Tikkakoskella sijaitseva Suomen Ilmavoimamuseo aloitti toimintansa Keski-Suomen Ilmailumuseona vuonna 1979. Se on toiminut myös ilmavoimien museona vuodesta 1987 vastaten ilmavoimiemme perinteiden tallentamisesta.
Museo esittelee suomalaista ilmailuhistoriaa alusta nykyaikaan saakka: näyttely koostuu pääasiassa lentokoneista, lentokonemoottoreista ja lentovarusteista. Tarkoitus on nimenomaan esitellä ilmavoimien historiaa, ja siksi esineistä ei pyritä saamaan esimerkiksi uudennäköisiä entisöimällä.
Museossa vierailee vuosittain noin 25 000 kävijää, joista suurin osa on lapsiperheitä.
Hakaristit pistivät silmään
Museoon sisälle astuessa heti ensimmäisenä silmiin pistää lentokoneiden siivissä ja kyljissä olevat hakaristit. Hakaristimerkki tunnetaan kuuluisimmin Natsi-Saksan tunnusmerkkinä, mutta todellisuudessa merkillä on pitkä historia eri puolilla maapalloa. Suomen ilmavoimien tunnusmerkkinä sillä ei ollut mitään tekemistä natsien kanssa.
Esineitä ja ääntä esillä
Museo ei ole pelkästään visuaalisesti mukaansa tempaava, vaan se myös leikittelee auditiivisuudella. Joihinkin lentokoneisiin oltiin kytketty kaiuttimia, jotka nappia painamalla pitävät lentokoneiden moottorin ääntä luoden illuusion siitä, että vanhat lentokoneet käynnistettäisiin.
Nämä napit ovat vieraiden vapaassa käytössä ja sijaitsevat lentokoneiden edustalla kyltissä, jossa lukee ”Tätä nappia saa painaa”.
Museon perällä on myös seiniin kiinnitettyjä kaiuttimia, jotka pitävät lentävien lentokoneiden ääntä. Museossa kuulostaa jatkuvasti siltä, että hallin ulkopuolella lentäisi liuta lentokoneita ja se saa vierailijan epäilemään omaa kuuloaistiaan.
Koska ilma-alukset ovat kunnostomattomia, näkyy niissä kolhuja ja naarmuja, jotka näyttävät ihmisille, minkälaisia koneet ovat oikeasti olleet käyttöaikansa tullessa päätökseen.
Lentokoneiden yhteyteen on puettu ja aseteltu mannekiineja, jotka elävöittävät näkyä. Mannekiinien vaatteet ovat vanhanaikaiset, ja siten lentokoneisiin sopivat.
Useat ilma-aluksista irrotetut ohjaamot mahdollistavat museovierailijalle lähemmän tutustumisen historiallisten koneiden ohjaimistoihin. Vierailijat saavat itse kokeilla istua lentäjän penkillä ja koskea ohjainnappuloihin.
Ilma-alusten lisäksi museon reunoilla on monia muitakin ilmailun historiaan liittyviä esineitä. Osa esineistä, kuten kuvassa näkyvät rintamerkit, kuuluvut Suomen ilmailuhistorian kuuluisille henkilöille.
Saman katon alla myös viestimuseo
Museosta löytyy myös viestimuseo, jossa on kaikenlaisia ilmailuun liittyviä viestintävälineitä kuten radioita. Mannekiinit esittävät aikakauteen sopivissa vaatteissa lennonjohdon ihmisiä. Viestimuseossa on tunnelmallinen hämärä valaistus, joka on hallimaiseen ja valoisaan muuhun museon osaan verrattuna mukavaa vaihtelua.
Museon ilma-alukset ovat hyvin mielenkiintoisia erityisesti lapsille, joille museo saattaa olla ensimmäinen kokemus lentokoneista. Museosta löytyy oikeiden aluksien lisäksi myös esimerkiksi tämä lasten leikkilentokone, johon lapset pääsevät istumaan sisään sekä muita leluja.
✈✈✈✈/5