Siirry suoraan sisältöön

Puolet opiskelijoista lomailee, puolet on töissä joulun aikaan

Emmi-Lotta Liuski, Laura Repo

Kirjoittajat opiskelevat Vaasan yliopistossa.

Joululomat ovat alkaneet jo monella opiskelijalla, samalla kun osa painii vielä viimeisten tehtävien ja tenttien kanssa. Mitä joululoma merkitsee opiskelijalle vai merkitseekö se ylipäätään yhtään mitään? Onko joulun aika hetken huokausta opiskelija-arjen kiireestä ja stressistä vai uudenlaista kiirettä työn parissa?  

Teetimme kyselyn Pomedian lukijoille ja kysely jaettiin Pomedian Instagram-tilillä. Kyselyyn vastanneita oli yhteensä 26. Kysyimme korkeakoulujen opiskelijoilta, ovatko he töissä joulun aikaan, ja jos ovat niin miksi.  

Vastauksista kävi ilmi, että joillekuille opiskelijoille on selkeää, että lomalla tehdään töitä, koska he tekevät töitä jo opintojen ohella. Jotkut taas haluavat tienata lisää rahaa lomalla, eli silloin kun opintoja on vähemmän. Pintaan nousee ajatus siitä, milloin opiskelijoilla olisi mahdollisuus nauttia vapaa-ajasta ja rentoutua ilman velvollisuuksia. On tärkeää pitää lomaa, jotta saa aikaa palautua jatkuvasta kiireestä ja tehdä asioita, joita ei muuten ehtisi.

Lähes 20 prosenttia vastanneista vastasi olevansa töissä vain joulun aikaan. Useat sesonkityöt tarvitsevatkin opiskelijoita vastaamaan kauden lisääntyneeseen työpaineeseen. Tällaisia sesonkitöitä voi olla muun muassa lumityöt tai lahjojen paketointi. 

Yli puolet vastaajista vapaalla

Kyselyymme vastanneista yli puolet kertoivat, etteivät aio tehdä töitä joululomalla. Suurimpana syynä oli yksinkertaisesti se, että he haluavat pitää vapaata. Joulun vapaapäivinä voi muun muassa matkustaa kotikaupunkiin ja viettää normaalia enemmän aikaa perheen kanssa.

Monelle joulu merkitsee rauhoittumisen aikaa, mahan täyttämistä erilaisilla jouluherkuilla ja kynttilän valossa rentoutumista. Osa kyselyyn vastanneista kertoi myös viettävän lomaa jouluna, vaikka olisivat halunneet tehdä töitä.

Osa kyselyyn vastanneista kertoi myös viettävän lomaa jouluna, vaikka olisivat halunneet tehdä töitä.

Monelle joululoma tarjoaa hyvän mahdollisuuden saada lisätienestiä pankkitilille, mikä takaa rahallisen turvan tulevalle vuodelle. Voi olla kuitenkin vaikeaa löytää työpaikkaa muutamalle jouluviikolle, jos ei ole ennestään ollut työelämässä, eikä työpaikan saaminen aina ole itsestäänselvyys.  

Ne, jotka vastasivat olevansa työelämässä, suurempi osa kertoi olevansa töissä muutenkin kuin loma-ajalla. Monelle onkin normaalia tehdä töitä opintojen ohella, jos siihen riittää aika ja jaksaminen. Opintojen ohella työskennellessä on tärkeää tarkastella omaa jaksamistaan, eikä se välttämättä sovi kaikille. 

Niistä henkilöistä, jotka vastasivat työskentelevänsä joulun alla, suurin osa vastasi olevansa töissä lisätienestien toivossa. Opiskelijoille tämä on ymmärrettävää, sillä joillekin työskentely opiskelujen ohessa voi tuntua ylivoimaiselta ja uuvuttavalta. Tästä syystä monet opiskelijat saattavatkin työskennellä aina opintojen salliessa, kuten kesälomalla ja joulun pyhien aikaan. Oman jaksamisen kannalta tämä voi kuitenkin olla haasteellista, sillä jokainen tarvitsee joskus vapaa-aikaa. 

Lähes kymmenen prosenttia vastanneista vastasi olevansa töissä, koska taloudellinen tilanne tätä vaatii. Toisin kuin ne, jotka työskentelivät lisätienestien toiveessa, tälle kymmenykselle työssä oleminen ei välttämättä ollut oma valinta, vaan pakon sanelemaa. Harvalla opiskelijalla pelkkä opintotuki riittää kattamaan arjen menot, kuten ruoan ja vuokramaksun. Tällöin monet opiskelijat joutuvat turvautumaan toimeentulossaan joko opintolainaan tai työskentelemiseen opintojen ohella. 

Työkokemuksen kerryttäminen opintojen aikana voi olla monelle tärkeää ja arvokasta, mutta ei välttämättä yksinään riitä motivaation lähteeksi työssä olemiselle.

Vastanneista kukaan ei ollut töissä pelkästään työkokemuksen kerryttämisen takia. Työkokemuksen kerryttäminen opintojen aikana voi olla monelle tärkeää ja arvokasta, mutta ei välttämättä yksinään riitä motivaation lähteeksi työssä olemiselle. Muita kyselyssä mainittuja syitä töissä olemiselle oli muun muassa työpaikan vaatimus joulun alla työskentelemisestä. Erityisesti niillä aloilla, joissa on paljon työvoimapulaa, työntekijöiden voilla olla vaikeampi saada vapaata toivomilleen ajankohdille.  

Kaiken kaikkiaan kyselystä kävi ilmi, että opiskelijoilla on monia erilaisia tapoja viettää joululomaa. Olemassa ei ole yhtä oikeaa tapaa ja tehdessään päätöksiä työskentelyä koskien kannattaa pitää mielessään oma jaksaminen. Joskus tekee hyvää olla tekemättä mitään.   

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa