Siirry suoraan sisältöön

Ilmajoen priden kulkueessa oli noin 30 marssijaa. Kuva: Jaakko Elenius

Pride-kulkue Liakka-talon edessä

Ilmajoella pidettiin ensimmäinen koko kunnan pride, joka herätti sekä iloista että negatiivista huomiota

Hanna Hietikko

Kirjoittaja on Lakeuden Sateenkaaren hallituksen jäsen.

Etelä-Pohjanmaan opistolla keskiviikkona 15. maaliskuuta pidetty Ilmajoen pride herätti paljon keskustelua kunnassa. Järjestäjät saivat niin kiittävää palautetta kuin vastustustakin.

Viime lukuvuonna Etelä-Pohjanmaan opistolla juhlittiin prideä vain hyvin pienimuotoisesti, kun eräs opiskelija halusi järjestää tapahtuman. Tänä lukuvuonna tapahtuma oli merkitty kalenteriin jo ennen koulun alkua.

Etelä-Pohjnamaan Opiston Pride lokakuussa 2021
Etelä-Pohjanmaan opiston opiskelijat juhlivat Prideä päärakennuksen parvekkeella syksyllä 2021. Kuva: Hanna Hietikko

Tapahtuman koko kymmenkertaistui viime lukuvuodesta, jolloin mukana oli noin 3-5 aktiivia. Keskiviikkona kulkueessa marssi kolmisenkymmentä henkilöä, joista osa oli tullut Jalasjärveltä asti. Lakeuden Sateenkaaren tuomia esitteitä kävi hakemassa opettajia useasta ilmajokelaisesta koulusta.

Ohjelmaakin pridessä oli tällä kertaa runsaasti enemmän kuin viimeksi. Lukuvuoden 2021-2022 pridessä oli yksi esitys, kulkue ja puistojuhla, joka pidettiin auditoriossa. Nyt ohjelmassa oli askartelua, tanssia, tietoisku, keskustelutilaisuus sekä kulkue.

Ilmajoen ensimmäinen pride-tapahtuma järjestetään keskiviikkona 15.3. iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan opistolla!
Liakan aulassa:
12:30–14 Lakeuden Sateenkaaren lippu- ja banderollityöpaja Liakka-talon aulassa
13:00–14 Meikkaus- ja maskeerauslinja tekee glitter- ja dragmeikkejä Liakan aulassa
Auditoriossa:
14:00 Johanna Stenroosin Street-tanssiryhmän Vogue-esitys
14:10 Tietoisku Dear Rere ja Niina -tyyliin – Toimittajakoulu kerää etukäteen kysymyksiä, joihin asiantuntijat vastaavat
14:50 Paneelikeskustelu pohjalaisesta urheiluista ja kulttuurista sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkökulmasta
Ulkona:
15:45-16:30 Pride-kulkue Opistolla

Tiedon jakamista ja asiallista keskustelua

Ilmajoen priden teemoja olivat kulttuuri ja urheilu, mutta niiden lisäksi käsiteltiin myös tietenkin seksiä, seksuaalisuutta ja sukupuolta. Niistä voit lukea lisää tästä Pomedian jutusta: Tätä te haluatte tietää seksistä, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta: Katso vastaukset!.

Yksi ohjelmanumero taas oli paneelikeskustelu kulttuurista ja urheilusta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkökulmasta. Mukana keskustelemassa olivat ilmajokelaislähtöinen elokuvaohjaaja Harri J. Panula, Ilmajoen kunnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Janne Hakala sekä Ilmajoen Kisailijoiden jalkapalloilija Hanna Hietikko. Paneelin juonsi Jari ”Jarbi” Hakala.

Opiston, Lakeuden Sateenkaaren ja Ilmajoen ponnistus

Ilmajoen pride 2023 järjestettiin Etelä-Pohjanmaan opiston ja Lakeuden Sateenkaari ry:n yhteistyönä. Etelä-Pohjanmaan opistolta mukana olivat etenkin Meikkaus- ja maskeerauslinja, Tanssi- ja teatterilinja sekä Toimittajakoulu. Meikkaus- ja maskeerauslinja ehosti juhlakansaa Liakka-talon aulassa opettajansa Pia Pennalan johtolla noin tunnin verran.

Tanssi- ja teatterilinjan opiskelijat ja opettaja Johanna Stenroos taas pitivät vogue-tanssiesityksen auditoriossa.

Tämän koreografian suunnitteli Johanna Stenroos. Tanssijat ovat hänen Street-tanssikurssilaisiaan.

Toimittajakoulun opiskelijat olivat osallistuneet päivän valmisteluihin tekemällä sateenkaarilippuaiheisia tietopaketteja Liakan aulan seinille ja keräämällä ennakkoon kysymyksiä seksi-miksi-boksiin.

Tarroilla koristeltu pahvilaatikko kysymyksiä varten.
Toimittajakoulun opiskelijat olivat osallistuneet päivän valmisteluihin keräämällä ennakkoon opiskelijoiden kysymyksiä seksi-miksi-boksiin. Kuva: Hanna Hietikko

Lakeuden Sateenkaari toi tapahtumaan esitteitä esimerkiksi sateenkaarinuorten kohtaamisesta ja järjesti kylttien ja lippujen askartelua sekä pinssien tekemistä. Mukana oli myös Ilmajoen kunta, sillä kunnanjohtaja Ari-Pekka Laitalainen oli tapahtuman suojelija ja kirjastossa oli koko viikon sateenkaarikirjavinkkaushylly.

Ilmajoen kirjasto oli myös pridessä mukana. Kuva: Kati Välkkilä

Mukana oli myös Etelä-Pohjanmaan Vihreät, sillä puheenjohtaja Jenni Kuisti luovutti Lakeuden Sateenkaarelle tapahtuman aluksi kaksi uutta sateenkaarilippua viime kesänä Seinäjoen pridestä varastettujen tilalle.

Etelä-Pohjanmaan Vihreiden puheenjohtaja Jenni Kuisti (oik.) luovutti kaksi uutta sateenkaarilippua viime kesänä Seinäjoen pridestä varastettujen tilalle. Liput vastaanotti Lakeuden Sateenkaaren viestintävastaava Julla Laurila (vas.). Kuva: Hanna Hietikko

Akkanen levitti disiformaatiota

Perussuomalainen Ilmajoen kunnanvaltuutettu Hannu Akkanen pahastui siitä, että kunnanjohtaja ryhtyi tapahtuman suojelijaksi. Hän postasi kaksi päivää ennen tapahtumaa yhteisen julkilausuman muiden konservatiivisten valtuutettujen kanssa.

Myöhemmin Akkanen jakoi tapahtumasta disinformaatiota Facebook-tilillään. Hän oli käynyt tapahtumapäivän aamuna kuvaamassa Etelä-Pohjanmaan opiston lippusalkoja ennen tapahtuman alkua. Mitään liputusta ei ollut tarkoitus järjestääkään, mutta Akkanen antaa postauksessaan ymmärtää, että se olisi hänen ansiotaan.

Akkanen myös väittää tapahtumapäivän iltana julkaisemassaan postauksessa, että eduskuntavaaliehdokas Juha Mäenpään (ps.) retrokahvilassa olisi ollut enemmän osallistujia kuin Ilmajoen pridessä. Ainakaan postauksen kuvan perusteella näin ei ole.

Juttua on päivitetty 15. maaliskuuta: Pääkuva vaihdettu kulkuekuvaksi kello 15:42.

Juttua on päivitetty 13. huhtikuuta: Facebook-päivitysten poistamisen takia jutun loppuun on laitettu kuvakaappaukset niistä.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tylsä 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Hauska 
  • Kelpo 

Vastaa