Jouluruoat ovat oleellinen osa jokaisen joulua. Vegaanius, yhä yleisempänä ilmiönä, on luonut aivan uusia reseptejä sekä muokannut perinteisiä reseptejä vegaanisiksi. Kerää tästä omaan joulupöytääsi uusia reseptejä!
Porkkala eli porkkanalohi
Graavilohen vegaaninen korvaaja, porkkala, on ollut jo muutamia vuosia hittiresepti. Se valmistetaan porkkanasta ja siinä on vähemmän kaloreita ja suolaa kuin perinteisessä graavilohessa.
Netistä löytyy monia erilaisia porkkala-reseptejä, mutta yksinkertaisin taitaa löytyä Ruokawiki-reseptisivustolta. Kyseinen resepti sopii hyvin ensimmäistä kertaa porkkalaa tekeville.
Porkkala sopii monen eri ruoan kylkeen. Sitä voi käyttää muun muassa vegaanisessa voileipäkakussa, leivän päällä, sushissa ja tortilloissa. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana ja tietysti porkkalaa voidaan syödä myös pelkästään ilman lisukkeita.
Tofuskagen eli tofutahnaleipä
Tofuskagen on vegaaninen versio lohiskagenista. Se on kylmänä tarjoiltava tahna, joka koostuu tofusta, vegaanisesta majoneesista, vegaanisesta jogurtista, sipulista sekä muutamasta muusta mausteesta. Tofuna voi käyttää joko maustamatonta tai savunmakuista.
Tahnaa voi tarjoilla esimerkiksi leivän päällä tai lehtitaikinatorttujen täytteenä. Tofuskagen joulutorttuihin löytyy resepti Chocochilin nettisivuilta.
Seitankinkku eli vehnäpötkö
Myös joulupöydän kuningas eli kinkku voidaan korvata kasvisversiolla. Yksi kinkun korvike on seitanista tehty kinkku.
Seitan on kasviproteiini, joka tehdään vehnägluteenista. Seitan kinkku voidaan valmistaa kokonaan itse, mutta jos haluaa päästä helpolla, löytyy myös kaupoista hyviä vaihtoehtoja.
Iltasanomat testaa viittä eri vegaanista kinkkua jutussa ”Kasviskinkut testissä: Yksi räjäytti pankin, vannoutunut lihansyöjä ei olisi erottanut lihasta” (Ilta-Sanomat 20.12.2019).
Yksi kinkuista oli selvä voittaja: Santun Seitanin juhlaseitan sinappikuorrutteella. Se keräsi täydet viisi pistettä raadilta. Yksi kinkun arvostelijoista sanoo, ettei erottaisi kyseistä seitankinkkua lihasta.
Vegaaniset suklaat
Suklaa kuuluu lähes jokaisen ihmisen, myös vegaanien, jouluherkkuihin. Nykyään kaupoissa myydään monenlaisia vegaanisia suklaita; myös muutakin kuin tummaa suklaata. Lehmänmaito voidaan korvata kasvisversioilla, kuten riisimaidolla.
Vegaanisia suklaita löytyy muun muassa näiltä merkeiltä:
- Dammenberg
- Pirkka
- Rainbow
- Nomo
- iChoc
- Vego
- Tony’s chocolonely
Kasvisruokiin erikoistuneista kaupoista löytyy useita muita vegaanista suklaata tekeviä brändejä, joihin kannattaa myös tutustua.
Vegaaninen riisipuuro ja ”juusto”lautanen
Riisipuuron voi tehdä helposti lehmänmaidon sijaan vaikkapa kookosmaidosta, kauramaidosta tai mantelimaidosta.
Myös juustolautasen voi muuttaa vegaaniseksi korvaamalla juustot vegaanisilla juustoilla. Chocochili on kerännyt nettisivulleen listan vegaanisista juustoista, tahnoista ja kekseistä, joita voi kasata omaan juustolautaseen. Listassa on muun muassa linkki vegaanisen sinihomejuustolevitteen reseptiin.