Siirry suoraan sisältöön

Kuva: Pixabay

Kaksi sydämenmuotoista ilmapalloa.

Pomedia selvitti opiskelijoiden suhtautumista ystävänpäivään – Katso tulokset!

Nea Kalliomaa

Kirjoittaja selvitti opiskelijoiden suhtautumista ystävänpäivään.

Ystävänpäivää vietetään tänään 14. helmikuuta. Sitä pidetään monissa maissa rakastavaisten päivänä. Suomessa päivä on saanut hieman eri merkityksen, joka näkyy sen suomenkielisessä nimessäkin.

Pomedia selvitti nettikyselyn avulla miten pohjalaisnuoret suhtautuvat ja viettävät kyseistä päivää. Kyselyyn vastasi yhteensä 33 opiskelijaa, jotka vastasivat kyselyyn anonyymisti.

Kysymys tulevan ystävänpäivän vietosta jakoi vastauksia kolmeen, melkein yhtä suureen lohkoon. Ystävien kanssa ystävänpäivää viettäviä oli vain hieman enemmän kuin seurustelukumppanin tai puolison kanssa viettäviä tai päivää viettämättömiä.

Vastaajat saivat tarkentaa vastaustaan tulevan ystävänpäivän vietosta kyselyn toisessa kysymyksessä, jossa oli avoin vastauskenttä. Vastauksissa korostui erityisesti ruoan syöminen ja laittaminen tai ulkona syöminen sekä herkuttelu. Näyttää siltä, että ruoka on isossa roolissa erityisenä päivänä.

Vain pari vastaajaa kertoi ostavansa ystävänpäivälahjan läheiselleen. Suurimman osan ystävänpäivä koostuu siis ennemminkin laatuajasta tärkeiden ihmisten kanssa kuin kuluttamisesta.

Moni ei vietä ystävänpäivää ollenkaan

Kolmannessa kysymyksessa vastaajat saivat kertoa mikseivät he vietä ystävänpäivää. Eräs vastaajista kertoi syyksi ystävänpäivän liiallisen kaupallisuuden. Osa taas ei koe päivää mitenkään erityisenä: ”Ystävät kyllä pysyvät rinnalla, ilman sen kummempia juhlia!” kirjoittaa yksi vastaajista.

”Ystävät kyllä pysyvät rinnalla, ilman sen kummempia juhlia!”

Osalla vastaajista on esteitä ystävänpäivän vietolle. Eräs kertoo ystäviensä asuvan niin kaukana, ettei tapaaminen onnistu. Toisella taas ei ole aikaa nähdä ketään koulun ja töiden takia. Yhdelle vastaajalle ystävänpäivään liittyy huonoja muistoja, jonka vuoksi hän ei halua päivää viettää.

Kaksi sydämenmuotoista ilmapalloa.

Ystävien vai rakastavaisten päivä?

Kyselyn neljäs kysymys koski vastaajien mielipidettä siitä, pitäisikö ystävänpäivänä juhlia ystävyyttä vai rakastavaisia vai kenties kumpaakin. Suurin osa vastaajista on sitä mieltä, että kyseisenä päivänä voidaan juhlistaa sekä ystävyyttä että romanttista rakkautta.

Viisi vastaajaa yhdistää päivän vain ystävyyteen ja yhden mielestä se on rakastavaisten päivä.

Ystävänpäivä herättää esiin muiston ystävien tärkeydestä

Etelä-Pohjanmaan opiston tanssi ja teatteri -opintolinjan opiskelija Kiti Kemppainen viettää ystävänpäivät yleensä ystävien kanssa. Hän kertoo, että yhtenä ystävänpäivänä hän askarteli kavereiden kanssa sydänkaulakoruja.

Kiti Kemppainen Kuva: Nea Kalliomaa

Ikimuistoisimmaksi ystävänpäiväksi hän nimeää erään ystävänpäivän, jolloin Kemppaisen ystävä oli tehnyt hänelle kortin, jonka teemana olivat he kaksi ja heidän välisensä ystävyys.

Kemppainen kertoo, että ystävänpäivinä ystävien merkitys omassa elämässä korostuu. Hänen mielestään ystävänpäivänä voidaan juhlistaa myös romanttista rakkautta, mutta hänelle se on enemmän ystävyyden päivä.

Ystävänpäivinä ystävien merkitys omassa elämässä korostuu.

Kemppainen ehdottaa lukijoille ystävänpäiväksi positiivisten lauseiden kirjoittamista toiselle esimerkiksi sydämen muotoiselle paperille tai kartongille. Positiiviset lauseet voivat olla esimerkiksi kehuja tai toisen tärkeyden korostamista.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tylsä 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 

Vastaa