Pomedian järjesti vaalipaneelin nuorille eduskuntavaaliehdokkaille torstaina 9.3.2023 Etelä-Pohjanmaan opistolla Ilmajoella. Paikalle saapuikin uteliaita äänestäjiä kuulemaan puolueiden nuoria ehdokkaita.
Vaalipaneeliin kutsuttiin eduskuntapuolueiden nuorimmat ehdokkaat Vaasan vaalipiiristä. Mukaan saatiin Jami Haavisto vihreistä, Veera Männistö kristillisdemokraateista, Jesse Luhtala kokoomuksesta, Oliver Pietilä keskustasta sekä Marcus Toppari perussuomalaisista. Poikkeuksena SDP:stä tuli paikalle Terhi Päivärinta, sillä kaikki puolueen nuoret ehdokkaat olivat paneelin aikana töissä. Vasemmistoliitosta, RKP:stä ja Liike nytistä ei saatu ehdokasta paikalle päällekkäisyyksien takia.
Vaalipaneelissa kuultiin monenlaisia näkymyksiä ja kysymyksiin vastattiin kattavasti sekä perustellen. Noin minuutin mittaisiksi tarkoitetut puheenvuorot venyivät poliitikoille tyypillisesti useampaan minuuttiin, ja keskustelua kysymysten välillä saatiin aikaiseksi, etenkin oppivelvollisuuden pidentämisestä. Yleinen ilmapiiri eri ehdokkaiden välillä oli hyvä, ja keskustelu pysyikin asiallisena.
Gallup: Miksi pohjalaisten nuorten tulisi äänestää sinua?
Olen varustettu perussuomalaisilla arvoilla mutta olen myöskin modernin ajan ehdokas.”
Marcus Toppari, Perussuomalaiset
”Ajan Pohjalaisten nuorten asiaa. Minulla on näkemys siitä, minkälainen on hyvä tulevaisuuden yhteiskunta. Olen luvannut, että olen seuraavat 50 vuotta ajamassa tätä asiaa ja olen kyllä valmis tekemään sen”
Oliver Pietilä, Keskusta
”Hallituskausi on osoittanut, että SDP on tehnyt paljon hyviä asioita, jotka vaikuttaa nuoriin. Esimerkiksi oppivelvollisuuden laajentaminen on tarkoittanut maksutonta toista astetta. Me haluamme tehdä tulevaisuudessakin töitä sen eteen, että nuorten mahdollisuudet kasvaa.”
Terhi Päivärinta, SDP
”Jotta nuorten ääni tulisi kuuluviin ja meillä olisi yli sukupolvien ajattelu, että myös tulevaisuudessa Suomi olisi turvallinen. Nykyinen meno ei voi jatkua tällaisenaan, nyt on otettu syömävelkaa nuoremmilta tulevilta sukupolvilta ja sitä kurssia on käännettävä nyt.”
Jesse Luhtala, Kokoomus
”Minulla on konkreettisia leikkausehdotuksia ja haluan tukea turvallista Suomea, eli pistämällä Suomen huoltovarmuus kuntoon.”
Veera Männistö, Kristillisdemokraatit
”Kenelläkään muulla ei ole yhtä tarkkasilmäistä näkemystä siitä, miltä maailma näyttää pohjalaisen nuoren silmin. Minkälaisia ongelmia ja haasteita nuoret täällä arjessa kohtaa sekä minkälaisiin asioihin he haluavat saada muutoksia.”
Jami Haavisto, Vihreät
Mikä avuksi nuorten mielenterveysongelmiin?
Nuorten hyvinvoinnin edistämisessä Haaviston mielestä olisi tärkeää miettiä, miten nuorten kynnystä hakea mielenterveyspalveluihin voitaisiin laskea. Haavisto nostaa erityisesti nuoret miehet esille, jotka eivät uskalla stigman eli häpeäleiman vuoksi hakea avunpiiriin.
Päihdepolitiikkaa pitäisi uudistaa.
Haavisto harmitteli, kuinka Seinäjoesta avaruuden pääkaupunkina on tullut huumeiden pääkaupunki. Haaviston näkökulma päihdepolitiikkaan on, ettei kieltolaki auta huumeongelmaista ja siksi päihdepolitiikkaa tulisi uudistaa.
Pietilä painotti puheenvuorossaan, kuinka nuorille tarvitaan varmoja ja turvallisia elämänpolkuja. Hänen mukaansa yhteyskunnan tulisi myös pystyä kannattelemaan nuorta tiukan paikan tullen.
Yhteiskunnan tulisi myös pystyä kannattelemaan nuorta tarvittaessa.
Valtion yhden mielekkään harrastuksen takaaminen nuorille olisi Pietilän mukaan erityisen tärkeää.
Suomalaista koulutusta arvostetaan
Tunteita kuumensi hetkellisesti kysymys siitä, olisiko ehdokas valmis ottamaan enemmän valtiovelkaa vai leikkaisiko mieluummin koulutuksista. Useampi ehdokas kritisoi kysymyksen vastakkainasettelua.
Koulutusta pidettiin kovasti arvossa, eikä siitä moni olisi valmis leikkaamaan.
Kiivasta keskustelua syntyi SDP:n ja kokoomuksen välillä, kun Päivärinta sanoi olevansa valmis ottamaan lisää velkaa valtiolle ja nosti esille maksuttoman toisen asteen koulutuksen arvoa Luhtalan taas kritisoidessa velkaantumista ja siihen kohdistuvaa vähättelyä.
Tulevaisuuteen rauhaa, turvaa ja toivoa
Jälkipolville haluttiin jättää Suomi, jossa on turvallista elää. Jokaisella oli kuitenkin oma näkemys siitä, millä turvallisuus saavutetaan. Yhdestä asiasta kaikki olivat samaa mieltä, sotaa ei tahdota Suomeen. Lisäksi sotien toivottaisiin loppuvan muuallakin maailmassa.
Toppari tahtoisi turvallisen suomalaisen Suomen, jolla on talous kunnossa.
Pidettäisiin huolta riippumatta siitä, missä päin Suomea asutaan.
Toppari uskoo, että perussuomalaisten vahvat arvot edistäisivätkin tätä asiaa.
Männistö jättäisi tuleville sukupolville Suomen, jossa on edelleen korkeatasoinen koulutus. Männistö myös toivoo, että suorituspaineet ja ahdistuneisuus sosiaalisesta mediasta ei enää olisi tulevaisuudessa arkipäivää. Männistön mukaan Suomen ei kuuluisi pelätä naapurivaltioitaan, ja hän kannattaakin rohkeampaa yheistyötä muiden maiden kanssa.
Monelle nuorelle politiikka tuntuu vieraalta aiheelta ja äänestäminen koetaan vaikeana. Vaalipaneeli onnistui tuomaan aiheen lähemmäs ruohonjuuritasoa, kun nuoret ehdokkaat pääsivät puhumaan opiston nuorille politiikasta.
Juttua on täydennetty 17.3.2023 kello 10:43 videotallenteella vaalipaneelista.