Siirry suoraan sisältöön

Kolumnin tekeminen

Kolumni voi koskea mitä tahansa ajankohtaista aihetta. Kolumnissa pitää tulla esille toimittajan mielipide tai mielipiteet sekä aiheen pohdiskelua. On tärkeää tuoda selkeästi esille, mitkä asiat ovat totta ja mitkä omaa mielipidettä tai pohdintaa.

Kolumnissa toimittajan mielipiteiden ja pohdiskelun lisäksi esitetyt väitteet ja faktat on oltava kuitenkin totuudenmukaisia. Tekijän täytyy muistaa tehdä lopuksi faktantarkistus. 

Kolumni

Kolumnissa on kolumnikuva sekä lyhyt kuvaus toimittajasta. Kolumnikuva on asiallinen kuva itsestä, jollaiseksi käy myös itse otettu kuva. Kolumnissa ei ole tyypillisesti muita kuvia eikä muutakaan kuvitusta, vaan ne ovat tekstiä. Kolumniin voi ottaa sen aiheesta vaakakuvan, mutta tarvittaessa käytettään kolumnin ikonia kuvituskuvana. 

Kolumnin tulee olla noin M-pituinen eli 3 000–4 000 merkkiä, ja sen voi otsikoida viittaamalla kolumnin aiheeseen. 

Kolumnin ohjeistus Pomedian ulkopuolisille tekijöille


Saat valita käsittelemäsi aiheet itse. Pomedian kolumnit ovat yleensä noin 3 000 merkin mittaisia tekstejä, mutta verkkoon mahtuu enemmänkin. Pitkiin teksteihin on hyvä laatia väliotsikoita.

Kolumnin voi halutessaan toteuttaa myös videona tai äänitiedostona tai kaikkien näiden yhdistelmänä. Voimme upottaa artikkeleihimme monia video- ja ääniformaatteja, kuten Youtube-videoita ja MP3-tiedostoja.

Pomedian toimitus editoi tekstit julkaisukuntoon. Riittää, että lähetät kolumnisi sähköpostiosoitteeseen pomedia(a)epopisto.fi Word-tiedostona, mp3- tai mp4-muodossa.

Kun ryhdyt meille kolumnistiksi, tarvitsemme sinulta etukäteen sovittuna päivänä 

  • kolumnin, jossa tekstin pituus on 3 000–4 000 merkkiä tai videon tai äänitiedoston pituus on noin 5–10 minuuttia
  • kolumnikuvan (mieluusti vaakana) ja tiedon kuvaajan nimestä 
  • tiedot kaikista kolumnin tekijän titteleistä, kuten koulutuksesta ja luottamustehtävistä, jotta ne voidaan laittaa jutun yhteyteen. 

Me Pomedian toimituksessa editoimme eli käsittelemme tekstin julkaisukuntoon ja ajastamme sen ilmestymään Pomedian verkkosivuilla.

Pomedian kolumneja on tarkoitus julkaista noin kerran viikossa. Varauslistaan pääsee tästä.

Kolumnipalkkio

Pomedia maksaa kolumnipalkkiota 50 euroa per julkaisukelpoinen juttu, on se sitten tekstiä, kuvaa tai ääntä. Palkkion maksamiseksi tarvitsemme 

  • kirjoittajan koko nimen
  • hetun 
  • verokortin ja
  • tilinumeron. 

Nämä tulee lähettää Etelä-Pohjanmaan opiston talouspäällikölle sähköpostitse osoitteeseen sari.makela(a)epopisto.fi. Laita jo sähköpostin aihekenttän tieto siitä, että kyseessä on Pomediaan tehdystä kolumnista maksettava palkkio.