Siirry suoraan sisältöön
Kuvituskuva toimittajista

Pomedian tekeminen jatkuu kesätauon jälkeen ensi lukuvuonna Toimittajakoulussa

Pinja Pöytälaakso, Kiira Kiviniemi, Anni Kortesalo ja Åsa Niemi

Kirjoittajat muodostivat Pomedian ensimmäisen toimituksen.

Verkkojournalismin ensimmäinen lukuvuosi on tullut päätökseensä. Syksyllä opintolinja jatkaa nimellä Toimittajakoulu. Tässä jutussa opiskelijat kertovat, mitä lukuvuodesta jäi päällimmäisenä mieleen.

1. Mitä pidit journalismin opiskelusta Etelä-Pohjanmaan Opistolla?

Pinja Pöytälaakso: Tarkoituksena oli tulla vain tekemään avoimen yliopiston kursseja, mutta matkan aikana olen saanut kokea paljon muutakin. En tietysti voi sanoa, että kaikki on koko ajan ollut ihanaa ja mukavaa, mutta lähes joka aamu olen kävellyt tunneille hyvällä tuulella. Ylipäätänsä kokemuksena journalismin opiskelu oli minulle tärkeä. Vaikka ei minusta toimittajaa koskaan tulisi, on jäänyt käteen paljon muissakin ammateissa hyödyksi tulevia taitoja. Myös oma itsevarmuuteni on noussut, siitä suuri kiitos kuuluu tällä porukalle. Loistava opettaja ja kasa kavereita, jotka ovat yhdessä tehneet tästä vuodesta seikkailun.

Kiira Kiviniemi: Ajauduin näihin journalismiopintoihin vähän vahingossa. Tulin Opistolle viettämään työntäyteistä välivuotta sanataiteen ja luovan kirjoittamisen pariin, mutta yhtäkkiä olinkin toimittaja Pomedialla. Yksi unelma-ammateistani on pitkään ollut toimittaja, mutta en sen eteen ole tehnyt paljoa, sillä ajattelin sen olevan hankalaa eikä minulle sopivaa. Mieleni on muuttunut journalismiopintojen myötä. Olen saanut paljon arvokasta tietoa intohimoiselta ammattilaiselta, paljon käytännön kokemusta ja tukea omaan tekemiseen. Vaikka välillä on tuntunut, että tekemistä on jopa liiaksi ja jotkin toimittajan toimenkuvaan kuuluvat asiat ovat jännittäneet paljon, voin sanoa pitäneeni näistä opinnoista paljon. Niiden ansiosta olen saanut kokea paljon ja tutustua moniin kiinnostaviin ihmisiin.

Anni Kortesalo: Journalismin opiskelu tuli hieman yllätyksenä: kirjoittamisen linjalle hakeutuneena en arvannut, että pääsisin osaksi myös verkkojournalismin kehittelemää Pomediaa. Yllätys on kuitenkin ollut positiivinen ja arvokas kokemus, joka on opettanut minulle paljon. Mahdollisuuksien ansiosta olen päässyt näkemään ja kokeilemaan journalismin tekemistä ja kaikkea sitä mitä se pitää sisällään. Journalismi ei rajoitu pelkästään kirjoittamiseen vaan sisältää muunkin median. Livelähetyksen ja podcastin tekeminen ovat esimerkkejä journalismin monipuolisuudesta ja niistä uusista asioista, joita opintojen myötä pääsin toteuttamaan.

Åsa Niemi: Mielestäni opistolla opiskelusta saa monenlaisia eväitä tulevaisuuteen! Opiskelin Opistolla journalismin lisäksi historian, psykologian ja viestinnän perusopinnot. Opistolla opiskellessa pääsee kokeilemaan kaikenlaisia asioita ja opintoja saa suorittaa juuri sen verran, mikä sopii itselle.

Podcast
Kurikan kirjastossa äänittämässä podcastia.
Podcast
Äänitys alkamaisillaan.

2. Mikä oli parasta lukuvuoden aikana?

Pinja Pöytälaakso: Kaikenlaiset videot joita olin mukana kuvaamassa, yhdessä tekeminen ja asiantuntijoiden vierailut.

Kiira Kiviniemi: Podcastin äänittäminen ja toimituksessa vierailu olivat yksiä parhaita juttuja journalismin opinnoissa!

Anni Kortesalo: Päällimmäisen mieleen nousee äänittämämme podcast. Se todella konkretisoi sitä, että omalla tekemisellä ja ajatuksilla on merkitys lopputuloksen suhteen.

Åsa Niemi: Rakastan kirjoittamista, joten parasta oli päästä itse kirjoittamaan juttuja! Oli todella hyvä fiilis, kun sai idean jutusta ja pääsi kirjoittamaan ja julkaisemaan sen.

Luokkaretkellä Vaasassa.

3. Mitä olisit kaivannut vielä journalismin opintoihin?

Pinja Pöytälaakso: Hmm… Sanoisin, että olisi kiva tehdä enemmän juttukeikkoja ja tutustua vielä lähemmin toimittajien työhön.

Kiira Kiviniemi: En kyllä osaa sanoa, ehkä tiukempia aikatauluja. Ei jäisi artikkelien teot roikkumaan tai viime tinkaan.

Anni Kortesalo: Vaikea keksiä mitään. Opinnot toivat aina jotain uutta ja virkistävää, mikä piti tekemisen kiinnostavana. Toisaalta juttujen tekeminen oli itselläni välillä hieman ryhditöntä, joten tarkemmat deadlinet olisivat omalla kohdallani voineet toimia paremmin.

Åsa Niemi: Henkilökohtaisesti olisin halunnut kirjoittaa enemmän ja keskittyä vähemmän joihinkin muihin asioihin. Oli kuitenkin opettavaista päästä tutustumaan moneen eri asiaan.

Pääsiäisen makutestin näet tästä.

4. Mitä aiot seuraavaksi tehdä?

Pinja Pöytälaakso: Opiskella valintakokeisiin. Sen jälkeen jään kesälomalle, mutta tietysti teen myös töitä kyseisellä ”lomalla”. Toivottavasti saan aloittaa pian opiskelun yliopistossa ja lähteä joksikin aikaa pois täältä kotiseudulta.

Kiira Kiviniemi: Tulevan kesän teen kovasti töitä, yritän pitää muutamia vapaapäiviä ja hengailen kissanpentuni kanssa, jonka haen muutaman päivän päästä kotiin. Todella toivon, että pääsen korkeakouluun ja vaihtamaan maisemaa, Tampere houkuttelee kovasti. Jos koulupaikkaa ei minulle suoda, olen uhonnut tulevani toiseksi vuodeksi Etelä-Pohjanmaan Opistolle muiden mielenkiinnon kohteiden pariin.

Anni Kortesalo: Tulevan kesän suunnitelmana olisi maata raatona ja katsoa, kuinka pitkään selviää maatumatta. Valintakokeet paljastavat ajallaan mistä kaupungista löydän itseni kesän jälkeen englanti opintoinani.

Åsa Niemi: Menen kesäksi Ilkka-Pohjalaiseen kesätöihin ja sitten menen toivottavasti opiskelemaan valtio-oppia ja poliittista historiaa Turkuun. Haaveenani olisi päästä politiikan toimittajaksi.

Studio
Live-lähetykseen valmistautumassa Ilkka-Pohjalaisen Mediakulmassa 1. helmikuuta 2022.

5. Kenelle Toimittajakoulussa opiskelu sopii?

Pinja Pöytälaakso: Oppimisesta pitäville ja toimittajan urasta kiinnostuneille. Ihmisille, jotka ovat uteliaita ja pitävät yhdessä tekemisestä.

Kiira Kiviniemi: Kirjoittamisesta tykkäävälle, tiedonjanoiselle ja totta kai viestinnästä sekä toimittajan ammatista kiinnostuneelle!

Anni Kortesalo: Ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita toisista ihmisistä. Ylisosiaalinen ei toki tarvitse olla, vaan ujompikin pärjää porukassa. Mikäli omat projektit ja media kiinnostaa, on journalismin opinnot hyvä vaihtoehto.

Åsa Niemi: Mielestäni se sopii niille, jotka tykkäävät kirjoittaa ja niille, jotka eivät vielä tiedä yhtään, mistä oikeastaan tykkäävät. Opistovuoden aikana tulee selvemmäksi, mitkä ovat oikeasti omia kiinnostuksen kohteita ja mitkä eivät.

Vierailimme Seamkin VR-laboratoriossa.
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa