Siirry suoraan sisältöön

Etelä-Pohjanmaan Opistossa vietettiin ensimmäistä kertaa prideä syksyllä 2021.

Etelä-Pohjanmaan opistolla järjestettiin ensimmäinen Pride — Toinenkin luvassa samana lukuvuonna!

Hanna Hietikko

Kirjoittaja on Pomedian toimittaja.

Etelä-Pohjanmaa on hiljaista pride-aluetta. Lokakuun 1. päivänä kuitenkin järjestettiin Etelä-Pohjanmaan Opiston ensimmäinen pride-tapahtuma. Pride on kansainvälinen liike, joka kannustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä juhlistamaan ylpeästi omaa seksuaalisuutta ja sukupuolta. Pride-tapahtumia järjestetään ympäri vuoden, mutta useimmiten kesällä. 

Opiston priden päätti järjestää kymppiluokkalainen Sara Kalliomäki. Kalliomäki kertoo, että pride on hänen sydäntään lähellä oleva asia ja koska hän pitää järjestämisestä ja suunnittelusta, hän ryhtyi tuumasta toimeen. Hän hankki koululta luvan sekä tilan. Lisäksi Hanna Hietikko lupautui järjestämään puistojuhlaan sateenkaarikoordinoituja herkkuja ja pitämään puheen. 

Kulkue kiersi Opiston pihan puoli yhdeksältä perjantaiaamuna. Paraati jäi hieman vähälukuiseksi, ehkäpä aikaisen ajankohdan tai kolean sään vuoksi, mutta kulkue pääsi muutamiin luokkiin esittelemään lippuja. Paraati huipentui vanhan päärakennuksen parvekkeelle, jossa liputettiin suurella ”Pohjalaisuus kuuluu kaikille” -kankaalla.  

Johtuen viileästä ilmasta puistojuhla siirrettiin auditorion lavalle lesbolippumaton päälle ja priden vapaamuotoisempi osuus sai alkaa herkkujen syönnin ja vapaan keskustelun muodossa. Oppilaita alkoi pikkuhiljaa valua tunneilta paikalle.  

Hietikko piti auditoriossa puheen, jossa hän kertoi Seinäjoen priden lähteneen liikkeelle kateudesta pikkupaikkakuntien pridejä kohtaan. Hän oli itse järjestämässä sitä Seinäjoella viime kesänä.  Kyyneliltä ei vältytty, ja puheen jälkeen useat henkilökunnan jäsenet intoutuivat lausumaan muutamia sanoja.  

Kun itkut oli itketty, Justiina Kaleva esitteli juuri saapunutta aseksuaalien demiromanttisten lippuaan. Pohdittiin, että tulevien pridejä varten korvan taakse kannattaisi laittaa idea lippupajasta keskustelun herättämiseksi identiteetistä ja sensitiivisyydestä.  

Lopuksi vielä henkilökunnan jäsenet vakuuttivat, että keväällä on järjestettävä uusi pride, suurempi ja hienompi. Opistolla järejstetään siis kaksi prideä lukuvuodessa.  

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Tylsä 
  • Kelpo 
  • Hauska 
  • Liikuttava 

2 kommenttia artikkeliin “Etelä-Pohjanmaan opistolla järjestettiin ensimmäinen Pride — Toinenkin luvassa samana lukuvuonna!”

Vastaa