Siirry suoraan sisältöön

Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuuston ryhmäytymisessä oli mukana Pirkanmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Markus Koski ja Carita Hännivirta Nuorten Suomi ry:n kehittämispäällikkö. Kuva: Anu Hannula

Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuuston ryhmäytymisessä oli mukana Pirkanmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Markus Koski ja Carita Hännivirta Nuorten Suomi ry:n kehittämispäällikkö.

Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuusto sai ensimmäisenä suoran aloiteoikeuden aluevaltuustoon

Hanna Hietikko

Kirjoittaja teki jutun Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Juuso Förstin vinkistä.

Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuusto sai ensimmäisenä Suomen maakunnallisista nuorisovaltuustoista suoran aloiteoikeuden aluevaltuustoon, kun hallintosääntöä muutettiin aluevaltuuston kokouksessa 21. marraskuuta.

Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuusto on ensimmäinen alueellinen nuorisovaltuusto, jolle myönnettiin suora aloiteoikeus aluevaltuustoon. Eteläpohjalaiset nuoret pääsevät siis merkittävästi vaikuttamaan hyvinvointialueensa toimintaan.

– Vielä ei ole mitään tiettyä aloitetta mielessä. Toimintamme keskittyy tässä vaiheessa valmistelevaan työhön. Vuoden alusta sitten ryhdytään tekemään aloitteita (hyvinvointialueet aloittavat vuoden 2023 alussa). Tämän porukan tuntien hyviä ideoita on tulossa, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Juuso Försti kertoo.

Suoran aloiteoikeuden lisäksi Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuusto on tavoitellut puhe- ja läsnäolo-oikeuksia hyvinvointialueen lautakuntiin. Niitä sille ei ainakaan vielä myönnetty, mutta nuorisovaltuuston puheenjohtaja Förstin mukaan työ lautakuntapaikkojen tavoittelemiseksi jatkuu edelleen.

– Kaikkiin lautakuntiin toivotaan paikkoja, koska siellä valmistelussa pääsee parhaiten vaikuttamaan asioihin.

Aluevaltuuston 21. marraskuuta pidetyn kokouksen tallenteen voi katsoa tästä 5.12. asti.

Valtakunnallinen Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry edisti maakunnallisen nuorisovaltuuston vaikutusmahdollisuuksien paranemista tukilausunnollaan.

Mikä on Etelä-Pohjanmaan nuva?

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuusto on 32 nuoren edustus hyvinvointialueen päätöksenteossa. Varsinaisten jäsenten lisäksi hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon kuuluu 16 varajäsentä maakunnan eri kunnista.

Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuuston puheenjohtaja on isokyröläinen Juuso Försti ja varapuheenjohtaja Eetu Setälä Ähtäristä. Sihteerinä toimii Niklas Männikkö Kurikasta.

Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuuston ryhmäytymisessä oli mukana Pirkanmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Markus Koski ja Carita Hännivirta Nuorten Suomi ry:n kehittämispäällikkö.
Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuuston ryhmäytymisessä oli mukana Pirkanmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Markus Koski ja Carita Hännivirta Nuorten Suomi ry:n kehittämispäällikkö. Kuva: Anu Hannula
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Kelpo 
  • Hauska 
  • Liikuttava 
  • Tylsä 

Vastaa