Siirry suoraan sisältöön

Kuvat: Iida Kasari

Pomedian vaalipaneelissa Vaasan vaalipiirin nuoret ehdokkaat huokuivat itsevarmuutta pohjalaiseen tyyliin

Iida Kasari

Pomedian toimittaja kysyi ehdokkailta, miksi Pohjalaisten nuorten tulisi antaa äänensä heille.

Pomedian järjesti vaalipaneelin nuorille eduskuntavaaliehdokkaille torstaina 9.3.2023 Etelä-Pohjanmaan opistolla Ilmajoella. Paikalle saapuikin uteliaita äänestäjiä kuulemaan puolueiden nuoria ehdokkaita.

Vaalipaneeli nuorille ehdokkaille oli hyvä tilaisuus päästä kuulemaan nuorta näkemystä poliitista. Kuvat: Iida Kasari

Vaalipaneeliin kutsuttiin eduskuntapuolueiden nuorimmat ehdokkaat Vaasan vaalipiiristä. Mukaan saatiin Jami Haavisto vihreistä, Veera Männistö kristillisdemokraateista, Jesse Luhtala kokoomuksesta, Oliver Pietilä keskustasta sekä Marcus Toppari perussuomalaisista. Poikkeuksena SDP:stä tuli paikalle Terhi Päivärinta, sillä kaikki puolueen nuoret ehdokkaat olivat paneelin aikana töissä. Vasemmistoliitosta, RKP:stä ja Liike nytistä ei saatu ehdokasta paikalle päällekkäisyyksien takia.

Moni vaalipaneeliin osallistuva nuori on nyt ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa.

Vaalipaneelissa kuultiin monenlaisia näkymyksiä ja kysymyksiin vastattiin kattavasti sekä perustellen. Noin minuutin mittaisiksi tarkoitetut puheenvuorot venyivät poliitikoille tyypillisesti useampaan minuuttiin, ja keskustelua kysymysten välillä saatiin aikaiseksi, etenkin oppivelvollisuuden pidentämisestä. Yleinen ilmapiiri eri ehdokkaiden välillä oli hyvä, ja keskustelu pysyikin asiallisena.

Vaalipaneelin juonsi Toimitajakoulun opiskelija ja Pomedian toimittaja Sanni Alanko.

Gallup: Miksi pohjalaisten nuorten tulisi äänestää sinua?

Olen varustettu perussuomalaisilla arvoilla mutta olen myöskin modernin ajan ehdokas.”

Marcus Toppari, Perussuomalaiset

”Ajan Pohjalaisten nuorten asiaa. Minulla on näkemys siitä, minkälainen on hyvä tulevaisuuden yhteiskunta. Olen luvannut, että olen seuraavat 50 vuotta ajamassa tätä asiaa ja olen kyllä valmis tekemään sen”

Oliver Pietilä, Keskusta

”Hallituskausi on osoittanut, että SDP on tehnyt paljon hyviä asioita, jotka vaikuttaa nuoriin. Esimerkiksi oppivelvollisuuden laajentaminen on tarkoittanut maksutonta toista astetta. Me haluamme tehdä tulevaisuudessakin töitä sen eteen, että nuorten mahdollisuudet kasvaa.”

Terhi Päivärinta, SDP

”Jotta nuorten ääni tulisi kuuluviin ja meillä olisi yli sukupolvien ajattelu, että myös tulevaisuudessa Suomi olisi turvallinen. Nykyinen meno ei voi jatkua tällaisenaan, nyt on otettu syömävelkaa nuoremmilta tulevilta sukupolvilta ja sitä kurssia on käännettävä nyt.”

Jesse Luhtala, Kokoomus

”Minulla on konkreettisia leikkausehdotuksia ja haluan tukea turvallista Suomea, eli pistämällä Suomen huoltovarmuus kuntoon.”

Veera Männistö, Kristillisdemokraatit

”Kenelläkään muulla ei ole yhtä tarkkasilmäistä näkemystä siitä, miltä maailma näyttää pohjalaisen nuoren silmin. Minkälaisia ongelmia ja haasteita nuoret täällä arjessa kohtaa sekä minkälaisiin asioihin he haluavat saada muutoksia.”

Jami Haavisto, Vihreät

Mikä avuksi nuorten mielenterveysongelmiin?

Jami Haavisto kertoi itsellään olevan omakohtaista kokemusta siitä, kuinka nuorena miehenä ei uskalla hakea avunpiiriin kokemansa stigman takia.

Nuorten hyvinvoinnin edistämisessä Haaviston mielestä olisi tärkeää miettiä, miten nuorten kynnystä hakea mielenterveyspalveluihin voitaisiin laskea. Haavisto nostaa erityisesti nuoret miehet esille, jotka eivät uskalla stigman eli häpeäleiman vuoksi hakea avunpiiriin.

Päihdepolitiikkaa pitäisi uudistaa.

Haavisto harmitteli, kuinka Seinäjoesta avaruuden pääkaupunkina on tullut huumeiden pääkaupunki. Haaviston näkökulma päihdepolitiikkaan on, ettei kieltolaki auta huumeongelmaista ja siksi päihdepolitiikkaa tulisi uudistaa.

23-vuotias Pietilä kertoo hänellä olevan hyvä näkemys siitä, minkälainen on hyvä tulevaisuuden yhteiskunta. Pietilä on luvannut voivansa olla seuraavat 50 vuotta ajamassa tätä asiaa ja on myös valmis pitämään lupauksensa.

Pietilä painotti puheenvuorossaan, kuinka nuorille tarvitaan varmoja ja turvallisia elämänpolkuja. Hänen mukaansa yhteyskunnan tulisi myös pystyä kannattelemaan nuorta tiukan paikan tullen.

Yhteiskunnan tulisi myös pystyä kannattelemaan nuorta tarvittaessa.

Valtion yhden mielekkään harrastuksen takaaminen nuorille olisi Pietilän mukaan erityisen tärkeää.

Suomalaista koulutusta arvostetaan

Terhi Päivärinta muistutti SDP:n aikaan saamaan oppivelvollisuuden laajenemista, jolla turvattiin nuorille toisen asteen maksuton koulutus.

Tunteita kuumensi hetkellisesti kysymys siitä, olisiko ehdokas valmis ottamaan enemmän valtiovelkaa vai leikkaisiko mieluummin koulutuksista. Useampi ehdokas kritisoi kysymyksen vastakkainasettelua.

Koulutusta pidettiin kovasti arvossa, eikä siitä moni olisi valmis leikkaamaan.

Jesse Luhtala on huolissaan siitä, että velkaantuminen tulee rasittamaan tulevia jälkipolvia eikä siihen suhtauduta tarvittavalla vakavuudella.

Kiivasta keskustelua syntyi SDP:n ja kokoomuksen välillä, kun Päivärinta sanoi olevansa valmis ottamaan lisää velkaa valtiolle ja nosti esille maksuttoman toisen asteen koulutuksen arvoa Luhtalan taas kritisoidessa velkaantumista ja siihen kohdistuvaa vähättelyä.

Tulevaisuuteen rauhaa, turvaa ja toivoa

Sotien toivottiin loppuvan maailmasta.

Jälkipolville haluttiin jättää Suomi, jossa on turvallista elää. Jokaisella oli kuitenkin oma näkemys siitä, millä turvallisuus saavutetaan. Yhdestä asiasta kaikki olivat samaa mieltä, sotaa ei tahdota Suomeen. Lisäksi sotien toivottaisiin loppuvan muuallakin maailmassa.

Toppari kertoi Pomedian vaalipaneelin olevan kolmas kerta vaalipaneelissa koskaan ja kolmas vaalipaneeli 24 tuntiin. Kiirettä on siis pitänyt.

Toppari tahtoisi turvallisen suomalaisen Suomen, jolla on talous kunnossa.

Pidettäisiin huolta riippumatta siitä, missä päin Suomea asutaan.

Toppari uskoo, että perussuomalaisten vahvat arvot edistäisivätkin tätä asiaa.

Männistö opiskelee Vaasan yliopistossa kauppatieteitä ja on KD-nuorten 2. varapuheenjohtaja.

Männistö jättäisi tuleville sukupolville Suomen, jossa on edelleen korkeatasoinen koulutus. Männistö myös toivoo, että suorituspaineet ja ahdistuneisuus sosiaalisesta mediasta ei enää olisi tulevaisuudessa arkipäivää. Männistön mukaan Suomen ei kuuluisi pelätä naapurivaltioitaan, ja hän kannattaakin rohkeampaa yheistyötä muiden maiden kanssa.

Vaalipaneelista jäi toiveikas fiilis yleisölle.

Monelle nuorelle politiikka tuntuu vieraalta aiheelta ja äänestäminen koetaan vaikeana. Vaalipaneeli onnistui tuomaan aiheen lähemmäs ruohonjuuritasoa, kun nuoret ehdokkaat pääsivät puhumaan opiston nuorille politiikasta.

Juttua on täydennetty 17.3.2023 kello 10:43 videotallenteella vaalipaneelista.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Liikuttava 
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa