Siirry suoraan sisältöön

Kuva: morrisjoyce https://flickr.com/photos/lethaargic/

Miten estää ja sammuttaa loppuunpalaminen? Lue viisi vinkkiä vertaiselta

Runo Järvenpää

Kirjoittaja käy läpi loppuunpalamista ja haluaa täten jakaa apua muille sitä tarvitseville.

Loppuunpalaminen ja henkinen romahdus on nykymaailmassa hyvinkin yleinen ilmiö. Loppuunpalaminen on stressioireyhtymä, joka häiritsee työ- ja koulusuoritusta. Siihen johtaa yleensä ylipuskeva ja pitkään jatkunut stressin määrä.

Aion nyt kertoa, miten loppuunpalamisen voi estää jo ennen sen tapahtumista, ja mikä auttaa kun se on jo tapahtunut. Pitää kuitenkin muistaa, että uupumuksesta ei noin vain parannuta.

Paraneminen voi kestää useita kuukausia, jopa vuosia. Mitä aikaisemmin sen pystyy ennaltaehkäisemään, sitä parempi.

 1. Ota etäisyyttä asioihin, jotka aiheuttavat stressiä ja ahdistusta. Jos tämä ei ole mahdollista, pidä ainakin riittävästi taukoja. Muista pitää huolta itsestäsi; syö, juo ja lähde mielellään ulos sisätiloista. Anna aivoille pieni lepohetki ennen työhön palaamista.
 2. Huolehdi palautumisesta. Kun työ on päivän päätteeksi tehty, pidä huoli siitä, että palaudut päivän urakasta. Jos jätät palautumisen omaan arvoonsa, heräät luultavasti seuraavana aamuna yhtä väsyneenä, jos ei väsyneempänä, kun nukkumaan mennessä. Yksi hyvä palautumisen muoto on yksinkertaisesti istua tai maata sängyllä ja miettiä päivän tapahtumia. Järjestää ne selvään järjestykseen mielessä ja sitten vasta, kun mikään ei enää vaivaa, mennä nukkumaan. Silloin aivot ehtivät palautua yön aikana.
 3. Muokkaa aikataulujasi. Luultavasti kaikille meille on joskus käynyt niin, että kalenteri pursuaa asioita, joita pitäisi tehdä, ja tuntuu, ettei aikaa hengittää ole laisinkaan. Tässä kohtaa on hyvä miettiä, voisiko joitakin asioita siirtää myöhemmälle. Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä esihenkilöön tai opettajaan ja kysyä, voisiko asioita siirtää toiselle päivälle tai vaikka toiselle ihmiselle.
 4. Jos loppuunpalaminen on ehtinyt jo tapahtua, parhainta on hakea apua ammattilaiselta. Loppuunpalaminen on mielenhäiriö, jonka korjaamiseen on koulutettuja ihmisiä. He, jos kuka, osaavat auttaa.
 5. Keskusteluapu on hyvä varsinkin silloin, kun et itse pysty laittamaan asioita selvään järjestykseen. Keskustelun toisena osapuolena voi olla oikeastaan kuka vain. Ystävät ja perheenjäsenet ovat hyvä apu tässä. Silloin kun keskustelussa on toinenkin osapuoli, on asioiden järjestäminen helpompaa. Toinen voi keksiä tai huomata jotain, mitä itse et olisi edes tajunnut ajatella.

Mikäli YTHS on tukossa, apua loppuunpalamiseen saa esimerkiksi opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävän Nyyti ry:n, Mielenterveystalon sekä Suomen Mielenterveys eli Mieli ry:n sivuilta.

Mitä mieltä olet artikkelista?
 • Tärkeä 
 • Kelpo 
 • Hauska 
 • Mielenkiintoinen 
 • Liikuttava 
 • Tylsä 

Vastaa