Siirry suoraan sisältöön

Kevään lumisade ei lannistanut laavukahvilan vierailijoita

Kiira Kiviniemi

Kirjoittaja oli mukana järjestämässä laavukahvilaa.

Etelä-Pohjanmaan Opistolla pidetyn Green Care -kurssin opiskelijat järjestivät yhteisen tempauksen 4.4. Opiston laavulla. Tempauksen tarkoituksena oli saada opistolaiset ulos nauttimaan luonnon hyvinvointivaikutuksista.

Takatalvi yllätti suomalaisen

Huhtikuisena maanantaina herättiin valkeuteen. Takatalvi yllätti ulkoilmatapahtuman järjestäjät, sillä lunta oli tupruttanut yön aikana kymmenisen senttiä.

Kevään tulo ja lumikinosten sulaminen oli vaikuttanut jo lupaavalta muutamien aurinkoisten lämpimien päivien vuoksi. Sää on kuitenkin arvaamaton. Green Care -kurssilaiset olivat päättäväisiä ja sopeutuivat luontomme tarjoamaan tilanteeseen. Into järjestää tekemistä opiskelijoille sykki vahvasti.

Riippumatoista sai ihailla lumisia puita viltin alta. Kuvat: Kiira Kiviniemi
Moni opiskelija liittyi mukaan nuotiota ympäröivään lämpöön.

Rentoutumista riippumatossa

Saapuessa laavulle vastassa oli virnuilevia kasvoja ja nuotio sytytysvaiheessa. Kun sään yllättävää käännöstä oli voivoteltu tarpeeksi, alettiin hommiin.

Laavukahvilan tarjontaan kuului lämmin juominen, tikkupullat sekä metsän rauhasta nauttiminen riippumatoissa makoillen. Viisi riippumattoa ripustettiin laavun läheisyyteen ja niihin sujautettiin vilttejä lämmikkeeksi. Puiden oksiin kiinnitettiin ajatuksia ympäristöstä, pientä puuhaa sekä infoa metsän hyvinvointivaikutuksista

Pohdittavaa opiskelijoille.
Tikkupullan paistoa yhdessä.
Metsän hyvinvointivaikutuksia.

Riippumatoissa loikoilu saavutti suuren suosion. Metsästä kuului ihastuneita huokauksia ja toteamuksia siitä, että täytyy itsekin hankkia riippumatto tällaista rentoutumista varten.

– Tämä kahvila on kiva piristys koulupäivään. Luo myös varmasti yhteishenkeä, kun monilta eri linjoilta tulee opiskelijoita tänne. Ei ole ollut paljon yhteisiä tapahtumia, niin tällaiset pienet jututkin on hyviä, tuumii Laura Pihlaja opiston psykologian linjalta.

Psykologian linjalla opiskelevat Elina Kallio sekä Erika Ranta-Muotio olivat täysin yksimielisiä siitä, että riippumatot metsikössä olivat laavukahvilan paras osuus.

Lumisella metsänpohjalla sai makoilla piknik-viltin päällä.
Laavu oli sisustettu kotoisaksi räsymatoilla ja lyhdyillä.

Laavukahvilan synty

Opiston sote-linjan vastuuopettaja Terhi Silvendoin on itse opiskellut Green Carea ja ajatteli, että haluaisi tuoda sitä myös opiskelijoiden tietoon. Näin syntyi idea Etelä-Pohjanmaan Opistolla järjestettävästä Green Care -kurssista ja mahdollisuus siihen myös avautui.

– Nyt kun olen opettanut tätä teille opiskelijoille, se on entisestään syventänyt omaa osaamistani, Silvendoin kertoo.

Green Careen kuuluu myös olennaisesti yhteisöllisyys, osallisuus sekä kokemuksellisuus, ja näistä idea yhteisen tapahtuman järjestämiseen syntyi. Samat arvot on myös tiiviisti kansanopistopedagogiikassa. Halu tukea näitä arvoja konkreettisella toiminnalla sekä tuoda tietoisuuteen luonnon hyvinvointivaikutuksia sai ideoimaan tapahtumaa. Näin laavukahvila syntyi yhdessä opiskelijoiden kanssa ideoimalla.

– Nuoruudessa usein ikään kuin irtaudutaan luontosuhteesta, joka on ehkä lapsuudessa syntynyt. Hyvinvointivaikutuksista oppiminen voisi ehkä korjata tilannetta, Terhi Silvendoin pohtii.

Mitä Green Care on?

  • Green Carella tarkoitetaan luontoon tukeutuvien menetelmien ammatillista, vastuullista ja tavoitteellista hyödyntämistä hyvinvointipalvelujen tuottamisessa.
  • Green Care -toiminta sijoittuu usein luontoon tai maatilalle, mutta luonnon elementtejä voidaan käyttää myös kaupunki- ja laitosympäristöissä.
  • Hyvinvointia lisäävät vaikutukset syntyvät muun muassa luonnon elvyttävyyden, osallisuuden ja kokemuksellisuuden avulla. 

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Mielenkiintoinen 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa