Siirry suoraan sisältöön

Päivä luovaa kirjoittamista

Kiira Kiviniemi

Kirjoittaja opiskelee Etelä-Pohjanmaan Opistolla luovan kirjoittamisen ja sanataiteen opintolinjalla.

Mitä kuuluu opiston pienimmän linjan päiviin? Luova kirjoittaminen ja sanataide, sitä me kaksi täällä opimme. Linjamme kuihtui alkuperäisestä neljän hengen kokoonpanosta pienempään joulun jälkeen.  

Onneksi saamme tehdä paljon yhteistyötä Vejon, eli verkkojournalismilinjan kanssa. Meillä on yhdessä aivan mukava, 3-5 hengen vaihteleva porukka. Laatu korvaa määrän. Eikös? 

9:45 

Aamu on alkanut auringolla, säteet herättävät pinnalta jäätyneen lumikerroksen kimaltelemaan. Nousee toivo kesän saapumisesta. Siihen on kuitenkin vielä aikaa. Me kolme samassa asuntolassa asuvaa, yhdistyneiden linjojen opiskelijaa lähdemme jälleen yhdessä kohti päivää. Aamun väsy unohtuu kauniissa säässä kävellessä ylämäkeen kohti sovittua kohtaamispaikkaa. Tänään tehtäisiin taas jotain erikoista.  

Etelä-Pohjanmaan opiston vanhan päärakennuksen edessä verkkojournalismilinjan opettaja on ottamassa levein hymyin meidät vastaan. Tänään lähdemme moderni journalismi -kurssilta Kurikan kirjastoon vierailulle. Nopea katsaus kirjastoon, mutta tarkemmin kiinnitämme huomion Kurikkaliven tekoon. Mikä lie se sitten onkaan, emme osaa odottaa mitään. 

Matka Kurikkaan kauniissa säässä
Matka Kurikkaan kauniissa säässä

10:15 

Saavumme Kurikkaan. Auringon tanssiva loiste on ilahduttanut meitä koko ajomatkan. Kuvia napsittiin tietenkin enemmän, kuin olisi tarpeellista. Olemme tänään vastuussa opiston Instagram-tilin päivityksestä, nyt olisi ainakin materiaalia. Kirjasto lyö ällikällä. Kaikkia on mietitty, vuokrattavana on perinteisten kirjojen lisäksi jopa sukset. Viihtyvyyteen on nähty vaivaa.

Kurikan kirjasto
Kirjaston nuortenosastolla on Harry Potter-sisutusta
Liven tekoon sekä välineistöön tutustumista

10:30

Saamme tietää lisää Kurikkalivestä sekä seurata hetken livelähetyksen tekoa. Kiinnostus oman podcastin perustamisesta alkoi ryhmässämme nostaa päätään. Mitä kaikkea voisimmekaan luoda Pomedian sivuille. Henkilökunta lupasi olla apuna kaiken teknologian kanssa, jota voisimme lainata opiskelijamedian virkistämiseen.

Kuva: Merette Penttinen

12.00 

Palatessamme opistolle on jo lounaan aika. Aamupäivän vierailu säestää pöytäkeskusteluamme. Läsnä on uutta intoa ja jopa tulevaisuuden suunnitelmien kirkastumista. 

12.30 

Kaunista säätä ei voi olla hehkuttamatta. Edessämme on hyppytunti. Jos olisi järkevä, voisi sen käyttää vaikkapa ulkoiluun tai rästitehtävien tekoon. Kuitenkin asuntolan sohvat ja hyvä seura vetää jälleen puoleensa. Onhan tämäkin tärkeää.  

Vaikka koulutehtäviä ei aktiivisesti pohtisikaan, kyllä keskeneräiset tekstit ja tehtävät pyörivät alitajunnassa. Linjamme osallistuu yhdessä kirjoituskilpailuun, jonka aiheena on meri. Teemme yhdessä opiskelijamediaan juttuja. Sen lisäksi olisi ruotsi, excel-tehtävät, esitelmä valitsemastaan kirjailijasta ja englanninkin kurssi. Olisi kaikenlaista tekemistä, työtä. Tehdä ei jaksa, ei ainakaan nyt. Alitajunta kuitenkin työstää jatkuvasti tekstejä. Päässä pyörii novellinpätkiä, uusia ideoita ja näkökulmia tehtäviin. Jos ne vain muistaisi vielä sitten, kun koneen äärelle jaksaa raahautua. Onneksi on vielä aikaa, ehkä tänä iltana inspiraatio iskisi. 

14.00 

Ruotsin akateemisen tason kurssin aika. Kun aloitti innoissaan kirjoittamsien opinnot syksyllä, ei olisi voinut uskoa, että tulisi pian palaamaan ruotsin kielen pariin. Yritys on ainakin kova, ulosanti voi olla hieman kyseenalaista. Kurssilla kaikki keskustelu tulee käydä ruotsiksi, se aiheuttaa hieman ongelmia. Ehkä on kuitenkin hyvä muutaman vuoden tauon jälkeen taas vetreyttää ruotsinkielentaitoja.  

16.00 

Ruoka-aika! Opistolla asuessa on selvää, että valitsee täysihoidon. Näin saa myös syödä päivällisen ruokalassa. Ihana tuoksu toivottaa tervetulleeksi heti eteistilassa. 

Auringonpaiste jatkuu edelleen iltapäivällä

17.00 

Kun vatsa on täynnä alkaa kaivata omaan huoneeseen rauhaan. Nyt on viimein aika kaivaa läppäri esiin, kirjoittaa muistiin kaikki, mikä pitää saada valmiiksi. Tehtäviä saa oikeasti vietyä eteenpäin. Onneksi on ystävä vieressä jakamassa työmärään ja kannustamassa.   

21.00 

Iltatoimet on hoidettu. Opettajalta sai lainaksi runokirjan, seuraavaksi sen lukua, selailua. Runoja lukiessa voi imeä itseensä runoilijan taitoa ja ajatuksia. Vielä vähän musiikkia, liian myöhään valvomista. Huomenna olisi edessä kirjoitusta, kirjoituskilpailutekstin jatkamista ja ideointia. Koko ensi viikonloppu menisi tietokirjoittamisen luentojen parissa luovan kirjoittamisen perusopintoihin liittyen. Huomenna tehdään jotain mukavaa, rento päivä tulossa. 

Tehtävien tekoa ergonomisessa asennossa sängyn pohjalla
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Kelpo 
  • Liikuttava 
  • Tylsä 

Vastaa