Siirry suoraan sisältöön

Pitkänen sai kirjaston Aalto-studion täyteen kuuntelemaan luentoaan ja keskustelemaan veganismista

Hanna Hietikko

Kirjoittaja kutsui Benjamin Pitkäsen Etelä-Pohjanmaalle osana Etelä-Pohjanmaan opiston Politiikka tutuksi -projektia.

On joulukuun ensimmäinen päivä. Hieman lunta satelee Ilmajoen maaseudulla, kun lähdemme Etelä-Pohjanmaan opistolta kohti Seinäjokea puoli viideltä. Takana on jo aamupäivän keskustelutilaisuus ja haastattelujen antamista niin Pomedialle kuin muillekin Opiston opiskelijoille.

Seinäjoen pääkirjaston Aalto-studio on täyttynyt väestä jo hyvissä ajoin ennen kello viittä iltapäivällä. Valtiotieteen opiskelija Benjamin Pitkänen Helsingistä kiinnostaa myös seinäjokelaisia. Hän on tunnettu nimellä KFC-Benjamin, kana-Benjamin ja sika-Benjamin. Lisänimet johtuvat hänen yhteiskunnallisesta aktivismistaan.

Kuvat: Hanna Hietikko

Pitkänen pitää kirjastossa omakohtaisen ja puhuttelevan luennon siitä, miten hänestä tuli eläinten oikeuksien puolustaja ja miksi kaikkien tulisi olla vegaaneja. Ensin hän kertoo, miten hänestä tuli vegaani. Vielä ylioppilasjuhlissa ajatus vegaanisesta ylioppilaslakista nauratti. Pian mieli kuitenkin muuttui.

Earthlings-dokumentti pysäytti Pitkäsen. Vuosi oli 2016. Viime vuoden marraskuussa hän tuli kaikkien suomalaisten tietoisuuteen KFC-mielenosoituksen vuoksi.

Pitkänen on aktivistiurallaan vieraillut aiemminkin Etelä-Pohjanmaalla. Kyseessä oli sikala-showroomin avajaistapahtuma viime kesäkuussa. Sieltä hänet kannettiin väkisin pois. Kantajat eivät olleet järjestyksenvalvojia vaan paikallisia isäntiä. ”Seuraavan kerran lähdet täältä jalat edellä”, Pitkäselle sanottiin.

Seuraavan kerran lähdet täältä jalat edellä.

Se ei ole Pitkästä pysäyttänyt. Eivätkä ole monet muutkaan tappouhkaukset eivätkä tappokehotukset. Seuraan luennon ajan keskustelua Pitkäsen Tiktok-livessä. Yleisimmät kommentit ovat ”tapa ittes”, ”mee töihin” ja ”homokommari”. Moni myös kertoo, kuinka paljon syö lihaa ja kuinka kovasti siitä nauttii.

Toiset syödään, toisia rakastetaan

Luento jatkuu esimerkillä lemmikkikaneista ja ruoaksi kasvatettavista kaneista. Vaikea sanoa ulkonäön perusteella, kumpi on kumpi.

Pitkänen laittaa käyntikorttejansa kiertämään yleisöön ja jatkaa puhumistaan. Dioissa vilahtelee Pitkäsen oman yhdistyksen, Viral Vegansin sekä Animalian, Vegaaniliiton ja Oikeutta eläimille -yhdistyksen logot. Lähteissä mainitaan esimerkiksi Ruokavirasto ja Luonnonvarakeskus Luke. Pitkänen siteeraa Oxfordin yliopiston tutkimuksia ja toisaalta Raamattua: tehkää toisille niin kuin toivoisitte itsellenne tehtävän.

Tehkää toisille niin kuin toivoisitte itsellenne tehtävän.

Pitkänen puhuu pitkään ja perusteellisesti. Hän osallistaa yleisöä kysymyksin, kumoaa yleisiä argumentteja veganismia vastaan. Puhe keskeytyy vain, kun yleisöllä on kysymys: käyntikortit ovat loppuneet.

Kortteja löytyy kyllä lisää, Pitkänen laittaa uuden pakan kiertämään. Pitkänen alkaa käydä läpi vegaanimyyttejä ja kannustaa yleisöä ryhtymään vegaaneiksi.

– Ala ensin syödä vegaanisesti ja sitten voit ryhtyä veganisoimaan kaiken muunkin.

Ala ensin syödä vegaanisesti ja sitten voit ryhtyä veganisoimaan kaiken muunkin.

Pitkänen jakaa paljon vinkkejä, miten se on mahdillisimman helppoa. Hän kertoo Sipsikaljavegaanit-Facebook-ryhmästä ja kehottaa ottamaan kuvan vegaanihaasteen ilmoittautumislomakkeesta – jotta ei vain unohdu.

Keskustelu ei päättynyt tähän luentoon

Luennon loppuun Pitkänen lataa painavia konkreettisia argumentteja tunteisiin ja etiikkaan vetoamisen jatkeeksi: pandemiat, kuudes massasukupuuttoaalto, luontokato metsäkato sekä ilman ja veden saastuminen.

Puoli seitsemältä on kommenttien, kysymysten ja keskustelun aika. Kysymyksiä tuli sekä paikallisilta vegaaneilta että maataloustuottajilta. Ehdimme ulos juuri ennen kirjaston sulkeutumista ja keskustelu jatkuu vielä ulkona.

– Ei kannata tulla tänne hillumaan, yksi tuottajista sanoo hänelle, kun seisomme pakkasessa ja Pitkänen keskustelee edelleen vauhdikkaasti.

Ei kannata tulla tänne hillumaan.

Vartin jatkoajan jälkeen lähdemme kirjastolta. Keskustelua on taas herätetty, vaikka mielipiteet eivät välttämättä olekaan muuttuneet.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa