Siirry suoraan sisältöön

Meemejä, valeuutisia ja rasismia – Ukrainan sota someilmiönä

Åsa Niemi

Ukrainan sota saa paljon huomiota sosiaalisessa mediassa. Joskus kyseessä ovat valeuutiset, väärän tiedon levitys tai vain seuraajien hankinta ja joskus tärkeä yhteiskunnallinen keskustelu ja tiedon levittäminen.

Monenlaista materiaalia jaetaan Instagramissa ja Twitterissä, ja etenkin Tiktokissa. Tiktokissa on maaliskuun 2022 puolivälissä jo melkein 30 miljardia näyttökertaa videoilla, joiden hashtag on #ukraine.

Hyväntekeväisyyskampanjat Instagramissa

Ukrainan sotaan liittyviä asioita jaetaan paljon sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Instagramissa on jaettu yli 30 miljoonaa julkaisua. Toki Instagramiin julkaistiin miljoonia kuvia jo ennen sotaakin, mutta aiempaan verrattuna julkaisuja on useita miljoonia lisää.

Sosiaalisessa mediassa jaetaan myös materiaalia Ukrainan lisäksi Venäjältä, vaikkakin Venäjä kielsi Instagramin käytön maanantaina 14.3.2022 alkaen. Instagramissa venäläiset eivät siis pääse jakamaan enää materiaalia.

Omassa Instagramissani Ukrainan sota näkyy yllättävän vähän verrattuna Tiktokiin ja Twitteriin. Näen Instagramissa vain eri yritysten, uutistoimistojen ja yksittäisten ihmisten hyväntekeväisyyskeräyksiä ja julkaisuja, joissa he kertovat tukevansa Ukrainaa. Lisäksi jotkut yksittäiset suomalaiset varautuvat sotaan ja antavat stooreissaan ohjeita siitä, miten tulisi varautua.

Jatkuvaa keskustelua Twitterissä

Twitterissä puheenaiheet Ukrainaan liittyen muuttuvat jatkuvasti, sillä Twitterissä keskustelut tulevat ja menevät nopeasti.

Erilaiset toimijat Ukrainassa jakavat paljon tietoa ja päivityksiä, joihin sitten Twitterissä reagoidaan nopeasti.

Lisäksi useat ihmiset, erityisesti poliitikot ja maanpuolustuksen asiantuntijat, jakavat näkemyksiään ja kantojaan Ukrainasta, sodasta ja esimerkiksi Natosta.

Ukrainalaisten elämää sodan keskellä

Ukrainan sota näkyy myös Tiktokissa. Siellä leviää myös paljon ukrainalaisten julkaisemia videoita Ukrainasta, joissa näytetään heidän elämäänsä Ukrainassa ja Venäjän pommitusten tuhoja. Kaikki videot eivät ole oikeasti Ukrainasta, mutta vain joidenkin lähteet on tarkistettu.

Valerisssh-käyttäjän takana on Valeria Shashenok -niminen nainen. Hän on valokuvaaja, jota on haastateltu myös CNN-uutiskanavalle hänen Ukraina-tiktokiensa pohjalta. Voidaan siis sanoa hänen videoidensa olevan luotettavia ja näyttävän todellista kuvaa tämän hetken Ukrainan kaupungin Chernihivin tilanteesta.

Shashenok pääsi kuitenkin vihdoin 14.3. pakenemaan Ukrainasta ja kuvasi senkin Tiktokiin. On hienoa saada realistista kuvaa ihmisten elämästä sodan keskellä, sillä se voi lisätä muualla olevien ihmisten tietoisuutta ja empatiakykyä. On helpompaa ymmärtää, mitä sota on, jos joku tavallinen ihminen jakaa materiaalia sieltä. Uutisetkin ovat tietenkin täynnä kuvamateriaalia, mutta ne kuvat eivät kerro samanlaista todellisuutta.

Monenlaisia ulottuvuuksia TikTokissa

Somessa leviää paljon erilaista disinformaatiota eli väärää tietoa Ukrainan sodasta. Joskus väärä tieto on tahallaan levitettyä ja joskus se saattaa johtua vain liiasta yksinkertaistamisesta.

Thisiscory-nimisen käyttäjän Tiktok-video maiden reaktioista Ukrainan ja Venäjän väliseen tilanteeseen ei varmasti ole tarkoituksella disinformaatiota, mutta asioita on yksinkertaistettu liikaa, jonka takia ne eivät ole aivan totta. On esimerkiksi väärin sanoa, että Yhdysvallat olisivat kiinni omissa ongelmissaan. Asiat ovat oikeasti monimutkaisempia ja monilla mailla on erilaisia syitä toimia siten, miten ne toimivat.

Tässä Verotonfn-käyttäjän Ukraina-videossa tieto on täysin väärää, sillä kukaan ei ole oikeasti lähettänyt sotilaita Ukrainan avuksi. Monet maat ovat kyllä lähettäneet aseita ja muita tarvikkeita.

@thisiscory Possible World War III Study Guide (They messed up and let me back on here) #foryou #fyp #tiktok #ukraine ♬ original sound – Cory Bradford

Vitsejä vakavan aiheen keventämiseksi

@mrgunn4

Got sent this. Had to share. 🤣

♬ original sound – Mr Gunn

Meemeihin ja vitseihin voi suhtautua monella tavalla. Mielestäni vitsailu Ukrainan sodasta voi olla väärin, jos se vie huomiota pois asian vakavuudesta ja suurien ihmisjoukkojen kuolemisesta. Vakavat asiat pitää ottaa vakavasti, eikä tuhansien ihmisten kuolemalle saa nauraa.

Vitsien varjolla voidaan levittää propagandaa. Vitsit voivat kuitenkin myös tehdä ihmisten olon paremmaksi ja vähentää turhaa pelkoa. Lisäksi jotkin vitseiksi muutetut asiat voivat olla todella informatiivisia ja levittää oikeaa tietoa.

Vieressä oleva Putin-video ei levitä minkäänlaista tietoa, vaan on vain hauska. Se ei kuitenkaan myöskään loukkaa venäläisiä, ukrainalaisia tai kenenkään kulttuuria, joten näkisin sen olevan hauska.

Muistakaa Syyria!

Tiktokissa leviää myös kritiikkiä siitä, miten tätä sotaa huomioidaan niin paljon, mutta esimerkiksi Syyrian sotaa ei ole huomioitu somessa. Kritiikillä ei tarkoiteta sitä, että Ukrainaa ja ukrainalaisia ei saisi auttaa tällä sodan hetkellä tai heitä ei saisi huomioida. Ihmiset yrittävät vain muistuttaa siitä, että muutkin ihmiset kärsivät ja ovat kärsineet.

Syyrian sisällissota on alkanut vuonna 2011 arabikevään jälkimainingeissa. Vuoden 2011 ja 2017 välillä siellä kuoli melkein puoli miljoonaa ihmistä eikä uudempia arvioita ole saatavilla. On todella tärkeää muistaa myös muiden kuin eurooppalaisten kärsimys.

@nadapandaaa

Pray for Ukraine 🇺🇦 I am so happy that Ukraine got the attention it deserves. I just wish the world gave the same attention to all victims of war.

♬ son original – FYP🖤🇲🇺
@akihros To all the comments complaining about creators still having fun making content #fyp #ukraine #🇺🇦 #theyrhem ♬ original sound – Akihros
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa