Siirry suoraan sisältöön

Syksyllä 2022 Toimittajakoulussa aloittaneiden lukuvuosi päättyi – Tässä he ovat nyt!

Toimittajakoulun opiskelijat tekivät vielä viimeisen jutun yhdessä.

Toimittajakoulussa opiskelivat tämän lukuvuoden Iida KasariNea KalliomaaNiclas PaldaniusSanni Autio sekä Jessica ”Luna” Järvenpää. Heitä opetti opintolinjan omissa opinnoissa Hanna Hietikko. Tässä jutussa toimittajakoululaiset kertovat, kuinka lukuvuosi sujui.

Millainen opiskelupaikka Opisto on? ​

Sanni: Opisto sijaitsee kauniissa miljöössä. Täällä on yhteisöllinen ilmapiiri ja kaikki moikkaavat toisiaan käytävillä.

Toimittajakoulun opiskelijat 2022-2023.
Toimittajakoulussa aloittivat elokuussa 2022 vasemmalta oikealle: Niclas Paldanius, Iita Kasari, Jessica Järvenpää, Nea Kalliomaa, Milla Lahti ja Sanni Alanko.

Iida: Yhteisö, joka elää omaa elämäänsä. Kaikki on tervetulleita opistolle juuri sellaisina kuin ovat.

Kuvituskuva Etelä-Pohjanmaan Opistosta
Etelä-Pohjanmaan opiston päärakennus on vanha kuin taivas. Kuva: Hanna Hietikko

Niclas: Ihan siisti paikka. Ihmiset olivat mukavia.

Heti lukuvuoden alussa osa toimittajakoululaisista lähti seikkailemaan Kuusamoon Karhunkierrokselle.

Luna: Opisto on leppoinen paikka opiskella. Ihmiset on mukavia ja opistolla on useinmiten todella rauhallista.

Kuusi Pomedian toimittajaa.
Etelä-Pohjanmaan opisto täytti tänä lukuvuonna 130 vuotta! Pomedian toimitus juhlisti pyöreitä vuosia tekemällä aiheesta useita juttuja Pomediaan. Kuvassa ovat Iida Kasari (ylärivi, vas.) Hanna Hietikko, Sanni Alanko, Nea Kalliomaa (alarivi vas.) Luna Järvenpää sekä Niclas Paldanius. Kuva: Päivi Sirkka

Mikä oli parasta lukuvuodessa? Entä huonot puolet? ​

Sanni: Parasta oli se, että pääsi näkemään, mitä kaikkea tämä ala käytännössä pitää sisällään ja varmistumaan, että tämä on oma ala. Aikataulujen suunnitteleminen oli välillä vaikeaa ja opinnot veivät todella paljon aikaa.

Pomedia järjesti oman vaalipaneelin maaliskuussa. Sen juonsi Toimittajakoulun opiskelija ja Pomedian toimittaja Sanni Alanko. Kuva: Iida Kasari

Iida: Parasta oli päästä tekemään livejuontoja ja podcastia Pomediassa. Avointen yliopistokurssien yhteensovittaminen linjan opintoihin oli välillä haastavaa.

Toimittajakoulussa vieraili lukuvuoden aikana useita mielenkiintoisia henkilöitä, kuten kuvassa oleva Lännen Median päätoimittaja Matti Posio, Ylen entinen etiikkapäällikkö Riitta Pihlajamäki sekä Rare Median päätoimittaja Orna Ben Lulu.

Niclas: Säbäturnaus. Se, että hävittiin.

Lääkislinjat ovat perinteisesti pärjänneet hyvin Opiston säbäturnauksissa. Niin tänäkin lukuvuonna.

Luna: Lukuvuodessa parasta oli päästä tutustumaan uusiin ihmisiin. En ole hirveän sosiaalinen, joten yleensä porukassa oleminen on vaikeaa, tässä porukassa se kumminkin onnistui heti alussa. Lukuvuosi ei silti ollut ongelmaton ja kevätlukukauden alussa mielenterveyteni romahti täysin. Selvisin siitä kuitenkin.

Mitä olet oppinut Toimittajakoulussa lukuvuoden aikana? ​

Sanni: Olen oppinut paljon käyttämään teknisiä viestinnän välineitä ja yllätyksekseni myös esimerkiksi koodaamaan hieman.

Iida: Vuoden aikana olen oppinut monipuolisesti viestintää ja markkinointia ja erityisesti olen kehittynyt kirjoittajana.

Tammikuussa Pomedia lähti Opinlakeus-messuille. Liikunnanohjauksen perustutkintoa opiskeleva Miro Järvimäki opastaakäsien puristusvoimalaitteen käytössä Niclasta, joka tekee reportaasia.

Niclas: Juttujen tekemistä ja toimittajan työtä.

Luna: Olen oppinut kirjoittamaan enemmän itseäni kiinnostavia tekstejä ja ottamaan niistä palautetta vastaan. Olen myös oppinut valokuvausta ja äänitystä.

Tonkivan journalismin päivässä päästiin helmikuussa harjoittelemaan striimausta Kurikka-liven kanssa.

Mitä ajattelet journalismista tällä hetkellä?​

Iida: Olen saanut vuoden aikana paljon uutta näkökulmaa journalismiin ja käsitykseni siitä on laajentunut. Journalismi on tärkeää ja sitä tarvitaan.

Joulukuussa meillä oli sovittelujournalistinen projekti, jossa Iida Kasari ja Nea Kalliomaa haastattelivat Benjamin Pitkästä ja Jaakko Isomäkeä. Kuva: Hanna Hietikko

Niclas: Sille on tarvetta.

Huhtikuussa Pomedia teki juttua eduskuntavaali-iltana Bock’sin panimolta, jossa melkein kaikilla puolueilla oli oma valvojaispöytä. Kuva: Iida Kasari

Luna: Olen edelleen sitä mieltä, että journalismia tarvitaan, ilman sitä emme olisi näin tietoisia ympäristömme tapahtumista.

Mitä uutismedioita nykyään seuraat? Miksi? Mikä on sinulle tärkein sosiaalisen median sovellus?​

Iida: Yhäkin Instagram on eniten käytössä sosiaalisen median kanavista. Facebookin kautta tulee selattua uutismedioiden päivityksiä ja klikattua sitä kautta lukemaan juttuja. Ilkka-Pohjalainen, Yle ja MTV on eniten seurannassa.

Pomedian 1-vuotissyntymäpäiväkakkua syötiin helmikuun alussa live-lähetyksessä. Kuva: Niclas Paldanius

Niclas: Länsi-Savoa luen, koska se tulee kotiin. Youtube.

Luna: Olen opistovuoden aikana uutiskoosteita tehdessä seurannut montaa eri uutismediaa, mutta niistä Yle on luultavasti se jota seuraan eniten. Lempisovelluksena pysyy edelleen TikTok, muita harvemmin edes käytän.

Tuleeko sinusta toimittaja? Miksi? Miksi ei?

Iida: Ehkä. Ikinä ei tiedä mihin tie seuraavaksi vie. Huomasin vuoden aikana pitäväni live-tilanteista, ja siksi voisin nähdä itseni tulevaisuudessa esimerkiksi juontajan työssä.

Toimittajakoulun opiskelijat ottivat yhteiskuvan Vaasan torilla 25. toukokuuta.

Niclas: Ei. Se ei ole juttuni.

Toimittajakoulu teki luokkaretken Vaasaan toukokuun lopussa. Mukaan otettiin myös luovan kirjoittamisen opiskelijat sekä Pomedian Vaasassa asuva Toimittaja Emmi Liuski. Kuva: Sonja Lammi

Luna: En usko. Tämä on mukavaa, mutta ei se mitä haluan tehdä elämälläni. Sen, mitä haluaisin sillä tehdä, olisi toki kiva selvittää.

Päättäjäisissä kaikki toimittajakoululaiset saivat stipendin.
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Liikuttava 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa