Siirry suoraan sisältöön

Wanhalla Markilla on kolme aasia. Kuvat: Nea Kalliomaa

Söpöysaggressiovaroitus: Katso, mitä kuuluu eläinten vanhainkodin asukkaille talvella!

Nea Kalliomaa

Kirjoittaja opiskelee Etelä-Pohjanmaan Opiston Toimittajakoulussa.

Wanha Markki on Seinäjoen Ylistarossa sijaitseva eläinten vanhainkoti. Se antanut jo monien vuosien ajan lopetusuhan alla oleville eläimille kodin.

Kesäisin Wanha Markki on avoinna yleisölle, mutta miltä paikka mahtaa näyttää talvisin? Pomedia lähti ottamaan siitä selvää.

Hento lumikerros kehystää tallia ja pihamaata.
Lampaat ulkoilevat päivittäin aitauksessa. Paksu villakerros pitää lampaat pakkasessakin lämpiminä.

Osa eläimistä viettää talven sisätiloissa, kun taas osa ulkoilee päivittäin. Eläintenhoitaja Oona Määttä kertoo, että lampaat ulkoilevat talvisin aitauksessa, sillä talviaikaan, kun nurmikossa ei riitä enää syötävää, lampaat karkailevat, minkä takia niitä ei voida pitää pihalla vapaana samaan tapaan kuin kesäisin.

Justus-vuohella on aitauksessaan oljilla vuorattu mökki.
Kanit tykkäävät olla pakkasessakin pihalla, mutta ne pääsevät halutessaan myös eristettyyn mökkiin lämmittelemään.
Eläintenhoitaja Oona Määttä sekä Mestari-poni.

Oona Määttä päätyi Wanhalle Markille viime kesänä työharjoitteluun. Työharjoittelun jälkeen hän jäi Markille töihin. Hän kertoo, että pystyy suorittamaan kouluaan Wanhalla Markilla työskentelyn ohella.

Määttä sanoo pitävänsä enemmän kesällä työskentelystä, vaikka talvessa onkin hyvänä puolena se, että kärpäset eivät pörrää ympärillä.

Tallikissat makoilemassa vilttien päällä.

Määttä kertoo, että Markilla on talvella rauhallisempaa kuin kesällä. Talvisin Markilla pyörii vain työntekijöitä, joten eläimet saavat olla melko rauhassa.

Kesällä tilanne on eri, kun Markilla vierailee satoja tai jopa tuhansia ihmisiä joka kesä.

Kanat ja possut loikoilevat koko talven lämpimässä tallissa. Hevoset sekä lampaat nukkuvat yöt tallissa, mutta päivisin ne ovat ulkona.

Tallikissat saavat kulkea vapaasti pihalla, mutta ne tykkäävät silti viettää aikaa myös tallin lämmössä.

Eläimet vaikuttavat tyytyväisiltä. Ulkona oleskelevat eläimet eivät lumesta ja pakkasesta hätkähdä ja sisällä olevat eläimet saavat nauttia tallin lämmöstä.

Eläintenhoitaja Oona Määtän mukaan ainoa ero eläimissä talviaikaan on se, miten paljon ne syövät. Syömällä paljon ne kasvattavat rasvakerrosta, jonka avulla ne pärjäävät kylmyydestä huolimatta.

Wanhan Markin uudet tulokkaat, aasit Kuura ja Huurre, nauttimassa päiväheiniään tallissa. Nykyään Markilla on jo kolme aasia.
Frederik-aasi asustaa alpakoiden kanssa samassa aitauksessa.
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Tärkeä 
  • Hauska 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa