Siirry suoraan sisältöön

Opiston ensimmäisenä lukuvuonna opiskelijoita oli kaikkiaan 40.

Vanha valokuva. Opiston ensimmäisenä lukuvuonna opiskelijoita oli kaikkiaan 40. Opiskelijoiden lisäksi kuvassa on opiston luottamushenkilöstöä ja keskellä opiston perustaja ja ensimmäinen rehtori Niilo Liakka. Avajaisia vietettiin 7.11.1892.

”Etelä-Pohjanmaan suomalaisen kansanopiston” historia ulottuu oikeastaan vuoteen 1889

Runo Järvenpää

Jutun kirjoittaja opiskelee Opistolla,

Etelä-Pohjanmaan Opisto perustettiin 130 vuotta sitten. Aluksi ei ollut selvää, että se rakennettaisiin juuri Ilmajoelle. Perustajana pidetään Niilo Liakkaa.

Näin kaikki sai alkunsa

Etelä-Pohjanmaan Opiston tarina alkoi vuonna 1891. Ajatus kansanopiston perustamisesta Etelä-Pohjanmaalle oli herännyt vuonna 1889, ja se nostettiin esiin opiston perustavassa kokouksessa.

Perustamisvaiheessa vaihtoehtoisina paikkakuntina olivat esillä myös Lapua, Laihia ja Seinäjoki. Se kumminkin päätettiin perustaa Ilmajoelle.

Opiston nimi oli aluksi Etelä-Pohjanmaan suomalainen kansanopisto. Nimi kuitenkin lyhennettiin vuonna 1925 pelkäksi Etelä-Pohjanmaan kansanopistoksi. Tämän jälkeen nimeksi vakiintui Etelä-Pohjanmaan Opisto, mikä se on tänäkin päivänä.

Ensimmäiset vuodet

Aluksi opisto sijaitsi vuokratiloissa Ala-Hannukselan talossa Kyrönjoen rannalla. Seuraavat kolme vuotta opisto toimi kolmessa talossa Alapäässä.

Lopulta opiston paikaksi valittiin Korven tilan isännän tarjoama männikköharju, Vestenås. Päärakennuksen suunnitteli arkkitehti Josef Stenbäck. Rakennuksen vihkiäisjuhlaa vietettiin 6.1.1896.

Kuvituskuva Etelä-Pohjanmaan Opistosta
Etelä-Pohjanmaan Opiston avajaisia vietettiin 7.11.1892 ja vihkiäisjuhlaa 6.1.1896. Kuva: Hanna Hietikko

Niilo Liakka

Varsinaisena opiston perustajana voidaan pitää ensimmäistä rehtoria Niilo Liakkaa. Hän toimi opiston johtajana vuosina 1892–1904 ja 1908–12.

Liakka toimi myöhemmin muun muassa opetusministerinä 1919–24, jolloin säädettiin oppivelvollisuuslaki.

Lähteet: https://epopisto.fi/tietoa-opistosta/opiston-historiaa/

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa