Siirry suoraan sisältöön

Ehkäisevän päihdetyön teemaviikko Vaasassa

Runo Järvenpää

Kirjoittaja koosti jutun Vaasan kaupungin 7.11. julkaisemasta tiedotteesta.

Valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 7.-13.11.2022. Teemaviikolla kannustetaan ottamaan päihteet puheeksi. Valtakunnallisena teemana on tänä vuonna lääkkeet, Vaasan kaupunki tiedottaa.

Ehkäisevä päihdetyö pyrkii ehkäisemään ja vähentämään päihteistä aiheutuvia haittoja käyttäjille, läheisille sekä yhteiskunnalle. Valtakunnallisen viikon teema on lääkkeet, joista puhuminen on luonnollinen osa terveyteen liittyvää keskustelua. Ehkäisevän päihdetyön viikon verkkosivuilla www.kysyminenkannattaa.fi on julkaistu teemaviikon materiaaleja.

– Lääkkeiden väärinkäytöllä tarkoitetaan tavallisesti sitä, että lääkettä käytetään päihtymistarkoitukseen tai suuria määriä siten, että lääke aiheuttaa myrkytystilan. Väärinkäyttö voi johtaa tapaturmaiseen loukkaantumiseen, hengityslamaan, aivo- ja elinvaurioihin ja pahimmillaan kuolemaan. Väärinkäyttö voi muuttua toistuvaksi ja luonteeltaan pakonomaiseksi, jolloin puhutaan riippuvuudesta eli addiktiosta kyseiselle aineelle, kertoo päihdehuollon konsultoiva lääkäri Mika Ehrnrooth.

Ehrnroothin mukaan lääkkeiden väärinkäyttö aiheuttaa muutoksia ihmisen käyttäytymiseen. Lääkeaineiden väärinkäyttö voi myös johtaa masennus- sekä ahdistusoireisiin ja jopa pitkäkestoisiin psykooseihin, jolloin tarvitaan pitkäjänteistä psykiatrista hoitoa.

Tapahtumia ja toimintaa ehkäisevän päihdetyön viikolla Vaasassa

 • Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Reimari julkaisee teemaviikolla tietoiskuja sosiaalisessa mediassa ehkäisevään päihdetyöhön liittyen.
 • Vanhemmuus lapsen ja nuoren elämässä –webinaari 7.11. klo 18-19
 • Ensihuoli-koulutus tiistaina 8.11.2022 klo 17-19
 • Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus 9.11. klo 18 Luotsipatsaalla, Vaasan kirkon puistossa.
 • Ehkäisevän päihdetyön viikon kirjanäyttely Luonnontieteet ja tekniikka –osastolla Vaasan pääkirjastossa.
Mitä mieltä olet artikkelista?
 • Tylsä 
 • Hauska 
 • Tärkeä 
 • Mielenkiintoinen 
 • Liikuttava 
 • Kelpo 

Vastaa