Siirry suoraan sisältöön
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Ainekirjoituskuvat – Kansakouluajan virikeaineisto -näyttely

30.1.2023 - 22.3.2023

Esimerkkikollaasi ainekirjoituksen virikkeinä käytetyistä kuvista

Lapsille tutuista aiheista piirrettyjä ainekirjoituskuvia käytettiin kansakouluissa tekstinteon virikeaineistona. Oppilas sai liimata opettajan antaman tai itse valitsemansa kuvan ainekirjoitusvihkoonsa ja kirjoitti sen jälkeen kuvaan perustuvan tarinan.

Ensimmäiset ainekirjoituskuvat julkaisi Valistus 1912. Opettaja Eva Häyrénin sommittelemia kuvia painettiin aluksi kaksi 12 kuvan sarjaa. Seuraavien sarjojen kuvittajiksi hankittiin ammattimaisia kuvittajia ja taiteilijoita. Kuvia tekivät Onni Muusari, Ann-Marie Häyrén, Taavi Paakkanen ja Kaapo Virtanen.

Sarjakuvamuodon ainekirjoituskuviin toi monipuolinen kansakoulun oppiaineistojen kehittäjä Aukusti Salo. Ensimmäisen hänen 1935 toimittamansa sarjan kuvitti Karoliina Otava. Myöhemmin näitä ainekirjoitussarjakuvia piirsivät Rudolf Koivu, Aarno Karimo ja Eeli Jaatinen.

Vielä 1950-luvullakin julkaistujen ainekirjoituskuvien aiheet olivat maaseutupainotteisia. Oman kokonaisuutensa muodostivat raamattuaiheiset kuvasarjat. Sarjoista otettiin useita painoksia ja jopa ensimmäisiä sarjoja myytiin 1960-luvun lopulle saakka.

Ainekirjoituskuvia ei ole missään järjestelmällisesti arkistoituna ja tieto niistä on ollut hajallaan. Tamperelainen keräilijä Kari Elkelä on tutkinut aihetta ja laatinut kokoelmansa pohjalta näyttelyn Lastenkirjainstituuttiin Tampereelle.

Näyttely on avoinna 30.1.–22.3.2023 Lastenkirjainstituutin kirjaston aukioloaikoina ma 10–17, ti-ke 10–15.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Tapahtumapaikka

Lastenkirjainstituutti
Puutarhakatu 11 A 2. krs
Tampere, 33210
+ Google Map
Puhelin
050 4632 780
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto