Siirry suoraan sisältöön
Kuvituskuvaa opiskelusta. Kuva: Hanna Ahonpää

Jäitkö ilman mieluisaa opiskelupaikkaa? Vielä ehdit hakea lisähaussa!

Hanna Hietikko

Kirjoittaja koosti jutun tiedotteista.

Pohjalaiset korkeakoulut Vaasan yliopisto, Seamk ja Vamk sekä kansanopistoista ainakin Etelä-Pohjanmaan opisto järjestävät lisähaun täyttämättä jääneille opiskelupaikoille. Lisähaku on jo alkanut ja jatkuu noin viikon.

Vaasan yliopisto

Vaasan yliopisto järjestää elokuussa täydennyshaun tekniikan hakukohteissa yhteishaussa täyttämättä jääneille aloituspaikoille. Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnon opiskelupaikkoja on haettavana automaatio- ja tietotekniikan, sähkö- ja energiatekniikan sekä uuden data-arkkitehtuurin hakukohteissa. Valinta perustuu ylioppilastutkinnosta saataviin pisteisiin, joten valintakokeita ei järjestetä.

Täydennyshaun hakuaika on 3.8.-8. elokuuta. Täydennyshaun tulokset julkaistaan viimeistään 15.8.2022. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 22.8. Opinnot alkavat orientaatiopäivillä 29.-31.8.2022.

Vaasan yliopiston täydennyshaussa voi hakea opiskelemaan tekniikkaa, jos on suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon, International Baccalaureate -tutkinnon (IB), European Baccalaureate -tutkinnon (EB), Deutsches Internationales Abitur (DIA) -tutkinnon tai Reifeprüfung-tutkinnon (RP) Suomessa.

Tekniikan alan opiskelupaikkoja tarjolla

Tekniikan ala tunnetaan hyvästä työllistymisestä ja kilpailukykyisestä palkkauksestaan. Vaasassa alan työllisyysnäkymät ovat maan parhaimpia ja yliopisto tekeekin tiivistä yhteistyötä alueella toimivien kansainvälisten yritysten kanssa.

Vaasan yliopiston data-arkkitehtuurin koulutus on ainutlaatuinen ja monipuolinen kokonaisuus sisältäen datatiedettä, massadatan muokkaamista ja mallintamista, pilvilaskentaa ja liiketoimintatiedon hallintaa. Data-arkkitehti suunnittelee tietorakenteita niin, että käyttäjät saavat pääsyn helppokäyttöisiin palveluihin ja yritykset voivat hallita reaaliaikaisesti ja jopa ennakoiden tuotantojärjestelmiään ja tuotteidensa jakelua.

Kuvituskuva Vaasan yliopistola
Vaasan yliopiston kuvituskuva: Mikko Käkelä

Seamk

Seinäjoen ammattikorkeakoulun kesän lisähaussa voi hakea syksyllä 2022 alkavaan koulutukseen. Hakukohteina on kolme syksyllä 2022 alkavaa AMK-koulutusta sekä seitsemän ylempää AMK-koulutusta (YAMK).

Haku Seamkiin alkaa tiistaina 2. elokuuta ja päättyy tiistaina 9. elokuuta 2022 kello 15. Opiskelijavalinnat julkistetaan viimeistään 18.8.2022. Kaikki hakijat näkevät oman tilanteensa Oma Opintopolku -palvelusta.

Haettavana ovat seuraavat koulutukset

AMK-tutkinnot, päivätoteutukset

• Agrologi (AMK)
• Restonomi (AMK)
• Bachelor of Health Care, Nursing

Ylemmät AMK-tutkinnot

• Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen
• Insinööri (ylempi AMK), Rakentaminen
• Insinööri (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen
• Insinööri (ylempi AMK), Teknologiaosaamisen johtaminen
• Restonomi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen
• Sosiaali- ja terveysala ylempi AMK, Kliininen asiantuntijuus
• Sosiaali- ja terveysala ylempi AMK, Sosiaaliala

Lisätietoa hakemisesta, koulutuksista ja opiskelijavalinnasta löytyy osoitteesta www.seamk.fi/lisähaku. Hakukohteet, valintaperusteet ja tiedot valintakokeista löytyvät Opintopolku.fi-palvelusta.

Kuva: Seinäjoen kaupungin markkinointi
Kuvituskuva Kampusrannasta
Kuva: Seinäjoen kaupungin markkinointi

Vamk

Vaasan ammattikorkeakoulu Vamk järjestää lisähaun 2.–8. elokuuta energiatekniikan tai ympäristöteknologian insinööriksi opiskelusta kiinnostuneille. Valintakoepäivä on 10.8.

Lisähaussa ovat tarjolla seuraavat hakukohteet

 • Energiatekniikka AMK, päivätoteutus
 • Ympäristöteknologia AMK, päivätoteutus
 • Digitalisaation johtaminen, ylempi AMK, monimuoto (verkossa suoritettava)
 • Hiilineutraali yhteiskunta, ylempi AMK, monimuoto
 • Teollisuusrobotiikka, ylempi AMK, monimuoto
 • Cloud-Based Software Engineering, ylempi AMK, monimuoto

Hakemus on täytettävä hakuaikana osoitteessa Opintopolku.fi

Kuvituskuva Vamkin urakyselystä
Kuvituskuva Vamkin urakyselystä.

Hakuohjeet suomenkielisiin AMK-koulutuksiin

Hakuaika: 2.-8.8.2022 kello 15 Opintopolussa.

Valintatapa: Kampuksella toteutettava valintakoe, koepäivä 10.8.2022. Koeaika klo 10–12.30, paikka juhlasali 2. kerroksessa.

Valintakokeeseen tulee varata mukaan kirjoitusvälineet (myös viivoitin ja harppi), henkilöllisyystodistus ja  funktiolaskin.

Lisähaun valintakokeen tulos käy vain Vaasan ammattikorkeakoulun hakukohteille. Valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua!

Hakulomakkeen täyttäminen hakuaikana on edellytys koetuloksen arvioinnille!

Lisähaun tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 16.8.2022. Tarjottu opiskelupaikka tulee vastaanottaa 22.8.2022 kello 15 mennessä Oma Opintopolku-palvelussa. Opiskelijoiksi valittaville lisätietoja löytyy uuden opiskelijan tietopaketista.

YAMK-hakukohteisiin hakeminen

Opiskelijahyväksytään tai hylätään motivaatiokirjeen perusteella. Motivaatiokirje ladataan suoraan hakemukselle 8.8. kello 15 mennessä. Ohjeet sisällöstä on hakulomakkeella.

Etelä-Pohjanmaan opisto

Etelä-Pohjanmaan opisto on Ilmajoella sijaitseva, tänä lukuvuonna 130 vuotta täyttävä kansanopisto. Lukuvuoden mittaisilta opintolinjoilta voi hakea vauhtia yliopisto- tai ammattikorkeakouluopintoihin ja kehittää samalla opiskelutaitojaan. Siten korkeakouluopinnot voi aloittaa heti lukion jälkeen ilman pääsykokeita ja näitä opistolla suorittuja tutkinnon osia voi sisällyttää myöhemmin korkeakoulututkintoon.

Opiskelemalla hankkii myös edellytyksiä pääsykokeisiin, jatko-opintoihin ja työelämään. Opistolla saa tsemppausta opiskeluryhmältään ja koko opiston väeltä. Etelä-Pohjanmaan opiston lukuvuosi alkaa 15. elokuuta

Lisähaun opintolinjat

Ainakin seuraaville linjoille ehtii vielä hakea:

Kasvatusalan yliopistokoulutuksiin haku helpottuu

Todistusvallinnan ja Vakava-pääsykokeen rinnalle on tullut ensimmäistä kertaa mahdollisuus hakea kaikkiin kasvatusalan yliopistokoulutuksiin, siis myös OKL:ään ja varhaiskasvatukseen avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella. Hakukriteerit väylähakuun ovat korkeat, mutta mahdolliset.

Perusopintojen (25 op) lisäksi kieliopinnoista ja muista yliopisto-opinnoista saa lisäpisteitä. Kasvatustieteen opintolinjalla on mahdollisuus suorittaa vaadittavat opinnot ohjatusti ja tuetusti yhdessä ryhmän kanssa. 10 prosenttia hakijoista valitaan ensi keväänä avoimen yliopiston väylähaun kautta.

Haku Seamkiin avoimen väylän kautta on nyt mahdollista

Seinäjoen ammattikorkeakouluun on todistusvalinnan ja pääsykokeen lisäksi mahdollisuus hakea myös avoimen väylän kautta. Väylän kautta hakiessa opiskelijan ei siis tarvitse osallistua pääsykokeisiin vaan hakukelpoisuuden saa opiskelemalla 45 opintopistettä avoimen AMK:n opintoja. Avoimen opintojen tulee olla tutkintoon soveltuvia ja hyväksyttyjä opintoja.

Etelä-Pohjanmaan opistolla avoimen AMK:n väyläopintoja voi suorittaa sosiaali- ja terveysalan ja liiketalouden linjalla. Opintolinjalla opiskelijaa ohjataan ja tuetaan opinnoissa sekä opiskellaan mukavasti yhdessä ryhmän kanssa.

Ainutlaatuiset päätoimiset tanssi- ja teatteriopinnot Ilmajoella

Tanssin opintolinjalla opiskeluun kuuluu muun muassa tanssiteknisiä opintoja eri lajeista, produktiotyöskentelyä, tanssin ohjausta ja koreografiatyöskentelyä. Opetuksessa painottuvat oma kehontuntemus sekä oman persoonallisen liikekielen ja ilmaisun kehittäminen.

Teatterilinjan opinnoista saa valmiuksia teatterityöhön ja ammatillisiin jatko-opintoihin. Opinnoissa perehdytään intensiivisesti ja monipuolisesti ilmaisun eri osa-alueisiin: näyttelijäntyöhön, esitystyöskentelyyn, teatteri-improvisaatioon, fyysiseen teatteriin, tanssiin ja liikeilmaisuun sekä puhe- ja laulutekniikkaan.  

Taideopintolinjoilla tutustuu muihin samanhenkisiin ja pääsee toteuttamaan itseään tekemällä taidetta yhdessä muiden kanssa. Lukuvuoden aikana tanssi- ja teatteriopiskelijat valmistavat produktioita, ja opiskelija toteuttaa myös itsenäisesti soolotyön, jossa hän tuo esiin omaa taiteellista ajatteluaan. Lukuvuosi huipentuu yhteistyössä Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa toteutettavaan yhteisproduktioon.

Pomedia on Etelä-Pohjanmaan opiston ja Ilkka-Pohjalaisen yhteistyöprojekti.

Mitä mieltä olet artikkelista?
 • Hauska 
 • Tärkeä 
 • Mielenkiintoinen 
 • Liikuttava 
 • Kelpo 
 • Tylsä 

Vastaa