Siirry suoraan sisältöön

Pohjalaista baarikulttuuria etsimässä – Millaista on Seinäjoella approjen aikaan?

Julia Jaakkola

Kirjoittaja oli ensi kertaa tutustumassa Seinäjoen baareihin ja pohjalaiseen tapaan pitää hauskaa. Alkoholiostoksilta kirjoittaja ei välttynyt.

Pomedian toimittajat suorittivat pubikierroksen Seinäjoella 14. päivä syyskuuta Kalevankadun approjen yhteydessä. Kierroksen ideana oli kiertää seitsemän baaria ja seurata ammattikorkeakouluopiskelijoiden approja ja juhlahumua. Loppuillasta toimittajat siirtyivät opiskelijoiden antamista vinkeistä viisaina jatkoille Ilonaan.

Iltapäivällä neljän jälkeen Seinäjoen keskustorille oli kerääntynyt jo suuri määrä haalaripukuisia hahmoja. Paikalla oli myös DJ pinkeissä haalareissa. Lisäksi vihreä appro-juna kuljetti opiskelijoita läpi keskustan. Tunnelma oli odottava.

Lähdimme liikkeelle Koulukadulta Ilkan Mediakulmasta, jossa toimi Pomedian oma piste. Sieltä oli mahdollista ottaa matkaansa haalarimerkkejä ja tarroja – jos jätti juttuideoita Pomedialle ja Ilkka-Pohjalaiselle.

Appromatkamme alkoi päivällisellä ravintola Pancho Villassa, jonne monet muutkin opiskelijat päätyivät syömään ja treffailemaan – tuleva pubikierros sai siis lupaavan potkun jo varhaisessa vaiheessa.

Opiskelijaryntäys Pancho Villaan päivälliselle

Viideltä iltapäivällä ravintola Pancho Villa täyttyy erivärisistä haalareista ja hymyilevistä kasvoista. Opiskelijat marssivat sankoin joukoin tiskille jonottamaan ruokaa ja leimoja – jono ulottuu lähes ulko-ovelle saakka.

Tiskillä leimojaan esittelivät neljä innokasta restonomiopiskelijaa Anni Hautaketo, Pekko Nordström, Jatta Hautala ja Veikka Jokiaho.

Restonomiopiskelijat viettävät ensimmäisiä approjaan, ja päivän aikana osalle heistä onkin jo kertynyt kolme haalarimerkkiä.

— Illan tavoitteena on nauttia alkoholia, saada uusia kokemuksia ja tavata muidenkin alojen opiskelijoita, Hautaketo toteaa.

Verkostoituminen ja leimojen kerääminen appro-passiin toistuvat heidän puheissaan. Opiskelijatapahtuma vaikuttaa kiinnostavan ennen kaikkea yhteisöllisyyden nimissä.

Illan tavoitteena on nauttia alkoholia, saada uusia kokemuksia ja tavata muidenkin alojen opiskelijoita.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun tradenomiopiskelijat Anni Hautaketo (vas.), Pekko Nordström (kesk.), Jatta Hautala (kesk.) ja Veikka Jokiaho (oik.). Kuva: Minttu Witick
Veikka Jokiahon haalareissa approjen ensimmäiset haalarimerkit. Kuva: Minttu Witick

Alkuillan fiilistelyä Plaza Vekselissä

Ravintolasta siirtymme suoraan Kalevankadun aukiolla sijaitsevaan Plaza Vekseli -baariin. Kello kuuden aikaan tunnelma oli jo hyvässä nosteessa – onhan baari ihan paraatipaikalla.

Tähän arvioon yhtyvät myös kolmannen vuoden tradenomiopiskelijat Miro Nevala ja Kalle Peltonen. Pojat kertoivat olevansa kotoisin lähiseuduilta, Koskenkorvalta ja Ylihärmästä, joten pohjalainen baarikulttuuri ei ole heille suinkaan vieras konsepti.

Nevala ja Peltonen olivat sitä mieltä, että Vekseli on paras paikka kesäisin – se sopii parhaiten terassikeleille. Talvisin puolestaan kokoonnutaan sisätiloihin seuraamaan jääkiekkoa. Vekselin juomatarjonnasta heille mieleisiä drinkkejä ovat esimerkiksi jekkubatteri ja kelkka.

— Vekselissä on hyvä meno, harvoin on mitään rähinää, Nevala kiteyttää paikan tunnelmaa.

Vilskettä Plaza Vekselin terassin edustalla alkuillasta. Kuva: Julia Jaakkola

Nevala ja Peltonen käyvät aktiivisesti Ilonassa ja Karmassa.

— Tarkoitus kerätä passi täyteen, lähteä Ilonaan jatkoille ja snägärin kautta kotiin, Nevala avasi illan suunnitelmia.

Nevala ja Peltonen suosittelevat myös muita varteenotettavia baareja, kuten Kullervoa (K-22) ja Taphousea. Kysymme, mihin meidän kannattaisi seuraavaksi jatkaa, ja he mainitsevat olutpubi Kultaisen Kulauksen.

Tarkoitus kerätä passi täyteen, lähteä Ilonaan jatkoille ja snägärin kautta kotiin.

Otamme neuvosta vaarin.

Ikäihmisten kuppilasta kohti halpoja hintoja ja biljardipöytiä

Perinteisen olutpubin, Kultaisen Kulauksen kynnykselle kuuluu puheensorina. Kaksikymmentä yli seitsemän illalla baarin terassilla on vain muutama ihmisia, mutta sisällä opiskelijoiden muodostama jono yltää ulko-ovelle saakka. Baaritiskillä juomia ei saa ilman appro-passia, mutta opiskelijakortilla se onnistuu.

Saamme luvan haastatella liiketalouden opiskelijoita. Haastateltavat haluavat pysyä nimettöminä.

Opiskelijakaverukset ovat aloittelemassa iltaa kaksin pöydän ääressä. Toisella heistä on makea Irma-drinkki kädessään, vaikka hän sanookin yleensä ottavansa valkovenäläisdrinkin mieluummin. Kaverukset osallistuvat tänään approihin ensimmäistä kertaa, ja passeissa on toistaiseksi kolme leimaa.

He eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita baarista:

— Kultaisessa Kulauksessa käy enemmänkin vanhoja ihmisiä, Wäinössä taas on halvat hinnat ja se sopii nuorille.

Hidastempoinen baari ei houkuttele heitä jäämään pidemmäksi aikaa. Wäinön lisäksi opiskelijat mielsivät Karman ja Kullervon viihtyisiksi paikoiksi.

Approjen jatkopaikan suhteen suunnitelma oli kuitenkin yksiselitteisen selvä: Ilonaan on päästävä.

Kultaisessa Kulauksessa käy enemmänkin vanhoja ihmisiä, Wäinössä taas on halvat hinnat ja se sopii nuorille.

Kultainen Kulaus -olutpubin sisällä. Kuva: Julia Jaakkola

Maineensa veroinen Wäinö

Wäinö-baarissa raikaavat musiikin sijasta isot televisioruudut, jotka huudattavat jääkiekko-otteluita. Televisioruutuja on yhteensä viisi kappaletta. Alakerran Galaxie Sports & Billiards -ravintolassa komeilevat puolestaan biljardipöydät ja tikkataulut.

Ei yläkertakaan pelkkien ruutujen lumon varaan nojaa – tarjolla on tekemistä aina tavallisista pelikoneista jättimäiseen nyrkkeilyhanskaan.

Ihmisiä ei ole jonoksi asti, vaikka hinnat ovat alhaalla. Kysymme tiskillä appro-juomista alennusta heiluttamalla opiskelijakorttia, mutta siitä ei ole hyötyä. Vain appro-passilla saa alennuksen.

Biljardissa asian laita oli toinen: pelaamisesta on mahdollisuus saada 50 prosenttia alennusta opiskelijakortilla sunnuntain ja torstain välisenä aikana.

Wäinön drinkkien normaali hintaluokka on noin 5,80 – 7,40 euroa. Appro-drinkit ja -shotit puolestaan maksoivat parhaimmillaan kolme euroa – ei pubia siis turhaan edulliseksi kutsuta.

Iltaa istumassa Wäinön yläkerrassa. Kuva: Minttu Witick
Tikanheittoa Wäinön alakerrassa, Galaxie Sports & Billiards -baariravintolassa. Kuva: Minttu Witick

Tyylikkäässä Taphouse 60100:ssa on tuulahdus saksalaista kulttuuria

Baariravintola Taphouse 60100:n sisäänkäynnin tuntumassa on vieraskirja, johon saa kirjoittaa kuulumisia. Trenditietoinen baari houkuttelee ihmisiä istumaan pehmeille sinisensävyisille sohvatuoleille samalla kun Donna Summerin Hot Stuff soi.

Taphouse 60100 -baarin sisustuselementtejä. Kuva: Julia Jaakkola

Katse kiinnittyy baarin takana komeilevaan Oktoberfest-banderolliin. Sen ympärillä kiertää kolme henkilöä, jotka ovat pukeutuneet saksalaisiin Dirndl-mekkoihin ja Lederhosen-polvihousuihin.

Asuihin sonnustautuneet Milla Paananen, Neea Perkiö ja Titta Vänskä kertovat promoavansa Seinäjoki-areenalla 14. lokakuuta järjestettävää Oktoberfest-tapahtumaa. Oktoberfestin järjestäminen on osa kolmannen vuoden kulttuurituottajaopiskelijoiden koulutuotantoa.

Paananen ja Perkiö jakavat Oktoberfestin esitteitä opiskelijaryhmille, koska approt ovat oiva tilaisuus markkinoida tulevia kekkereitä. Lokakuun tapahtumassa luvassa on muun muassa rodeohärkää, saksalaisia herkkuja ja asukilpailua.

Paananen ja Perkiö painottavat, että promoaminen on osa koulutehtävää, eivätkä he tee yhteistyötä approjen kanssa. Oktoberfestin järjestävä Seinäjoki-areena ja Taphouse tekevät yhteistyötä, joten siksi opiskelijat promoavat tulevaa tapahtumaa siellä.

Oktoberfestin tuottajat Neaa Perkiö (vas.), Titta Vänskä (kesk.) ja Milla Paananen (oik.)

Karaokebaareissa luotetaan isänmaan ikoneihin

Taphouse 60100:n kansainvälinen tunnelma vaihtuu pimeisiin, supisuomalaista henkeä nostattaviin kuppiloihin, kun suoritamme visiitin Härmän Häjyyn ja Wanhaan Mestariin kello yhdeksän ja kymmenen välillä. Pienikokoiseen Härmän Häjyyn mahtuu paljon eri-ikäisiä ihmisiä. Opiskelijahaalareita vilahtaa moneen otteeseen.

Appro-shottien menulista sopii opiskelijan kukkarolle. Esimerkiksi tiskillä mainostettu LOL-shotti maksaa kaksi euroa.

Lisäksi karaoke on varsin suosittu. Asiakaskunta laulaa niin Irwin Goodmanin Rentun Ruusua kuin Antti Tuiskuakin. Goodman vaikuttaa olevan pubin ihailluin suomalainen laulajalegenda, sillä hänestä on useita kuvia seinillä.

Baaria koristavat isänmaalliset symbolit, kuten suomenlippu ja suomileijona, sekä valokuva pohjalaisista puukkojunkkareista. Ne vahvistivat mielikuvaa supisuomalaisesta äijäluolasta. Toisaalta suomileijonien ja puukkojunkkareiden seasta pilkistää myös dildobingo-juliste, joka on kaukana siitä mielikuvasta.

Wanhassa Mestarissa väkeä on huomattavasti vähemmän kuin Härmän Häjyssä. Vaikka Wanha Mestari on paljon isompi baari, tyhjää tilaa ei ole monikaan täyttämässä. Etenkin opiskelijoiden määrä on yllättävän suppea appro-iltana.

Tanssilattia kerää pölyä ja karaoke odottaa laulajia. Yksi opiskelija vihreissä haalareissa laulaa Kaija Koon klassikkobiisin Vapaa. Muuten baarissa soitetut biisit vaihtelevat jopa country-musiikista raskaaseen rokkiin.

Myös Wanhan Mestarin seinillä on kuvia suomalaisista edesmenneistä staroista: Irwin Goodman, Laila Kinnunen ja Juice Leskinen.

Baarin appro- ja opiskelijatarjoukset eivät erotu tiskillä, joten niistä pitää erikseen kysyä.

Härmän Häjyn seinällä ilmoitus Dildobingosta. Kuva: Minttu Witick
Näkymä Wanhan Mestarin tanssilattialle. Kuva: Minttu Witick

Ilonan tanssilattian korkkaus ja aamuyön grillikioskin metsästys

Kaikki tiet vievät Ilonaan. Näin voisi kuulua seinäjokelainen sananlasku.

Puoli yhdeltätoista meille avautuvat Ilonan ovet. Jonottaminen tapahtuu kahdessa osassa: appro-passilla ja ilman. Ilman appro-alennusta sisäänpääsymaksu oln 7 euroa.

Rappuset laskeutuvat alakertaan. Jatkoille on saapunut lukuisia eri alojen opiskeijoita. Ihmismassasta erottuu esimerkiksi Kokkolan Centrian ammattikorkeakoulun opiskelijoita, joilla oli päällään valkoiset haalarit. Ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat ovat siis myös kiinnostuneita Seinäjoen yöelämästä.

Tanssilattia on selvästi yökerhon sydän. Ihmiset kokoontuvat porukalla tanssimaan suosikkikappaleittensa tahdissa.

Eniten tanssimaan kannustavat Käärijän biisit Cha Cha Cha ja Välikuolema, mutta myös Petri Nygård ja Britney Spears herättävät ihmisissä tunteita. Paikalla on neljä DJ:tä, jotka yhtyvät tanssimaan ihmisten mukana ja levittämään hyvää fiilistä.

Puoliyön aikaan lavalla nähdään punaiseen asuun pukeutuneen naisen tankotanssiesitys. Yleisö pitää ääntä ja taputtaa käsiään.

Appro-jatkojen tankotanssinumero Ilonassa. Kuva: Minttu Witick

Tanssilattialta siirrymme seuraamaan muutakin toimintaa. Erillinen tupakointihuone täytyy sankasta savusta. Karaokehuoneen laulukuoroa ei haittaa taustalla pauhaava elektroninen musiikki.

Kello yhden jälkeen lähdemme etsimään snägäriä Seinäjoen kaduilta. Etsintä ei ensin meinaa tuottaa haluttua tulosta, mutta onneksi juuri Seinäjoelle muuttanut opiskelija (alun perin turkulainen) neuvoo meidät Fizza-kioskille, joka toimii itsepalvelumenetelmällä.

Kioskille jonottaa muitakin opiskelijoita – alkoholilta maistuvan päivän päätteeksi tekee mieli suolaista suupalaa. Tilaamme 11,90 euroa maksavan Hawaii-pizzan, joka tyydyttää nälän nopeasti ja päättää bileillan perinteiseen tapaan.

Juttua korjattu 19.9.2023 kello 8.07: Tarkennettu kohtaa Oktoberfestin järjestämisestä.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa