Siirry suoraan sisältöön

Benjamin Pitkänen pohtimassa Noelia Mora Solvezin Farming näyttelyssä ihmisen ja eläimen vastakkainasettelua. Kuva: Iida Kasari

Vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen: ”Mulla ole mitään hyvää syytä tappaa eläimiä tai tukea eläintuotantoa”

Iida Kasari

Toimittaja haastatteli vegaaniaktivistia ja eläinten oikeuksien puolustajaa.

Benjamin Pitkänen, 25-vuotias helsinkiläinen vegaaniaktivisti sekä eläinten oikeuksien puolustaja teki kaksipäiväisen vierailun Etelä-Pohjanmaan opistolle joulukuun alussa. Opistolle Pitkänen saapui innokkaana ja odottavaisin fiiliksin.

Kaksipäiväiseen vierailuun sisältyy keskustelutilaisuus, vierailut Pomedian toimituksessa, Seinäjoen kaupunginkirjasto Apilassa sekä Kalevan Navetassa. Pitkänen on mukana Etelä-Pohjanmaan opiston Politiikka tutuksi -projektissa, jossa hän teki tutuksi aktivismia ja yhdistystoimintaa.

Benjamin Pitkänen ei vastusta kaikkea suomalaista ruoantuotantoa vaan ainoastaan lihatuotantoa. Kuva: Iida Kasari

Pitkänen opiskelee Helsingin yliopistossa valtiotieteitä talous- ja sosiaalihistorian maisterivaiheessa. Gradua hän kertoo tekevänsä vuoden 1996 eläinsuojelulain asiantuntijalausunnoista. Gradussaan Pitkänen keskittyy nimenomaan siihen, miten lausunnoilla yritetään oikeuttaa eläintuotantoa.

Pitkänen pitää aihetta erittäin mielenkiintoisena tutkittavana, koska hän näkee eläinsuojelulain käsittelevän eläinten tappamista. Pitkänen haluaa gradussaan selvittää, miten tätä asiaa on perusteltu tuolloin.

Pitkänen koki herätyksen vuonna 2016 katsoessaan dokumenttielokuvan, josta hän näki mitä eläintuotanto on.

– Sitten mä ajattelin, ettei mulla ole mitään hyvää syytä tappaa eläimiä tai tukea eläintuotantoa.

Pitkänen kokee myös, ettei hänellä ole mitään oikeutusta maksaa siitä, että eläimiä tapetaan syötäväksi. Pitkänen ihmettelee, miten nykyisin kauhistellaan menneisyydestä esimerkiksi homojen tai naisten kohtelua.

– Se tuntui niin tekopyhältä, että samaan aikaan mä menen opiskelijana ruokalaan, siellä on joka päivä eläimiä tarjolla. Kukaan ei puhu niistä eläimistä, jotka on tapettu sitä varten, että niitä voitaisiin syödä.

Pitkänen mielestä tämä on järisyttävää. Pitkäsen mukaan asiasta puhutaan julkisesti liian vähän.

– Ajattelin, että nyt on pakko tarttua toimeen. En voi enää katsoa sivusta, koska tää meno ei tule loppuun, Pitkänen kommentoi kysyttäessä, miksi hän ryhtyi vegaaniaktivistiksi.

Pitkänen hyödyntää monia eri keinoja välittää sanomaansa, mutta painottaa sen laillisuutta.

– Kaikki mitä teen, on tietysti laillista.

Pitkänen on tullut tunnetuiksi myös huomiota herättävistä mielenosoituksista, johon lukeutuu viime kesänä Kauhajoella Atrian suursikalan virallisten avajaisten keskeyttäminen. Tuolloinkin hänet talutettiin paikalta pois. Hän kuitenkin kokee nämä toimet tarpeellisiksi eläinten oikeuksien edistämiseksi.

Pitkänen iloitsee, että vuoden 2021 aloitetun projektin ansiosta Suomessa on viisi täysin vegaanista ylioppilaskuntaa ja Helsinkiin avataan ensimmäinen vegaaninen opiskelijaravintola.

”Pidän kaikista eläimistä yhtä paljon”

Pitkäsellä ei ole lempieläintä, vaan hän kertoo pitävän kaikista eläimistä yhtä paljon. Pitkänen korostaa, että jokainen eläin on hänelle tasa-arvoisessa asemassa.

Benjamin luennoimassa Seinäjoen pääkirjaston Aalto-studiossa. Kuva: Hanna Hietikko

– Mun mielestä se just aiheuttaa tän lajisorron, että me liitetään moniin eläimiin tosi negatiivisia konnotaatioita ja ajatuksia. Esimerkiksi rotta on likainen, paha ja ilkeä jotenkin, vaikka nehän on oikeasti arvokkaita yksilöitä. Se on koko veganismin idea.

Pitkäsellä itsellä ei ole lemmikkieläimiä. Hän kuitenkin tiedostaa, että maailmalla on paljon kodittomia eläimiä, joille on hyvä antaa koti.

Opiskelun ja aktivistitoimien lisäksi Pitkäselle jää aikaa myös muuhun, kuten kuntosalilla käymiseen. Pitkänen kertoo kuitenkin aktivismin jäävät hieman tauolle keväällä, sillä hän aikoo keskittyä työstämään gradun loppuun.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Tylsä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 

Vastaa