Siirry suoraan sisältöön

Kuva: Corinne Cumming / EBU

Miten Käärijälle käy Euroviisuissa? 

Emmi-Lotta Liuski

Kirjoittaja seuraa Euroviisuja.

Lauantai ja Euroviisujen finaali lähestyvät. Suomen edustaja Käärijä edustaa finaalissa laulullaan Cha Cha Cha, joka on varmasti kantautunut jokaisen korviin. Tällaista viisuhuumaa ei ollut edes Lordin aikaan – ainakaan ennen kuin yhtye voittivat koko kilpailun.

Miksi Käärijä on saavuttanut niin suuren suosion? Mitä tapahtuu, jos Suomi voittaa Euroviisut?

Uusia muutoksia kilpailussa 

Euroviisut ovat vuosittain kevään suuri tapahtuma, jota seuraa koko maailma. Kilpailun pääasiallinen tarkoitus on yhdistää osallistujamaita ja nauttia musiikin ilosta ja voimasta. Jokaisen maan yleisradio lähettää valitsemansa edustajan, kuten Yle lähetti Käärijän. Suomessa edustaja valitaan Uuden Musiikin Kilpailun kautta yleisöäänestyksellä, kun taas esimerkiksi Kreikassa tuomaristo valitsi edustajan.

Kilpailussa ei sallita poliittista kannanottoa, mikä voi herättää kysymyksiä, kun esimerkiksi Brexitin jälkeen vuonna 2021 Iso-Britannia ei saanut yhtäkään pistettä. Humoristista on myös se, että Eurooppaa yhdistävässä kilpailussa ovat mukana Australia ja Israel.  

Eurooppaa yhdistävässä kilpailussa ovat mukana Australia ja Israel.  

Tänä vuonna kilpailun äänestämistä on muutettu. Semifinaaleissa ei enää oteta mukaan tuomariston ääniä vaan kansalla on koko valta. Tämä edistää sitä, että kilpailussa todellakin menestyvät ne, jotka ovat katsojien mielestä parhaimmat ja ansaitsevat finaalipaikan.  

Toisena muutoksena on finaali, jossa tänä vuonna ensimmäistä kertaa voi äänestää myös kilpailevien maiden ulkopuolelta. Ulkopuolisten maiden äänet kootaan yhteen kuin yhdeksi maaksi, joka antaa omat pisteet.

Eniten ääniä saanut saa 12 pistettä, toiseksi eniten ääniä saanut 10 pistettä, jonka jälkeen kolmas saa 8 pistettä, neljäs 7 pistettä ja niin edelleen.  

Kuka on Käärijä? 

Käärijä on saavuttanut erityislaatuisen suosion muuallakin kuin Suomessa. Kuva: Corinne Cumming / EBU

Käärijä eli Jere Pöyhönen on 29-vuotias artisti, joka oli ennen Uuden Musiikin Kilpailua vielä suurimmalle osalle suomalaisista täysin tuntematon. Hän on kotoisin Vantaalta ja suuri saksalaisen Rammstein-metalliyhtyeen fani. Pöyhönen on jopa tatuoinut bändin logon rintaansa.  

Artistinimen Pöyhönen kertoo syntyneen vitsistä. Hän pelasi pelikoneella ja voitti kymmenen euroa, jolloin hänen ystävänsä oli huikannut: ”Jäbä on käärijä!’’. Ison-Britannian Liverpoolissa, jossa Euroviisut järjestetään tänä vuonna, moni englanninkielinen haastattelija on joutunutkin opettelemaan lausumaan Pöyhösen artistinimen oikein.  

Jäbä on käärijä!

Käärijän suosion voi perustella sillä, että Euroviisuissa nähdään taas jotain ennennäkemätöntä ja omaperäistä. Koskaan ei voi tietää, minkälainen kappale menestyy, ennen kuin se on katsojien kuunneltavissa. Myös artistin aito luonne ja jalat maassa-fiilis koetaan sympaattisena.

Käärijän asu on tullut ikoniseksi osaksi artistia, ja monet fanit ovat ommelleet itselleen kirkkaanvihreitä boleroita. Suomessa Käärijä-ilmiön on voinut huomata siitä, kuinka kaupat ovat koonneet vihreitä tuotteita samalle hyllylle ja kauppaavat pina colada -juoman ainesosia sisältäviä ämpäreitä.  

Perinteinen SuomiRuotsi-kilpailu tulossa 

Tänä vuonna ehdottomaksi ennakkosuosikiksi Käärijän rinnalle on noussut Ruotsin Loreen kappaleella Tattoo. Loreen on Euroviisujen konkari, sillä hän voitti kilpailun vuonna 2012 kappaleellaan Euphoria.

Ruotsin edustaja on jo toista kertaa Loreen. Viimeksi osallistuessaan hän voitti Viisut kappaleella Euphoria. Kuva: Corinne Cumming / EBU

Monen mielestä ruotsalainen huippulaulaja ansaitsee voiton upean äänensä ja esityksensä perusteella. Osa on sitä mieltä, ettei Euroviisuja tarvitse voittaa kahdesti. Kilpailijat ovat ystävystyneet keskenään kilpailun ohella. Pöyhönenkin on kertonut, että kaikkien artistien päätavoitteena on pitää hauskaa yhdessä, ja kilpailu menee siinä sivussa.  

Kilpailijat ovat ystävystyneet keskenään kilpailun ohella.

Suomen ja Ruotsin lisäksi muun muassa Norjan Alessandra on kerännyt suurta ennakkosuosiota laulullaan Queen of Kings. Laulu on soinut paljon esimerkiksi Tiktokissa. Myös Israelin Noa Kirel ja laulu Unicorn on kerännyt paljon kuuntelijoita. Kirel on jo yksi kotimaansa suurimmista artisteista, ja Euroviisut voivat tarjota hänelle laajempaa kuuntelijayleisöä.  

Lauantaina selviää, kuinka Käärijän käy. Jos hän voittaa Euroviisut, ensi vuonna kilpailu järjestetään todennäköisesti Tampereen uudella Nokia Areenalla. Huhujen mukaan suurimmat fanit ovat jo alkaneet varailemaan hotelleja Tampereelta ensi vuodelle, vaikkei Käärijää ole vielä valittukaan voittajaksi.  

Finaali on lauantaina 13.5. kello 22, sen voi nähdä televisiosta kanavalta Yle 1 tai Yle Areena-sovelluksesta.  

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa