Siirry suoraan sisältöön

Seinäjoella alkoi uusi Happy hobby -harrastuskokeilu, jossa nuoret sekä ohjaavat että harrastavat

Åsa Niemi

Åsa Niemi on seuraillut Happy Hobbyn onnistumista skeittihallilla.

Seinäjoen Skeittihalli Saumaan tuli maanantaina 4.4. monia uusia kasvoja. Jännittyneet 10-15-vuotiaat nuoret odottivat ensimmäisen Happy Hobby -skeittaustunnin alkamista.

Nuoret ohjaajat olivat yhtä lailla hieman jännittyneitä uuden tilanteen edessä, mutta keräsivät porukkaa kasaan muutamaa minuuttia ennen sovittua alkamisaikaa, ja ensimmäinen ilmainen skeittaustunti alkoi.

Liikunnallisen harrastamisen on todettu ehkäisevän nuorten syrjäytymistä, mutta korona-aikana harrastaminen on jäänyt monilla tauolle. Syrjäytymisen ehkäisy on osa Seinäjoen hyvinvointilautakunnan työtä ja siellä pohdittiin kesällä 2021 nuorten harrastustoimintaa. Monien vaiheiden seurauksena ja muun muassa Nuorisovaltuuston avulla saatiin vähän alle vuodessa pystyyn Happy Hobby -pilottikokeilu.

Happy Hobbyn tarkoituksena on tarjota ilmaista harrastustoimintaa nuorille, jotka eivät ole löytäneet sopivaa harrastusta tai ovat joutuneet lopettamaan harrastuksensa taloudellisista syistä. Harrastustoimintaa ohjaavat nuoret harrastajat itse saatuaan ensin muutaman tunnin mittaisen ohjaajakoulutuksen.

Happy Hobbyn onnistumista arvioidaan syksyllä, minkä jälkeen mietitään sen jatkoa. Tavoitteena on saada harrastustoiminnan mahdollistaminen osaksi Seinäjoen kaupungin hyvinvointistrategiaa.

Mitä mieltä nuoret ohjaajat ovat Happy Hobby -kokeilusta?

Huhtikuussa vauhtiin on päässyt skeittaus, jonka toinen ohjaaja on vuonna 2008 syntynyt Eero Kurki. Kurki kertoo, että häntä pyydettiin mukaan tehtävään, sillä hän oli käynyt Seinäjoen skeittihalli Saumassa skeittaamassa paljon.

Ensimmäinen kerta jännitti Kurjen mukaan vähän, koska oli vaikea tietää, mitä uudet harrastajat haluavat tehdä. Kurki kertoo, että porukka oli lisäksi aluksi todella hiljainen, mikä toi hieman lisähankaluutta. Kuitenkin jo ensimmäisen kerran lopuksi homma alkoi sujua hyvin ja kaikki pääsivät oppimaan uutta.

Kurki kertoo, että on opetellut itse skeittaamaan Youtube-videoiden avulla, joten hän kokee ohjaamisen tärkeäksi.

– Onhan se kiva, jos on joku, joka osaa ja näyttää, että mitä tehdään ja kertoo kaikki perusjutut, Kurki sanoo.

Hän myös sanoo, että on hienoa seurata toisten oppimista

Onhan se kiva, jos on joku, joka osaa ja näyttää, että mitä tehdään ja kertoo kaikki perusjutut.

Kysyin viimeiseksi, lähtisikö Kurki mukaan uudelleenkin.

– Kyllä mieluusti voin tulla, vastaa Kurki epäröimättä.

Suurin kiitos koko Happy Hobbyn mahdollistamisesta kuuluu ehdottomasti nuorille ohjaajille, jotka sitoutuvat harrastustoiminnan ohjaamiseen ilman kunnon perehdytystä ja ilman palkkaa. Eihän Happy Hobbya olisi ollenkaan ilman heitä.

Aikuisten maailmassa ei yleensä sitouduta viikoittaisiin töihin ilman korvausta – onneksi meillä on välittäviä nuoria!

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa