Siirry suoraan sisältöön

Millainen on opiskelijan vappu?

Emmi-Lotta Liuski

Kirjoittaja opiskelee Vaasan yliopistossa.

Vappu on monelle korkeakouluopiskelijalle vuoden kohokohta. Juhliminen aloitetaan jo kaksi viikkoa ennen virallista päivää erilaisten tapahtumien merkeissä.  

Vappuaaton piknik sai Hovioikeuden rannan täyteen haalarikansaa.
Kuva: Emmi-Lotta Liuski

Tänä vuonna Vaasan yliopiston ainejärjestöt järjestivät yhteensä 29 tapahtumaa, joista muodostui wappuputkinto. Opiskelijat pystyivät keräämään tapahtumista leimoja, joilla sai haalarimerkin.

Vähimmäismäärä leimoja yhteen merkkiin oli kahdeksan leimaa, 16 leimalla sai putkinto-merkin lisäksi niin sanotun tuplaputkinto-merkin ja jos onnistui keräämään kaikki 29 leimaa, oli oikeutettu wappumaisteri-haalarimerkkiin.  

Opiskelijoiden sanoin parasta vapussa on se, että voi tehdä ystävien kanssa kaikkea hauskaa yhdessä. Jos osallistuu useampaan tapahtumaan, näkee ystäviään hyvinkin usein ja pääsee parhaimmassa tapauksessa tekemään myös uusia tuttavuuksia.

Vappufiiliksen huomaa opiskelijoiden keskuudessa iloisesta ja aktiivisesta tunnelmasta. Joka päivä voi nähdä opiskelijoita kulkemassa haalarit päällä jopa aamu yhdeksältä.

1.5. kello 18 suoritettiin perinteinen Topelius-patsaan lakitus, joka antoi opiskelijoillekin luvan laittaa ylioppilaslakit päähän.
Kuva: Emmi-Lotta Liuski

Yhdeksi mahtavaksi asiaksi vapussa mainittiin myös erikoiset tapahtumat, jotka toteutetaan ainoastaan vappuna. Esimerkiksi tänä vuonna järjestettiin vaahtobileet, linja-autolla ajelua Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan baareissa ja useampi bingoilta. Erikoisemmat tapahtumat saavat tapahtumaliput menemään kuumille kiville, kun jokainen haluaa luoda ainutlaatuisia muistoja ystävien kanssa.  

Vapun jälkeen olo on tyhjä

Opiskelijoiden vappuun yhdistetään helposti alkoholi. Moni opiskelija kuitenkin juhlii koko vapun ilman alkoholia, mikä on normaalimpaa kuin muutama vuosi sitten.

Enää tapahtumissa ei painoteta alkoholin juomista ja esimerkiksi juomapeleissä mainitaan se, että pelin voi suorittaa haluamallaan juomalla. Tämä on edistänyt yhteisöllisyyttä ja sitä, ettei ketään painosteta mihinkään, mikä ei tunnu miellyttävältä. 

Vapun loppuessa myös Vaasan yliopiston opiskelijoista suurin osa muuttaa kesätöiden peräksi pois kaupungista. Yhtäkkiä kaduilla ei näykään haalariväkeä, kunnes taas syyskuussa opiskelut jatkuvat.  Moni opiskelijakin sanoi kokevansa olon ”tyhjäksi” kun ystävien kanssa jokapäiväinen juhliminen loppui ja moni ystävä näkee toisensa seuraavan kerran vasta syksyllä.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa