaehtoiseksi voi hakea ilman aiempaa kokemusta, mutta usein taustana monella on delegaattityöskentelyä. Delegaattien ikä istunnoissa on noin 16-22-vuotta, mutta yleisesti EYP kokoaa nuoria yhteen eri rooleihin noin 14-vuotiaista aina 28-vuotiaisiin saakka.
Osallistuu sitten mihin EYP:n toiminnan muotoon tahansa, oppiminen ja hauskuus yhdessä tekemisestä, kehittymisestä ja oppimisesta on taattua. EYP keskittyy toiminnassaan epäviralliseen koulutukseen (Non-Formal Education), joten siksi varsinkin nuorten on helppo innostua toiminnasta.
EYP:n parhaat puolet
Kielitaidon, puheiden pitämisen, vuorovaikutuksen, neuvottelu- ja ongelmanratkaisutaitojen kehittymisen lisäksi EYP on mahtava organisaatio verkostoitumiseen sekä uusien ystävien löytämiseen. Kansainvälistyminen alkaa jo alueellisen- ja kansallisen tason istunnoista, sillä pelkästään Suomen EYP:n tapahtumilla on vuosittain osallistujia yli 30:sta eri maasta!
EYP luo mahdollisuudet verkostoitumiselle ja monia uusia tuttuja tapaa ympäri Eurooppaa. Pidän edelleenkin moniin yhteyttä ja toivon tapaavani paljon uusia ihmisiä tulevissa istunnoissa vapaaehtoisen muodossa. Lisäksi EYP:n tarjoamista hyödyistä on mainittava kielitaidon kehittyminen. Niinä ensimmäisinä kertoina, kun osallistuin toimintaan delegaattina, en uskaltanut puhua juuri lainkaan englantia. Ensimmäisessä istunnossani olin kauhuissani edes ajatuksesta väittelemisestä englanniksi, mutta jo toisessa istunnossani pidin englanniksi puheen.
EYP oli se, joka rohkaisi kielitaidon kehittämisessä ja ennen kaikkea sai tajuamaan sen tärkeyden. Nykyään puhun useaa kieltä sujuvasti, vaikka tuolloin kamppailin jo pelkän englannin kanssa.
Lähteet ja lisäkuunneltavaa
EYP Finland: https://eypfinland.org/en
EYP: https://eyp.org/who-we-are
European Youth Parliament (EYP) Switzerland podcast
Juttu on tehty yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskuksen kanssa ja julkaistu myös joulukuussa 2024 ilmestyneessä EU Etelä-Pohjanmaalla -julkaisussa.