Siirry suoraan sisältöön

Kuvat: Iida Kasari

Opinlakeusmessut sai nuoret pohtimaan omaa tulevaisuuden haaveammattia

Iida Kasari

Toimittaja vieraili opinlakeusmessuilla ja haastatteli nuoria tulevaisuuden haaveammatteihin liittyen.

Perinteiset Opinlakeus-messut järjestettiin kolmen vuoden tauon jälkeen 18.-19.1.2023 Seinäjoki-areenalla. Messut tavoittivat kahden päivän aikana noin 8 000 kävijää.

Opinlakeus-messujen teemana tänä vuonna oli jatkuva oppiminen. Tänäkin vuonna messut tarjosivat laajasti mahdollisuuksia tutustua erilaisiin kouluttautumisvaihtoehtoihin.

Opinlakeusmessut tavoitti noin 8000 kävijää kahden päivän aikana.

Kaksipäiväisillä koulutusmessuilla riitti kävijöitä kummallekin päivälle runsaasti. Monet koulut toivat nuoria messuille tutustumaan tulevan yhteishaun koulutustarjontaan.

Messuilla oli rento ja avoin tunnelma.

Frans Saarisen ja Jami Pelkosen mielestä nuorille on tarjolla paljon erilaisia uramahdollisuuksia.

Seinäjoen lukion toista vuotta opiskelevien Frans Saarisen ja Jami Pelkosen mielessä ei ole vielä selkeää haaveammattia. He ovat kuitenkin luottavaisia siihen, että mielenkiinto jotakin alaa kohti tulee aikanaan.

Koulutusaloja on niin laajasti tarjolla, että nuoren on vaikea päättää mitä haluaisi tulevaisuudessa opiskella.

Saarinen ja Pelkonen kokevat, että nuorille tuodaan kyllä ihan hyvin esille eri aloja, esimerkiksi lukiossa käy välillä vierailijoita kertomassa ammateista. Heidän mielestä Opinlakeus-messut on hyvä tapahtuma, josta on hyötyä nuorelle tulevaisuuden urahaaveita pohtiessa. Tämänkaltaisia tapahtumia Saarisen ja Pelkosen puolesta voisi olla enemmänkin tarjolla.

Liikunnanohjauksen perustutkintoa opiskeleva Miro Järvimäki (vas.) opastamassa käsien puristusvoimalaitteen käytössä.

Opinlakeus-messut ovat oiva tapa päästä keskustelemaan koulutusten järjestäjien kanssa. Tällä tavalla nuoret voivat tutustua itseä kiinnostavaan alaan ja saada mahdollisesti vahvistusta siihen, mitä haluaa tulevaisuudessa opiskella. Myös alaa jo opiskelevien tapaaminen voi purkaa jännitystä nuorelta hakijalta.

Etelä-Pohjanmaan lukioiden pisteellä oli myös mahdollista kokeilla pakohuonetta.
Pomedian toimittaja Niklas Paldanius selvittämässä tietään ulos pakohuoneesta.
Pakohuoneeseen oli koko ajan innokkaita jonossa.

Pomedian ständillä pohdittiin tulevaisuutta

Pomedian omalla pisteellä riitti paljon uteliaita kävijöitä. Keräsimmekin samalla gallupia ja kysyimme haaveammatteja. 17-vuotias Reko Kiikka opiskelee tällä hetkellä sähkö- ja automaatioalaa, mutta voisi nähdä itsensä skeittikaupan myyjänä.

Seinäjoella asuva Reko Kiikka opiskelee tällä hetkellä Sedussa sähkö- ja automaatio alaa.

Gallup: Mikä on sinun haaveammattisi?

Poliisi

Eeva 15 v. Kauhava

Automekaanikko

Ossi 15 v. Seinäjoki

Psykologi

Ella 14 v. Jalasjärvi

Yrittäjä

Mikael 17 v. Peräseinäjoki

Ratsastaja

Moona 14 v. Seinäjoki

Eveliina Mutikainen, Aada Lehtimäki, Maija Saarela ja Aino-Maria Rintala pitivät Opinlakeus-messuja rentona ja hauskana tapana tutustua erilaisiin koulutusvaihtoehtoihin. Kuva: Sanni Alanko

Seinäjoen yhteiskoulun kahdeksasluokkalaisista Eveliina Mutikainen, Aada Lehtimäki, Maija Saarela ja Aino-Maria Rintala olivat myös kiertelemässä Opinlakeus-messuilla. Tytöillä olikin jo tulevaisuudelle urahaaveita. Suurinta osaa kiinnosti työ sosiaali -ja terveysalalla.

Mutikainen kertoo haaveilevan lääkärin ammatista, Saarelaa taas kiinnostaa fysioterapeutin työ kun taas Rintala pohtii kätilön koulutusta. Lehtimäki puolestaan kertoo unelmoivansa leipuri-kondiittorin ammatista.

Sedun tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat striimasivat tapahtuman molempina päivinä.
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa