Siirry suoraan sisältöön

Korealaisessa ravintolassa ruokaansa saa grillata ihan itse juuri sen verran kuin haluaa

Hanna Hietikko

Kirjoittaja on opetellut syömään aasialaista ruokaa aikuisiällä mutta tykkää silti eniten perunasta.

Pomedia testasi heinäkuun puolivälissä Vaasan keskustassa sijaitsevan aasialaistyyppisen Mokpo Korean BBQ -ravintolan. Maistettavaksi valikoitui menusta testaajan ruokavalioon sopiva vegaaninen grilliruokasetti.

Kun tilaus on tehty, pöytään tuodaan juomat ja koko seurueelle yhteiset lisukkeet grillattaville. Tarjolla on kolmea eri kastiketta: makeaa chilikastiketta, soijakastiketta ja kastiketta, joka muistuttaa salsaa. Lisäksi yhdessä jaettavaksi on retikkaa, merilevää, kimchiä ja korealaista grillimaustetta.

Kolmen hengen seurueelle tuodaan ensin yhteiset lisukkeet pöytään. Kuvat: Hanna Hietikko

Jaettavien lisukkeiden lisäksi kukin saa oman riisikipon ja kulhollisen salaatinlehtiä. Grillatut ruoat on tarkoitus syödä riisin kanssa salaatinlehteen käärittyinä, joten kovin montaa eri palasta ei samaan suupalaan mahdu.

Palvelu on koko ruokailun ajan nopeaa ja ystävällistä. Pöytään tuodaan ripeästi myös grillattavat kasvikset ja muut ruoat, jotka on aseteltu puiseen laatikkoon, kukin omaan luukkuunsa. Grilli väännetään puolestamme päälle ja siihen laitetaan öljyä ja leivinpaperi.

Grillaamiseen saadaan välineiksi pitkävartiset pihdit ja sakset, koska ruokien siirtäminen grilliin ja suupaloiksi leikkaaminen sujuu niillä kätevämmin kuin haarukalla ja veitsellä.

Riisipasta yllättää ja ällöttää

Vegaaniseen grillaussettiin kuuluu parsakaalia, herkkusieniä, ananasta, bataattiraastelettua, friteerattua tofua, kesäkurpitsaa, tempeä, riisipastaa, paprikaa ja kimchipannukakku. Ruokia grillataan samalla pannulla muun seurueen kanssa ja ne syödään riisin kanssa salaatinlehden päältä oman maun mukaan lisukkeilla maustettuna.

Grillattavat ruoat on aseteltu kukin omaan kulhoonsa ja lokeroonsa, jotta niitä voi paistaa siinä järjestyksessä kuin tahtoo ja yhdistellä haluamallaan tavalla.

Erikoisin setin ruoista on valkoinen paksu pötkö riisipastaa, joka ei sovi yhteen oikein minkään kanssa. Parasta on kimchikakkunen, jota kuuluu settiin vain yksi. Näitä voisi syödä vaikka kuinka monta! Korealainen grillimauste maistuu samankaltaiselta kuin suomalainen, näiden eroa on vaikeaa kuvailla muuten kuin että korealaisessa on kuminaa.

Juomavalikoimaan kuuluu peruslimsojen, -oluen ja -siiderin lisäksi lisäksi japanilaisia juomia. Testaamamme Hate-niminen päärynälimsa maistuu yllättäen melonilta.

Puolivälissä grillailua paljastuu, että myös salaattibuffetista voi hakea ruokaa. Otamme sieltä nuudeleita ja kimchin kaltaista salaattia sekä hedelmiä, joita kukaan seurueestamme ei tunnista. Mahat alkavat täyttyä, mutta jälkiruoka kuuluu settiin.

Menussa mainittu ”kokin erityinen jälkiruoka” paljastuu mangosorbetiksi. Olisipa se ollut jäätelöä tai mochi, kuten sekaaneillekin! Vegaanisia mocheja kun on myynnissä jo useissa kaupoissa Suomessa. Onneksi mango on maistajan lempimaku.

Missä ovat vegaaninen kinkku ja ankka?

Maksaessa kysymme, miksi seinällä olevassa menussa on mainittu vegaaninen kinkku ja ankka, joita pöytiin tuoduissa menuissa ei kuitenkaan ole. Meille vastataan, että niitä ei ole enää saatavilla toimitusongelmien vuoksi. Pöytien menu on ajantasalla, seinässä olevaa ollaan vaihtamassa.

Vaikka kaikkea ennakkoon haaveiltua ei päästykään maistamaan, mahat ovat täynnä ja grillaamisen himo on tyydytetty toistaiseksi – ehkä jopa loppukesäksi. Ravintolan konsepti on toimiva, kun kukin saa juuri niin grillatut ruoat kuin haluaa. Ainakin vegaaniporukalla saman pannun käyttö ja kuulumisten vaihto sujuu samalla luontevasti. 🥦🥦🥦🥦/5

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa