Siirry suoraan sisältöön
Kuvituskuva palikoista.

Jopa neljänneksellä on monirakkulaiset munasarjat, ja toisinaan ne aiheuttavat häiriöitä

Iida Kasari

Kirjoittaja on Pomedian toimittaja.

Monirakkalaiset munasarjat ovat hyvin yleinen mutta alidiagnosoitu oireyhtymä. PCOS-viikkoa vietetään parhaillaan, 5.-11. syyskuuta. Viikon tarkoitus on parantaa ihmisten tietoisuutta sekä poistaa häpeää.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS (Polycystic Ovary Syndrome) on oireyhtymä, jossa naisella on vähintään kaksi seuraavista oireista: kuukautishäiriö, hyperandrogenismi tai monirakkulaiset munasarjat.

Kuukautishäiriö tarkoittaa, että kuukautiset tulevat harvoin, epäsäännöllisesti tai ne puuttuvat kokonaan. Hyperandrogenismi eli liiallinen miessukuhormonin tuotanto ilmenee liiallisena karvankasvuna. Monirakkulaiset munasarjat todennetaan gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa.

PCOS on oireyhtymä eikä sairaus. PCOS ei voi parantua, mutta oireenmukaisella hoidolla oireita voidaan helpottaa.

PCOS on alidiagnosoitu, ja sen tunnettavuus on yleisesti huonoa. Yleensä nainen saa diagnoosin vasta, kun ei tule raskaaksi ja sitä aletaan tutkia. Usein myös PCOS jää hoitamatta, vaikka diagnoosi olisi, koska naisella ei ole sillä hetkellä raskaushaaveita.

Kuva: Anna Fomenko / Pixabay

PCO vai PCOS?

Pelkkä munasarjojen monirakkulaisuus (PCO) on tavallista, ja sitä esiintyy jopa 25 prosentilla 30-35-vuotiasta naisista. PCO:hon ei liity PCOS:n tapaan hormonaalisia häiriöitä. PCOS esiintyy taas 10-18 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Sen kanssa elää siis jopa noin 200 000 suomalaista.

PCOS:n oireet alkavat jo yleensä murrosiän hormonitoiminnan käynnistyttyä ja lieventyvät keski-iän jälkeen. Yleisimmät oireet ovat epäsäännöllinen kuukautiskierto, pitkittynyt vuoto tai kokonaan puuttuvat kuukautiset. Karvojen liiallinen kasvu ja akne johtuvat miessukuhormonien erityksestä. Oireyhtymään liittyvät myös taipumus keskivartalolihavuuteen sekä rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt, jotka johtuvat vähentyneestä insuliiniherkkyydestä.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä lisää riskiä sairastua kilpirauhassairauteen, metaboliseen oireyhtymään, tyypin 2 diabetekseen, sepelvaltimotautiin sekä sydän- ja verisuonitautiin. Ahdistuneisuushäiriö, masennusoireet sekä syömishäiriöt ovat yleisempiä kuin muulla väestöllä. PCOS on myös yleisin lapsettomuuden syy naisilla.

Lähteet: Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry, Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa