Kirjailija Minna Canthin päivää vietetään 19. maaliskuuta. Se on vakiintunut tasa-arvon liputuspäivä ja myöskin Canthin syntymäpäivä.
Harva kuitenkaan tietää, että Minna Canthilla on oma kakku, joka on vanhan ajan maustekakku. Sen salaisuus piilee vaahdotetussa kermassa, joka tekee kakusta erityisen kuohkean. Muuten se ei oikeastaan erityisesti poikkea muista kuivakakuista.
Marttojen reseptiä seuraten
Pomedia testasi kahvikakun reseptiä ja keräsi talteen jokaisen toimittajan mielipiteet kakusta. Ohjeena käytimme Leppävirran Martat ry:n reseptiä.
Aluksi koottiin pöydälle esiin kaikki ainesosat. Pomeranssinkuorta ei löytynyt, joten sitä ei ole mukana tässä kakussa.
Kakun tekeminen aloitettiin poikkeusellisesti vaahdottamalla kerma. Yleensähän kuivakakkuihin ei vaahdoteta kermaa edes päälle.
Kananmunat ja sokeri vatkattiin myös vaahdoksi, jonka jälkeen vaahdot sekoitettiin hellästi toisiinsa.
Vaahtoihin taas sekoitettiin jauhot sekä mausteet ja sooda.
Valmis taikina annosteltiin kuivakakkuvuokiin. Tämä oli hiukan sotkuista hommaa.
Useissa Minna Canthin kahvikakun resepteissä sanotaan, että taikinaa tulee enemmän kuin yhteen kakkuvuokaan, joten voitelimme kaksi erikokoista vuokaa. Tämä oli hyvä idea.
Pienempi kakku oli uunissa noin puoli tuntia 175 asteessa, isompi taas puoli tuntia 175 asteessa puoli tuntia ja 150 asteessa noin vartin, vaikka ohjeessa käskettiin, että sen pitäisi olla yhteensä tunti. Se kuitenkin kypsyi nopeammin kuin piti.
Valmis kakku nautittiin kahvin ja teen kera. Pienempi kakku irtosi vuoasta hyvin, kun se kaadettiin sieltä lämpimänä. Isompi kakku jämähti kiinni, kun se oli vuoassa yön yli.
Arviot Minna Canthin kahvikakusta
Maistajien mielipiteet kakusta olivat myönteisiä ja samanlaisia:
”Maku oli 4/5! Mutta ulkonäkö ei ollut ihan yhtä upea kuin tekijänsä, joten siitä 2/5”, kertoo yksi kakun maistajista.
”Kakku oli herkkua”, kertoo toinen.
”Ohje tänne heti”, sanoo kakun leipojan äiti maistettuaan kakkua.
Kaikki joilta kysyttiin, tykkäsivät kakun mausta, mutta ulkonäkö jäi vähän vaatimattomaksi. Toki se on kuivakakuissa hieman oletettavaa. Sen takia kakku saa arvostelun 4/5.
🍰🍰🍰🍰