Siirry suoraan sisältöön

Tutorit järjestivät hyvien tapojen viikon toimintakautensa aluksi

Etelä-Pohjanmaan opiston uudet tutorit ovat aloittaneet toimintansa tänä lukuvuonna järjestämällä hyvien tapojen teemaviikon.

Tänä lukuvuonna tutoreita on Opistolla yhteensä 22. He ovat vapaaehtoisia opiskelijoita.

Suurin osa tutoreista tulee kasvatuslinjalta, mutta heitä on myös muiden alojen opiskelijoissa. Jokaisesta tutorista on kuva Liakka-talon ilmoitustaululta, alla on kuvat heistä, jotka olivat mukana syksyn ensimmäisessä tutortapaamisessa.

Keitä tutorit ovat, mitä he tekevät ja miksi?

Pomedia haastatteli yhtä tutoreista Marika Järveä heidän toiminnastaan – erityisesti heidän viimeisimmästä tempauksestaan, hyvien tapojen teemaviikosta.

Marika Järven kuva
Marika Järvi antoi Pomedialle haastattelun. Kuva: Sanni Alanko

Miksi tutoreita siis on?

– Tutoreiden päätehtävä on olla tukemassa, auttamassa ja opastamassa opiskelijoita opistolla. Pyrkimyksenä on lisätä yhteisöllisyyttä opiston väen kesken.

Järvi lupaa, että tutoreihin voi ottaa yhteyttä, oli aika mikä tahansa. He voivat neuvoa tai vaikka ohjata eteenpäin puhumaan oikealle ihmiselle. Jos henkilökunnalle puhuminen jännittää tai tuntuu vaikealta, voi tutori olla vertainen, jota on helpompi lähestyä. Ja esimerkiksi yksinäinen nuori voi saada tutoreista ihan vain seuraakin!

Jos henkilökunnalle puhuminen jännittää tai tuntuu vaikealta, voi tutori olla vertainen, jota on helpompi lähestyä.

– Lisäksi tutoreiden tehtäviin kuuluu erilaisten tapahtumien, kuten lukuvuoden alkaessa tutustumisillan tai vaikkapa teemaviikkojen järjestäminen.

Järvi paljastaa, että lähitulevaisuudessa tutorit aikovat muun muassa järjestää kirpputorin.

Osa tutoreista on asuntolatutoreita eli opiston asuntoloissa asuvia opiskelijoita. He pyrkivät keksimään esimerkiksi iltaisin yhteistä tekemistä, kuten urheilua yhdessä. He käyvät ovilta kutsumassa porukkaa mukaan.

Sitten on vielä erikseen markkinointitutorit, jotka vastaavat opiston edustamisesta ja osallistuvat esimerkiksi erilaisille messuille.  

Miten tutoreihin saa yhteyden?

Vastaus on yksinkertainen: paras keino on nykäistä hihasta käytävällä. Heidät tunnistaa Liakka-talon ilmoitustaululta löytyvien kuvien avulla, ja he saavat vielä lisäksi hupparit, joista näkee heidän olevan tutoreita.

– Jos ei itse löydä tutoria tutoreiden vastuuhenkilö Ansku Korkeakoski ainakin osaa ohjata jonkun luo, Järvi sanoo.

Viime viikolla tutorit järjestivät Hyvien tapojen viikon. Miksi?

– Teema on päätetty jo viime keväänä, kun tätä lukuvuotta suunniteltiin. Tarkoituksena oli muistuttaa ihmisiä hyvistä tavoista.

Tutorit olivat muun muassa liimailleet melkein jokaisen Opiston rakennuksen seinille lappuja, joissa luki usealla kielellä kohteliaisuuksia ja hyviä sanontoja. Lisäksi Liakka-talon eteiseen ilmestyi Positiivisuusämpäri, josta kuka tahansa voisi pahan päivän tullen poimia tsemppilapun rohkaisemaan.

Tutortoimintaa ei ole ollut Etelä-Pohjanmaan opistolla joka vuosi, mutta 130-juhlalukuvuosi on hyvä ajankohta aloittaa se uudelleen.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa