Siirry suoraan sisältöön
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Paikallismuseopäivä

20.8.2023

Etelä-Pohjanmaan paikallismuseopäivä saa jatkoa jälleen tänä vuonna. Sunnuntaina 20.8.2023 paikallismuseot avaavat ovensa kolmatta kertaa yhteisenä päivänä. Näin vierailijoille tarjoutuu mahdollisuus tutustua rikkaaseen ja rakkaaseen paikallishistoriaamme ja kulttuuriperintöömme. Teemana on tänä vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapaan ”Elävä perintö”.

Etelä-Pohjanmaan paikallismuseoista ovat ilmoittautuneet mukaan ainakin Nurmon, Ähtärin, Lappajärven, Evijärven Väinöntalo, Kurikan, Karijoen ja Ilmajoen museot. Ilmajoelta on mukana lisäksi Koskenkorvan museo, Könnimuseo sekä Aallon patteriston perinnetalo. Myös Lapuan Ränkimäen talomuseo ja Soinin Kuninkaantupa ovat avoinna yleisölle. Teuvalta ovensa avaavat Pyörätalli, kotiseutumuseo sekä Kulttuuritalo Orrelan museohuoneet. Kurikan puolelta avoinna ovat Jalasjärven, Kurikan ja Jyllinkosken sähkölaitosmuseo, Kauhajoelta mukana ovat kotiseutumuseo, Veteraanien perinnetalo sekä Sansissa sijaitseva Eduskuntamuseo sekä muut museohuoneet.

Museoiden ovet ovat avoinna ja paikalla on yhdistyksen jäseniä kertomassa lisää mielenkiintoisesta paikallishistoriasta. Lisäohjelmaa elävän perinnön teemalla on tiedossa esimerkiksi Ähtärin museolla, jossa kahvitarjoilun lomassa lauletaan kansanlauluja ja esitellään kunnostettua savusaunaa sekä yleisesti saunaperinnettämme. Teuvan kotiseutumuseolla puolestaan saa leikkiä ja pelata vanhan ajan tyyliin. Myös Kuhajoen Sanssissa on tarjolla perinneleikkejä yleisölle. Sanssissa pääsee tutustumaan lisäksi Richard Koiviston veistoksiin. Karijoen museolla esiintyy Markku ja Pauli-duo, joka soittaa yleisölle iskelmämusiikkia. Evijärven Väinöntalolla on esillä Jussi Förstin ja Marjaana Hinkan näyttelyt. Lisäksi Evijärvellä on mahdollisuus tutustua museon kesälampaisiin Urhoon ja Pilkkuun. Soinin Kuninkaantuvalla voi osallistua klo 15 Soini-visaan, jossa parhaalle tietäjäporukalle ojennetaan Oltermanniasuva kiertopalkinnoksi. Lappajärven museolla on esillä Ville Syrjälän valokuvia sekä Jukka Karin maan kätköistä löytämiä esineitä. Jalasjärvellä on tarjolla perinneruokaa, kansanmusiikkia ja työnäytöksiä mahdollisuuksien mukaan. Ilmajoen museolla pääsee tutustumaan John Forssellin tauluihin.

Etelä-Pohjanmaalta löytyy noin 60 yhdistyksen, kunnan tai seurakunnan omistamaa paikallismuseota sekä noin 40 yksityisen tai yrityksen hallinnoimaa museota. Niistä jokainen kertoo vahvaa paikallishistoriaa ja jokaisen museon sisältö on paikkakuntansa näköinen. Paikallismuseoita pyöritetään lähes kokonaan talkoo- ja vapaaehtoisvoimin. Paikallismuseopäivän tarkoituksena on nostaa paikallismuseoiden profiilia museokentällämme ja herättää kiinnostusta myös oman tai naapurikunnan historiaan.

Lisää osallistujia voi ilmoittautua vielä ennen varsinaista päivää, joten kannattaa seurata paikallismuseoiden omia tiedotuskanavia. Lisätietoja museoiden aukiolosta ja ohjelmasta saa suoraan kohteista.

Päivän järjestävät yhteistyössä Seinäjoen museot ja Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys.

Mukana olevien museoiden osoitteet:

Ilmajoen museo, Ilkantie 16, 60800 Ilmajoki

Ilmajoen sotamuseo eli Aallon patteriston perinnetalo, Ilkantie 16, 60800 Ilmajoki

Jalasjärven museo, Vanhankirkontie2 / Museonmäentie 2, 61600 Jalasjärvi

Jyllinkosken sähkölaitosmuseo ja informaatiotekniikan museo, Jyllinkoskentie 120, 61300 Kurikka

Karijoen kotiseutumuseo, Punninite 12, 64350 Karijoki

Kauhajoen kotiseutumuseo, Museotie 20, 61800 Kauhajoki

Kauhajoen veteraanien perinnetalo, Knuuttilantie 4, 61800 Kauhajoki

Koskenkorva Museo ja Könnimuseo, Trehteeritie 3, 61330 Koskenkorva

Kulttuuritalo Sanssi, Eduskunnankatu 5, 61800 Kauhajoki

Kuninkaantupa, Multiantie 27, 63800 Soini

Kurikan museo, Museotie 19, 61300 Kurikka

Lappajärven museo, Kotiahonkuja 9, 62600 Lappajärvi

Nurmon museo, Hermannintie 1, 60550 Nurmo

Ränkimäen talomuseo, Ränkimäentie 6, 62100 Lapua

Teuvan kotiseutumuseo, Orrentie 3, 64700 Teuva

Teuvan Pyörätalli ja Kulttuuritalo Orrelan museohuoneet, Orrentie 2, 64700 Teuva

Väinöntalon kotiseutumuseo, Latukantie 99, 62500 Evijärvi

Ähtärin kotiseutumuseo, Hankolantie 28, 63700 Ähtäri

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä