Audio on suosittu median tekemisen ja kuluttamisen muoto. Suorien radio-ohjelmien rinnalle on teknologian tultua yhä useamman saataville kehittynyt podcast eli äänitetty puheohjelma, jota melkeinpä kuka tahansa voi tehdä.
Toimittajan kannattaa aina äänittää ja säilyttää haastateltavan sanomiset, jotta niihin voi tarvittaessa palata tarkistamaan yksityiskohtia. Äänittämiseen voi käyttää puhelinta, erillistä äänentallenninta (kuten Pomedialla VN-541PC) tai tietokonetta.
Podcasteissa äänittämisen on oltava laadukkaampaa jo suunnitteluvaiheessa kuin muistiinpanojen tallentamisessa. Alla muutama vinkki oman podcastin käsikirjoittamiseen.
Vinkkejä podcastin käsikirjoittamiseen
- Aihe ja näkökulma – Tutustakin aiheesta voi tehdä kiinnostavaa podcastia, kunhan näkökulma ja käsittelytapa on raikas.
- Kuulijat – Pohdi, millaiselle yleisölle olet ohjelmaa tekemässä. Miten puhutella heitä ja pitää kiinnostusta yllä podcastin loppuun saakka?
- Kesto – Mieti, minkä mittaisia jaksoja sinulla on mahdollisuus tehdä. Äänittämisen lisäksi äänen editointi vie aikansa.
- Jatkuvuus – Miten usein julkaiset ja missä kanavissa? Miten levität tietoa podcastistasi? Onko tulossa sarja ja kuinka pitkä?
- Vuorovaikutteisuus – Mieti, miten otat yleisön mukaan podcastin tekemiseen: keräätkö palautetta, juttuvinkkejä tai haastateltavia ohjelmaasi? Miten? Onko ohjelmassasi vieraita?
- Henkilöbrändi – Millainen toimittaja olet radiossa?
- Rakenne – Suunnittele podcastille vähintään 1) alku, 2) keskikohta ja 3) lopetus.
- Mitä eri ohjelman eri osioihin sisältyy?
- Miten osasta toiseen siirrytään? Käytätkö esim. jinglejä tai musiikkia?
- Puffataanko sarjaa? Miten?
- Mitkä kaikki asiat toistuvat jaksosta toiseen?
Äänitykseen valmistautuminen
Testaa ennakkoon äänityspaikkasi kaikuisuus tai tuulisuus ja varustaudu sen mukaisesti. Ihmisten äänet saattavat sopia ohjelman taustalle, mutta tunnistettavasta musiikista saattaa koitua tekijänoikeusongelmia. Paikan valmistelun lisäksi on hyvä valmistella oma ääni äänitystä varten.
- Avaa ääni esimerkiksi hyräilemällä tai toistelemalla monipuolisesti eri äänteitä ennen äänitystä.
- Älä syö ennen äänitystä sipsejä, keksejä, pähkinöitä tai muuta, mikä yskittää. Suklaa taas vie äänen painuksiin.
- Älä juo juuri ennen äänitystä appelsiinimehua tai kahvia, sillä ne vaikuttavat ääneen (ja tulee pissahätä).
Äänitystilanne
- Ole puhuessasi ryhdikäs niin ääni ei narise.
- Älä sulje suuta kokonaan, voit välttää maiskahduksen!
- Älä lyö käsillä pöytään tai naksuttele kynää.
- Vältä sanoja ja fraaseja: Nyt mennään, niinku, elikkä, juurikin niin, tsibale, öö, tota, tuota tuota…
Äänen editoiminen
Pomediassa äänen editoimiseen käytetään Audacity-nimistä ohjelmaa. Se on ilmainen, GNU-lisenssin alainen ohjelma, joka riittää peruskäyttöön. Audacityllä voi luoda esimerkiksi MP3-, WAV- ja AIFF-tiedostoja. Audacityssä projektiin voi sekä tuoda että luoda ääniklippejä. Äänityksen saa päälle punaisesta rec-nappulasta. Tallennus pysähtyy, kun painaa välilyöntinäppäintä.
- Äänen voimakkuus: Äänen voimakkuustason voi tarkistaa klipin aaltokuvaajasta. Vertaa samaan projektiin tuotuja klippejä: onko niiden äänenvoimakkuus aaltokuvaajan perusteella suunnilleen sama? Jos ei, säädä se suunnilleen samaksi. Äänentaso on helpointa korjata Normalisointi-työkalulla, joka löytyy Tehosteet-pudotusvalikosta.
- Kohinan ja muiden häiriöiden poistaminen: Jos raidalla on kohinaa tai muita häiritseviä ääniä, ne saa poistettua kätevästi Kohinan vaimennus -työkalulla, joka on myös Tehosteet-valikossa. Ensin pitää tallentaa kohinan profiili maalaamalla alue, jossa kohinaa on. Alue kannattaa valita kohdasta, jossa ei ole ääntä tai musiikkia, mutta kohina kuuluu hyvin. Sitten valitaan koko raita, josta kohina vaimennetaan. Oletusasetuksilla saa jo tyydyttävän tuloksen. Audacityn Tehosteet-valikosta voi valita myös Naksausten poiston.
- Raidan leikkaaminen: Audacityssä toimivat näppäinkomennot leikkaa (Ctrl + X), kopioi (Ctrl + C) ja liitä (Ctrl + V). Raidan voi jakaa klipeiksi eli splitata valitsemalla (Ctrl + I) tai Muokkaa-valikon takaa Leikkeen rajat ja Halkaise.
- Feidaukset: Äänenvoimakkuutta voi hiljentää tai voimistaa valitsemalla Tehosteista Häivytä sisään tai Häivytä ulos. Valitse ensin alue, johon haluat häivytyksen ja sitten tehoste.
- Äänenvärin muokkaus eli taajuuskorjaus (ekvalisointi): Taajuuksia voi korjata useilla työkaluilla. Yli 8 desibelin korjauksia kannattaa välttää.
- Tehosteiden lisäys: Tehosteet-valikossa on saatavilla ääntä korjaavien työkalujen lisäksi erilaisia kaikuja, phaser-, flanger-ja chorus-efektejä sekä muita toimintoja. Äänileikkeen sisältöä voi tehosteilla nopeuttaa tai sen voi soittaa takaperin. Audacityssä on myös useita etenkin musiikin editointiin sopivia työkaluja, kuten sävelkorkeuden tai tempon muuttaminen.
- Miksaaminen: Miksaaminen tarkoittaa raitojen yhdistämistä kokonaisuudeksi säätämällä jokainen raita ja raitojen keskinainen tasapaino halutuksi.
- Renderöinti eli vienti lopulliseksi äänitiedostoksi: Raidoista tehdään äänitiedosto valitsemalla Tiedosto-valikosta Vie. Viennissä voit valita tarkennukset esimerkiksi siihen, mihin muotoon (MP3-, WAV-ja AIFF) äänileike tallennetaan.
Lähteitä:
- Kortesuo, Katleena 2019: Kaikenkattava sisällöntuotannon opas yrityksille.
- Kujala, Tapio; Lahti, Jari; Tamminen, Heikki 1998: Radiotyön perusteet.
- Total Audion 10 ohjetta podcastin tekemiseen, viitattu 10.3.2022