Siirry suoraan sisältöön

Joukkoliikenteen ilmaiskuukautta vastustettiin, sillä opiskelijalippu maksaa paikallisliikenteessä euron. Yhden kuukauden ilmaisuutta ei nähty oleellisena. Kuvituskuva: Vaasan kaupunki

Kuvituskuva Vaasan joukkoliikenteestä.

Nuorten itse tekemät esitykset kaatuivat Vaasan kaupunginvaltuustossa

Hanna Hietikko

Kirjoittaja teki jutun keskustalaisen kaupunginvaltuutettu Aleksi Koiviston vinkin perusteella.

Nuorten ja opiskelijoiden esitykset nuorten kesätyöllistymisen tukemisesta ja opiskelijoiden julkisen liikenteen käyttämisestä kaadettiin maanantaisessa Vaasan kaupungin budjettivaltuustossa.

Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan esitys koski nuorten työllistymistä. Siinä haettiin 30 000 euron lisäystä budjettiin. Esityksen teki valtuutettu Aleksi Koivisto (kesk.) ja sitä kannatti Maria Saita (vihr.), mutta se kaadettiin äänestyksellä.

Vaasan yliopiston ylioppilaskunta näkee tärkeänä nuorten työllistymisen tukemisen. Kesätyöpaikat ovat kriittisessä roolissa opiskelijoiden sitouttamisessa Vaasaan ja alueen työpaikkoihin. Nykyinen määräraha ei riitä kattamaan kaikkien opiskelijoiden työllistymistarpeita, mikä johtaa siihen että töitä haetaan usein myös muualta kuin Vaasasta. Jotta nuorten pitovoimaa saadaan kasvatettua ja työpaikkojen tarjontaa monipuolistettua vastaamaan kaikkien alojen opiskelijoiden tarpeita, tulee kesätyöpaikkojen määrärahaa nostaa vuoden 2023 budjetissa.

Vaasan kaupungin maanantaisen valtuuston tallenteen voi katsoa tästä.

Toinen Koiviston esitys koski julkiseen liikenteen käyttöä. Tähän olisi toivottu 10 000 euroa. Tätäkin maanantaina kaadettua esitystä kannatti Saita.

Vaasan kannustaa opiskelijoita käyttämään julkista liikennettä. Erityisesti Lifti-uudistuksen jälkeen on mielestämme huomattavan tärkeää että julkisen liikenteen käyttöastetta saadaan lisättyä. Tarjoamalla maksuttoman kokeilun opiskelijoille, opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua myös laajemmin alueemme palveluihin. Kannatamme maksuttoman opiskelijaliikenteen kokeilua syksyn 2023 aikana. Kokeilun pituuden olisi hyvä olla ainakin yksi kuukausi. Kaupungissamme joka neljäs vastaantulija on opiskelija ja sitouttamalla heitä julkisen liikenteen käyttäjiksi, myös yleinen käyttöaste nousee.

Aleksi Koivisto
Aleksi Koivisto on keskustalainen kaupunginvaltuutettu.

– Maanantaina Vaasan valtapuolueiden asenne nuoria ja opiskelijoita kohtaan. 300 miljoonan budjetista heitettiin ulos nuorten asiat. Nuorisovaltuusto on puhunut kesätyöpaikoista ja opiskelijat pyysivät yhtä pientä bussikokeilua. Vaasan vanhoille valtapuolueille ei kelvannut mikään esitys. Nuorille pettymys. Äänestyksessä SDP, kokoomus ja RKP kaatoivat nuorten kesätyöpaikkojen ja bussikokeilun rahoitukset, toteaa kaupunginvaltuutettu Koivisto.

Muut puolueet perustelivat vastustustaan sillä, että opiskelijalippu maksaa paikallisliikenteessä euron. Yhden kuukauden ilmaisuutta ei siten nähty oleellisena.

Muiden lapsia ja nuoria koskevia ehdotuksia meni läpi

Liki viisi tuntia kestäneessä talousarviokokouksessa kuitenkin tehtiin lisäyksiä lähinnä lasten ja nuorten palveluihin, Ilkka-Pohjalainen kirjoittaa.

Esimerkiksi 20 000 euron lisämääräraha budjettiin xylitolipastillien hankkimiseksi koululaisille hyväksyttiin yksimielisesti.

Varhaiskasvatuksen avustajaresursseihin taas hyväksyttiin 130 000 euron lisämääräraha varahenkilöstöön ja varhaiskasvatuksen työntekijöiden 80 000 euron työvaaterahan valmistelusta hyväksyttiin yksimielisesti.

Vaasan kaupungin vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2024-2025 taloussuunnitelman voi lukea täältä.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Tylsä 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 

Vastaa