Siirry suoraan sisältöön

Tällä vaihe vaiheelta kuvatulla laskiaispullaohjeella et voi epäonnistua!

Åsa Niemi

Kirjoittaja ei leivo enää ikinä pullaa.

Onko pullien tekeminen liian raskasta? Unohtuiko kaupasta ostaa jotain? Eikö taikina koskaan kohoa niin kuin pitäisi? Tällä ohjeella et voi epäonnistua ja saat varmasti tarjottavaa kahvipöytään!

Leivontaan tarvitset 12,80 €

5 dl (desilitraa) maitoa 0,75 €

2 pussia kuivahiivaa 1,02 €

2 kananmunaa 1,85 €

2 dl (desilitraa) sokeria 0,95 €

1 rkl (ruokalusikka) kardemumma 0,85 €

15 dl (desilitraa) vehnäjauhoja 0,99 €

150 g (grammaa) voita 2,75 €

Lisäksi: kananmunia voiteluun, kuohukermaa ja mansikkahilloa 0,85 + 2,79 €

Hinnat ovat kuvan tuotteista, mutta halvempiakin voi löytyä. Tuotteita jää myös reippaasti yli, joten hinta ei ole aivan realistinen. Monella on myös joitain aineita, kuten esimerkiksi sokeria kaapista, joten kaikkea ei tarvitse välttämättä erikseen ostaa.

Lämmitä 5 desilitraa maitoa 42 asteiseksi

Laita 5 desilitraa kevytmaitoa astiaan ja mikroon.

42 astetta on hieman kädenlämpöä lämpimämpi. Muista, että sormet ovat usein aika kylmät! Kannattaa mitata lämpöä ranteella.

Maito oli mikrossa 1 minuutin ja 30 sekuntia.

Lisää 2 pussia kuivahiivaa

Kaksi pussia kuivahiivaa pitää kaataa 42-asteisen maidon sekaan.

Lisää 2 kananmunaa

Lisää sekaan kaksi kananmunaa ja sekoita vispilällä tai vaikka haarukalla aineet sekaisin. Taikinan tulee olla tasainen.

Lisää 2 desilitraa sokeria

Lisää 2 desilitraa sokeria ja sekoita taas tasaiseksi.

Lisää ruokalusikallinen kardemummaa

Lisää 1 ruokalusikallinen kardemummaa. Kannattaa käyttää ruokalusikkamittaa, mutta normaali ruokalusikka on myös ihan hyvä.

Lisää 2 teelusikallista suolaa

Lisää kaksi teelusikallista suolaa. Taas kannattaisi käyttää teelusikkamittaa, mutta normaali teelusikkakin on ihan hyvä.

Lisää paljon vehnäjauhoja

Lisää niin kauan, kun et voi enää sekoittaa sitä vispilällä.

Me lisäsimme 10 desilitraa ja sitten sekoittaminen oli mahdotonta.

Lisää loput jauhot

Voit käyttää vatkainta tai käsiä sekoittamiseen.

Jos käytät vatkainta, siihen täytyy olla taikinakoukut.

Lopeta jauhojen lisääminen

Lisää jauhoja siihen asti, kun taikina alkaa irrota reunoista.

Me lisäsimme 15 desilitraa jauhoja, mutta niitä voi joutua lisäämään vähemmän tai enemmän.

Kuvassa taikina alkaa irrota reunoista ja jauhojen lisäämisen voi lopettaa.

Sulata 150 grammaa voita

Voit käyttää myös valmiiksi sulaa voita 1,5 desilitraa tai sulattaa 150 grammaa voita.

Voi kannattaa sulattaa 30 sekuntia kerrallaan, ettei se ala kiehua.

Me sulatimme sitä 2 kertaa 30 sekuntia.

Lisää voi taikinaan

Lisää sulatettu tai juokseva voi ja sekoita. Sekoittaminen saattaa olla raskasta, mutta sekoita silti.

Peitä taikina liinalla

Odota 45 minuuttia ja anna taikinan kohota

Tai siihen asti, että taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi.

Me odotimme 45 minuuttia.

Älä kuitenkaan odota liian kauan, koska muuten pullista tulee liian kovia.

Tarkista, onko taikina kohonnut

Jos on, aloita leipominen. Tässä kuvassa taikina on kohonnut.

Jos ei, odota vielä hetki lisää ja kurkistele varovaisesti liinan alle.

Pyörittele pullat

Voit käyttää alustana leivinpaperia, jos haluat välttää sotkua.

Voit lisätä vähän jauhoja, mutta ei ole pakko. Ole kuitenkin tarkkana, ettet lisää jauhoja liikaa.

Pullien pyörittely tyyli on vapaa. Voit tehdä niistä palloja käsiesi välissä, pöytää vasten tai tekemällä kädestä kupin. Voit myös heitellä taikinapalloa kädestä toiseen. Kauniita pullia saat, jos pyörittelet voimakkaasti pöytää vasten.

Pyri tekemään pullista samankokoisia.

Peitä pullat liinalla

Anna niiden kohota liinan alla 10 minuuttia.

Riko kananmuna

Riko yksi kananmuna lasiin voitelua varten. Riko kananmunan rakenne sudilla, haarukalla tai ihan millä vain.

Voitele pullat kananmunalla

Voitele pullat sudilla. Jos sinulla ei ole sutia, esimerkiksi lusikkakin käy.

Laita pullat uuniin

Pullia pitää paistaa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Ole tarkkana, sillä oikea aika voi vaihdella.

Vatkaa kermavaahto

Kun odottelet pullia uunista, voit vatkata kermavaahdon.

Lisää kermavaahdon joukkoon sokeria tai vaniljasokeria, jos sinulla on. Kermavaahto on hyvää ilmankin.

Ota pullat pois uunista

Pullat ovat valmiita silloin, kun ne ovat hieman ruskeita.

Toiset tykkäävät kuitenkin kypsemmistä ja toiset raaemmista, joten voit ottaa pullat pois, kun haluat.

Jäähdytä ja puolita pullat

Voit alkaa puolittaa ja täyttämään pullia, kun ne ovat jäähtyneet. Halutessasi voit viedä pullat suojattuna ulos jäähtymään.

Jos aloitat silloin, kun ne ovat vielä kuumia, kermavaahto sulaa.

Täytä pullat

Levitä ensin pohjapalan päälle hillo. Sen jälkeen laita päälle kermavaahtoa ja lopuksi kansipala. Älä laita kermavaahtoa liikaa, sillä muuten syödessä saattaa sotkea.

Koristele

Voit käyttää koristeluun esimerkiksi tomusokeria tai ihan mitä vain. Tomusokeri kannattaa ripotella siivilän läpi, jotta se tulee kauniisti. Jos sinulla ei ole siivilää, ripottele vaan sormilla.

HYVÄÄ LASKIAISTA 27. HELMIKUUTA!

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa