Siirry suoraan sisältöön

Palosaaren kirjaston puolesta protestoitiin

Hanna Hietikko

Kirjoittaja rakastaa kirjoja ja kirjastoja.

Palosaaren asukkaita kokoontui noin 20 henkeä tiistaina iltapäivällä 13. elokuuta jo hyvissä ajoin Palosaaren kirjastolle kaupunginosan asukasyhdistyksen kutsusta. Kello 14 oli määrä luovuttaa kirjastoa puolustava addressi paikallispäättäjille. Nimiä oli saatu kerättyä tiistai-iltapäivään mennessä addressiin yli 2 800.

— On tämä niin hirveää, että painajaisiakin on pitänyt nähdä! paikalle kirjastoa puolustamaan tullut Anita Jylhä sanoo.

— Näin unta, että istuimme kirjaston portailla ja itkimme, kun emme enää päässeet sisään, 70 vuotta kirjaston asiakkaana ollut Jylhä kertoo.

Palosaaren kirjasto on toiminut nykyisissä tiloissaan torin laidalla lähes 100 vuotta. Se rakennettiin jo ennen Vaasan pääkirjastoa, vuonna 1929.

Vaasan kaupunginvaltuusto päätti lakkauttaa Palosaaren kirjaston 29. huhtikuuta pidetyssä kokouksessaan. Saman kirjaston sulkemista lopullisesti on käsitelty melko hiljattain valtuustossa myös vuosina 2015 ja 2019.

Kirjastoa uhkasi sulkeminen ensimmäisen kerran jo vuonna 1939. Vuonna 1942 Palosaaren kirjastosta oli suunnitteilla tehdä ammatillinen oppilaitos.

Väki kokoontui Palosaaren kirjastolle jo puoli tuntia ennen ministerin saapumista. Kaikkiaan paikallet tuli noin 20 henkeä puolustamaan kirjastoa. Kuva: Jani Kielinen

— Lukutaitotyölle tämä on paha kolaus. Juuri näin, että lapsille etsitään vapaaehtoisia lukumummoja. Täällä meitä olisi, Närpiöstä kirjaston läheisyyden vuoksi vuosi sitten Palosaarelle muuttanut Anitta Westergård sanoo.

Addressi, oikaisuvaatimus, valitus, toimenpidekielto ja poliisi kirjaston puolesta

— Asukasmäärän mukaan tämän kirjaston sulkemisen sijaan ennemmin tarvittaisiin uusi kirjasto Gerbyyn, sieltä käydään juuri tässä kirjastossa, Palosaaren asukasyhdistyksen puheenjohtaja Antti Koski pohtii ministeriä odotellessaan.

”Präntöön pormestari” Heimo Hokkanen (KD) uskoo addressin vaikutusmahdollisuuksiin.

— Kaupungin on otettava asukkaiden näkemys huomioon, muuten paikallisdemokratian yli kävellään,

Addressin lisäksi kaupunginvaltuuston päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus ja siitä on vielä tarkoitus valittaa hallinto-oikeuteen. Kirjastoa on ollut tarkoitus ryhtyä tyhjäämään syyskuussa, mutta tähän aiotaan hakea toimenpidekieltoa, koska kaupungin säästöohjelma alkaa vasta alkuvuodesta 2025. Viime kädessä palosaarelaiset aikovat turvautua poliisiin kirjaston puolustamiseksi.

Ministeri Strand kävelee paikalle kello 14:20. Hän vakuuttaaa, että kirjaston toiminnan jatkuminen jossakin muodoissa voi olla vielä mahdoillista.

Palosaaren asukasyhdistyksen puheenjohtaja Antti Koski luovutti eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strandille addressin kirjaston puolesta. Kuva: Jani Kielinen

— Vaasan historia sivistyskaupunkina velvoittaa meitä tarkastelemaan tätä päästöstä uudelleen, entinen Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja sanoo.

–Ihminen on käynyt kuussa, joten ei ole mahdotonta, etteikö jotakin ole tehtävissä. Lupaan tehdä, minkä voin. Tulokset puhukoot puolestaan.

Nähtäväksi jää, tuleeko Palosaaren kirjastosta keskeinen vaaliteema ensi vuoden kuntavaaleissa.

Asukasyhdisyksen aktiivi Katarina Gäddnäs ja Präntöön pormestari Heimo Hokkanen pitivät puheet kirjaston puolesta.

Juttua muokattu 13.8.2024 kello 15.17: Kieliasua on editoitu ja yksityiskohtia tarkennettu.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa