Siirry suoraan sisältöön

Videot vaellukselta välittävät neljän päivän ajan opiskelijoiden tunnelmia Karhunkierrokselta

Etelä-Pohjanmaan opiston opiskelijat lähteävät maanantaina 18.9. jokasyksyiselle Karhunkierrokselleen. Vaellus kuuluu kasvatus- ja ohjausalan opiskelijoiden opetussuunnitelmaan, mutta mukana reissussa on opiskelijoita myös muilta linjoilta. Toimittajakoululaiset raportoivat kuulumisia vaellukselta päivittäin tässä jutussa.

Opiskelijoilla on kolme reittivaihtoehtoa, joista tässä jutussa seurataan 55 kilometrin ryhmän vaellusta. Muiden reittien pituudet ovat 28 ja 75 kilometriä. Toimittajakoululaisten reittisuunnitelma on siis seuraava:

 • Maanantai: Oulangan luontokeskus — Ansakämppä 8 km
 • Tiistai: Ansakämppä — Myllykoski noin 18 km
 • Keskiviikko: Myllykoski — Suolampi 16 km
 • Torstai: Suolampi — Ruka noin 5,5 km

Pakkauspäivä perjantai 15.9.

Reissuun on valmistauduttu elokuusta asti hankkimalla tarvittavia varusteita ja harjoittelemalla niiden käyttämistä. Rinkkoja ja majoitusvälineitä on kyselty lainaan esimerkiksi partiolaisilta ja nuorisotoimesta.

Vaikka vaellus kestää vain neljä päivää, mukaan tarvitaan paljon tavaraa. Rinkka ei kuitenkaan saisi painaa yli 20 kiloa, että sen jaksaa varmasti kantaa. Opiskelijat ovat pakanneet mukaan ainakin seuraavat asiat:

Vaatteet

 • kahdet alusvaatteet, esimerkiksi urheilukerrastoja
 • kaksi pitkähihaista paitaa
 • laadukas ja käytännöllinen retkiasu, takki ja housut
 • muotoillut sukat
 • vaihtosukat
 • vaellusjalkineet (ei uusia!)
 • villapaita tai fleece
 • sadeasu (sadeviitta on paras)
 • lämmin, tuulenpitävä ja hengittävä lakki
 • vaelluskäsineet
 • vaihtojalkineet, esimerkiksi lenkkitossut
 • muki ja ruokailuastia
 • lusikka, veitsi ja haarukka tai niiden yhdistelmä
 • juomapullo

Majoitusvälineet

 • lämmin makuupussi
 • makuualusta

Korjausvälineet

 • neuloja ja kestävää lankaa
 • narua, urheiluteippiä
 • irtohihnoja
 • pienet pihdit tai useita työkaluja sisältävä linkkuveitsi
 • ohutta kupari- ja rautalankaa

Ensiapu

 • Ensiapulaukku (ryhmäkohtainen)
 • särkylääkettä
 • tulitikkuja
 • henkilökohtaiset lääkkeet
 • käsidesi (jokaiselle oma)

Ruokaa

 • kevyitä eväitä

Muita varusteita

 • puukko
 • peseytymisvälineet ja pyyhe (pienelläkin pärjää hyvin)
 • WC- tai talouspaperia
 • tasku- tai otsalamppu
 • teltta (1 teltta per ryhmä)
 • Trangia, Sinol tai kaasu (1 trangia per ruokaryhmä)
 • kartat
 • kännykkä
 • (kamera)
 • ryhmäkohtainen astianpesuaine ja -harja

Maanantaina suunta kohti Kuusamoa

Lähtöpäivänä herätys on aikaisin, sillä bussikyyti Ilmajoelta Kuusamoon lähtee jo kello 5.30. Etelä-Pohjanmaan opiston lisäksi matkustajia poimitaan bussiin vielä Ilmajoen keskustasta, Seinäjoen ABC:ltä sekä Kokkolan ABC:ltä.

Näiden pysähdysten lisäksi matkalla pidetään kaksi taukoa, kello 10 Oulun seudulla ja kello 12 Taivalkoskella. Karhunkierroksen lähtöpaikalle saavutaan iltapäivällä 15 ja 16 välillä. Ensimmäisenä vaelluspäivänä kahden lyhyimmän reitin ryhmän on tarkoitus vaeltaa 8 kilometriä, Oulangan luontokeskuksesta Ansakämppään. Pisimmän reitin valinnueiden ryhmä vaeltaa Ristikalliolta Runsulammelle eli 16 kilometriä.

Oulangan luontokeskus – Ansakämppä 8 km

Tiistaina tien päällä

Ansakämppä – Myllykoski noin 18 km

Keskiviikkona keskellä metsää

Myllykoski – Suolampi 16 km

Torstaina takaisin vaellukselta

Vaellukset päättyvät torstaina. Lyhimmän reitin vaeltajat ovat Juumassa noin kello 9 ja pidempien reittien vaeltajat Rukalla 10 ja 12 välillä. Viimeiseltä etapilta siirrytään Kuusamon kansanopistolle ruokailemaan, suihkuun ja saunaan.

Suolampi – Ruka noin 5,5 km

Pitkä matka päättyi puheeseen

Vaelluksen päätyttyä 55 kilometrin porukan kanssa kulkenut opettaja Jarmo Pennala piti seuraavan puheen:

”Haluan lyhyesti onnitella teitä kaikkia, jotka uskalsitte lähteä Lappiin vaeltamaan ja teitte sen. Kolme asiaa tuli mieleen eilen kävellessä.

 1. SISU – sana, jolle ei ole käännöstä. Se on uskomattoman vahva voima, joka on täällä (lihakset), täällä (järki), mutta ennen kaikkea täällä – sydämessä. Se on se tunne, että et halua luovuttaa. Olipa päämäärä mikä hyvänsä.
 2. Out Of The Box – kokeile rajojasi, siirrä ne kauemmaksi, hypi niiden yli. Rohkeasti. Silloin löydät sen sisun ja menet minne haluat. Tulet miksi haluat ja kohtaat ja selviät vahvempana kaikesta, mitä elämä eteen heittää. Ja sen se tekee joka tapauksessa.
 3. YHDESSÄ – täytin viime viikolla 61. Hiukan ajattelin, että kuinkahan käy. Edellisestä vaelluksesta on 30 vuotta ja reitti outo. 2. päivänä oli muutama raskas hetki. Sain lisää voimaa mahtavasta 55 kilometrin ryhmästä. Sain voimaa toisilta. Siksi asioita kannatta tehdä yhdessä.

Siis Sisulla, boxista ulos kohti unelmia ja yhdessä. Ei se sen vaikeampaa ole. Vain sen ymmärtäminen on joskus vaikeaa. Siksi kannattaa lähteä vaikka Karhunkierrokselle. Asiat selkeytyvät. Lämmin kiitos teille, että sain vaeltaa teidän kanssanne.”

Kuvat: Jarmo Pennala

Perjantaina perataan tunnelmat

Mitä mieltä olet artikkelista?
 • Mielenkiintoinen 
 • Hauska 
 • Tärkeä 
 • Liikuttava 
 • Kelpo 
 • Tylsä 

Vastaa