Siirry suoraan sisältöön

Pomedia tutki ja arvosteli Kalevankadun approilla Seinäjoen parhaat menomestat

Minttu Witick

Kirjoittaja osallistui ensikertaa approihin, mutta unohti maistaa nimikkojuomaansa.

Vuotuisia korkeakouluopiskelijoille suunnattuja Kalavankadun approja vietettiin Seinäjoella torstaina 14. syyskuuta. Mikä olisikaan parempi ajankohta tutustua Seinäjoen yöelämään opiskelijana?

Pomedialta on jo toivottukin Seinäjoen tarjontaa arvioivaa pubikierrosta, joten päätimme toteuttaa juttuidean opiskelijoille suunnattuna juhlailtana. Mainittakoon, että me tämän vuoden toimittajakoululaiset olemme kotoisin Kokkolasta Forssasta.

Mitä ovat approt?
Approjen tarkoituksena on kerätä leimapassi täyteen kiertäen paikallisia baareja ja ravintoloita, jotka ovat tapahtumassa mukana. Jokaisesta paikasta sai yhden leiman, kunhan ostaa juomaa tai ruokaa. Lisäksi kerätyillä leimoilla saa niiden määrää vastaavan tutkintomerkin. Täydellä passilla on luvassa ilmainen sisäänpääsy tapahtuman jatkoille yökerho Ilonaan.

Kuvassa kolmannen vuoden restonomi-opiskelija esitteli Appropassiaan ja kertoi tapahtuman ideasta.

Approt osoittautuivat täydelliseksi ajankohdalle tälle tutkimukselle, sillä kaupunki oli täynnä kuhinaa ja menoa oli joka lähes jokaisessa kuppilassa. Iltamme alkoi Plaza Vekselistä ja päättyi Ilonaan. Siihen väliin mahtuivat Wäinö, Härmän häjy, Kultainen Kulaus, Wanha Mestari ja Taphouse 60100. Arvioimme näistä sisäänpääsyä, viihtyvyyttä ja meininkiä, juomavalikoimaa sekä appro-tarjouksia.

Voimme todeta, että yhden illan aikana tuli saatua melko kattava kuva Seinäjoen yöstä. Kätevää sinänsä, kun mahduttaa kaikki paikat yhteen iltaan, ei tarvitse viettää iltatolkulla aikaa kaupungilla notkuen. Vaikka toki mukava kaupunki Seinäjoki onkin.  

Sisäänpääsy on ilmaista – Ainakin approiltana

Opiskelijan kukkaroa todella lämmittää ilmainen sisäänpääsy, joka oli vastassa jopa kuudessa paikassa seitsemästä. Vain yökerho Ilonassa joutuu kaivamaan kuvetta ja sisäänpääsystä täytyy pulittaa 7 euroa, joka opiskelijabudjetille on mielestäni melko suolainen hinta.

Toki hyville bileille ei voi laittaa hintalappua ja Ilonan ollessa approjen virallinen jatkopaikka, maksoaa pääsymaksun mielellään. Appropassin ollessa leimoja täynnä pääsee sisälle ilman pääsymaksua. Tästä plussaa!

Seinäjoen keskustori täyttyy opiskelijoista ja siellä soiva musiikki loi tunnelmaa ja iltapäivällä neljältä. Kuva: Minttu Witick

Viihtyvyys & Meininki

Viihtyvyydessä kärkisijoista taistelevat ehdottomasti Plaza Vekseli ja Taphouse 60100. Molemmissa paikoissa on iso viihtyisä terassi, jossa aurinkoisella ilmalla kelpaa istua lasillisen jos toisenkin ääressä.

Vekselin vetonaula on ehdottomasti paikan sijainti, sillä se on aivan keskustorin kupeessa. Approiltana torilta kantautuukin hyvää musiikkia Vekselin terassille ja siitä sai nauttia ilta-auringossa sohvalla istuen.

Vekselissä approja viettämässä olleet kolmannen vuoden tradenomiopiskelijat viininpunaisissa haalareissaan kertoivat Vekselin olevan ehdottomasti kesän paras paikka istua iltaa, sillä siellä käy fiksua porukkaa eikä häiriökäyttäytymisestä ole tietoakaan. 

Kolmannen vuoden tradenomiopiskelijat viininpunaisissa haalareissaan kertovat Plaza Vekselin olevan ehdottomasti kesän paras paikka istua iltaa, sillä siellä käy fiksua porukkaa eikä häiriökäyttäytymisestä ole tietoakaan. 

Taphouse 60100:sta tulee ensisilmäyksellä mieleen viihtyisä kahvila. Paikan sisustuksena ovat kahvilatyyliset pöydät ja siniset sohvat. Tila oli ihanan avara ja valoisa, sillä rakennusta ympäröivät isot ikkunat.

Taphouse 60100 osoittautuu erittäin viihtyisäksi ja sivistyneeksi paikaksi, jossa istua iltaa ja jonne varmasti approjen ulkopuolella tulee väkeä lasillisen äärelle. Paikka mainostaa itseään rehellisesti viihtyisäksi tapaamispaikaksi Seinäjoen keskustassa, jossa myös juhlitaan iltaisin. Tänne tullaan selkeästi nauttimaan illasta eikä örveltämään! 

Taphouse 60100:n siisti ja viihtyisä sisustus antoivat paikasta hyvän ensivaikutelman. Kuva: Minttu Witick

Wäinö, Härmän Häjy ja Kultainen kulaus ovat selkeästi kahteen aiemmin mainittuun paikkaan verrattuna hyvinkin erityyliset mestat. Tämä kolmikko edustaa enemmänkin kuppila- ja pubityyliä kuin hienostelu- tai bilemestaa.

Paikat on selkeästi suunnattu varttuneemmalle väelle eivätkä approjen ulkopuolella nämä paikat varmaankaan täyty nuorisosta. Yhteistä paikoille on hämärä valaistus ja vanhanaikainen sisustus, joka saattaa karkottaa nuorisoa mutta palvelee toki varmasti kohderyhmää.

Wäinö on selkeästi urheilufaneille the place to be, sillä yläkerrassa on viisi ja alakerrassa kolme televisiota, joista näkyy jääkiekkoa.

Tästä kolmikosta Wäinö on selkeästi urheilufaneille the place to be, sillä yläkerrassa on viisi ja alakerrassa kolme televisiota, joista näkyy illan aikana jääkiekkoa. Tämän lisäksi Wäinön alakerrasta paljastuukin todellinen paratiisi biljardin harrastajille, sillä ajakerrassa on useita biljardipöytiä. Seinillä on useita tikkatauluja. Näiden lisäksi yläkerrassa on perinteinen pelikone ja nyrkkeilypeli. 

Wäinön alakerrasta paljastui biljardin ystäville todellinen paratiisi. Kuva: Minttu Witick

Härmän häijy puolestaan osoittautuu karaokepaikaksi, sillä sisään tullessa soi musiikki kovalla ja vilkkuvat discovalot koristvaat karaokepistettä, jossa haalareihin pukeutuneet opiskelijat laulavat. Seiniä koristavat useat isänmaalliset symbolit, kuten suomileijonat ja suomenlippu. Myös Koskenkorva-juliste on seinällä. 

Kultaiseen kulaukseen astuessa kaiuttimista soi Lordin Hard rock hallelujah. Vierailun aikana osoittautuu, että bilemusaa ei Kultaisessa kulauksessa soi vaan listalla on vanhoja hittejä. Paikka on selkeästi niin sisustuksen kuin musiikinkin puolesta suunnattu ehkä keski-ikäisille baarikävijöille.

Paikka on selkeästi niin sisustuksen kuin musiikinkin puolesta suunnattu ehkä keski-ikäisille baarikävijöille.

Kohderyhmälleen se on varmasti loistava paikka viettää iltaa, mutta nuorison ensisijainen bilepaikka tämä ei ole. Kolmannen vuoden tradenomiopiskelijat kertovat, että tulivat leiman perässä testaamaan paikan. Ehdottomasti plussaa paikalle terassista, jossa oli oikeinkin viihtyisän näköiset penkit, jossa haalariväkeä näkyykin istuvan.

Kultaisen kulauksen terassilla on useita opiskelijoita. Kuva: Minttu Witick

Wanha Mestari vaikuttaa siistiltä ja viihtyisältä paikalta, mutta sinne saapuessamme on baari lähes tyhjä ja olemmekin lähes ainoat asiakkaat. Karaokelattia discovaloineen ammottaa tyhjyyttään ja odottaa esiintyjiä. Countrymusiikki ja vanhat hitit soivat kaiuttimista, joten selkeästi paikka soittaa, ainakin kyseisänä iltana, hieman massamusiikkista poikkeavaa musiikkia.

Wanha mestari on siisti, viihtyisä, avara ja selkeästi sellainen paikka, jossa voisi istua iltaa ja paikasta tuleekin sivistynyt vaikutelma. Bilepaikka ei kuitenkaan ole kyseessä vaan ennemminkin mukava paikka käydä yksillä tai kaksilla.

Wanhan mestarin karaokepaikan seinällä on sympaattinen kannustuslause. Kuva: Minttu Witick

Viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä käsitellään Ilonaa, tuo jatkojen kuningatar. Ilona on oikea paikka silloin, kun haluaa päästä tanssilattialle joraamaan DJ:n tahtiin. Hittibiisit pauhaavat ja tanssilattia on tupaten täynnä opiskelijoita eri värisissä haalareissaan.

Lavalla nähdään myös lyhyehkö tankotanssi-show, joten selkeästi Ilonassa on bileiden lisäksi myös ohjelmanumeroita. Ilonasta löytyy myös istumapaikkoja, mikäli joraamisen lomassa täytyy päästä lepuuttamaan jalkoja. Paikan päällä oli myös mahdollista laulaa karaokea. Välineet ovatkin illan aikana opiskelijoilla kovassa käytössä.

Sisällä on myös tupakkahuone, mikäli kesken tanssimoovien tekee mieli sauhutella. Tämä on tietysti makukysymys, onko hyvä vai huono asia, että tupakointi on sallittu sisällä, sille tarkoitetulla alueella. 

Approtarjoukset & juoma-arvostelu

Opiskelijan kukkaroa oli ainakin approiltnaa todella mietitty, sillä jokaisesta paikasta sai illan aikana drinkkejä tarjoushintaan tai vähintäänkin opiskelija-alennuksella. Ilta meni tarjousjuomien ansioista niin sanotusti opiskelijabudjettiin, joka tietysti vain ja ainoastaan positiivinen seikka opiskelijoiden näkökulmasta.

Plaza Vekseli

Plaza Vekseli mainostaa muutamaa eri shottia neljän euron hintaan, siideriä, kaljaa ja lonkeroa viiden euron hintaan ja vitosella irtoaa myös muun muassa drinkkejä nimeltä Kelkka, Ville Vallaton ja Asterix. Opiskelijaystävällistä hinnoista olemme kiitollisia. Testaamme Ville Vallattoman ja Asterixin, joiden nimet toivat nostalgisesti mieleen lapsuuden.

Ville Vallaton maistuu nimensä mukaisesti lapsuudesta tutulta jäätelöpuikolta ja saa arvosanaksi täyden 5/5.

Asterix maistuu päärynältä ja saa arvosanaksi 3/5.

Testissä Plaza Vekselin Ville Vallaton ja Asterix- drinkit. Kuva Minttu Witick

Kultainen Kulaus

Kultainen Kulaus mainostaa approiltana muiden muassa lonkeroa ja siideriä neljän euron hintaan sekä tapahtuman nimikkojuomia Approdrinkiä viidellä eurolla ja Approshotia kolmella eurolla. Approtarjouksia ei irtoa ilman tapahtuman passia, joten ostimme opiskelija-alennuksella toisen tapahtuman nimeä kantavan juoman.

Approdrink opiskelija-alennuksella maksaa 5,60 euroa, joka on vielä ihan kohtuullinen opiskelijan budjetille. Kuulemme paikallisilta, että Kultaisesta kulauksesta saa Seinäjoen parhaat kelkat, sillä ne tehdään aidoista appelsiineistä. Tämän väitteen paikkaansapitävyys jää meillä tällä kertaa selvittämättä, mutta mikäli näin on, taitaa siinä olla Kultaisen kulauksen valttikortti! Myös drinkkiä nimeltä Irma kehutaan kovasti.

Approdrink maistuu mansikkaiselta ja saa arvosanan 4/5.

Taphouse 60100

Taphouse 60100:lla on approjen ansiosta tarjouksessa kolme juomaa: Härski vattu -shotti 5 euroa, ananaslonkero 6 euroa ja approdrinkki 5 euroa. Shotin hinta tuntuu suolaiselta, mutta muuten tarjoushinnat ovat kohtuulliset. Testiin pääsivät Härski vattu ja Approdrink.

Härski vattu -shotti maistuu Bonbonin Härskit sillit -karkeilta. Suolainen hinta hieman verottaa pisteistä, joten tämä saa 3/5.

Approdrinkki maistuu päärynältä ja hinta on kohtuullisempi drinkistä kuin shotista, joten tämä juoma saa 4/5.

Wäinö

Wäinö mainostaa tapahtuman nimeä kantavaa Appro-shottia, joka kolmen euron hintansa puolesta on opiskelijan kukkarolle täydellinen valinta. Wäinöstä mainitsemisen arvoista on se, että hinnat ilman alennuksiakin näyttävät olevan epätavallisen edullisia, joten hinnoiltaan tämä paikka todella on opiskelijaystävällinen ilman opiskelijatapahtumaakin!

Kassajonossa ollut paikallinen suositteli testaamaan Vellu-shottia, joten laitoimme sen ja tapahtuman nimikkoshotin testiin.

Approshot saa arvosanaksi 2/5, koska se maistuu liian salmiakkiselta omaan makuuni, mutta siitä pitäville ehdoton suositus.

Kehuttu Vellu-shotti, joka maksaa myös kolme euroa, saa arvosanaksi 4/5 maistuessaan ihanan karamelliselta. Ei Vellua turhaan kehuttu!

Härmän Häjy

Härmän Häjyssä on tarjouksia puolestaan pitkä lista, jolta löytyy muun muassa drinkkejä, kuten Valkovenäläinen, Ville Vallaton ja Kelkka viiden euron hintaan. Siideriä ja lonkeroa lähtee neljällä tai viidellä eurolla juoman koosta riippuen. Näiden lisäksi illalla tarjouksessa ovat shotit nimeltä Lol tai Karkki, jotka saa mukaansa kahdella ja neljällä eurolla. Tarjoushinnoissa on selkeästi ajateltu opiskelijan taloutta, eikä penniä joutunut venyttämään kovinkaan paljoa tässä paikassa.

Tarjoushinnoissa on selkeästi ajateltu opiskelijan taloutta, eikä penniä joudu venyttämään kovinkaan paljoa tässä paikassa.

Päätämme katsoa, mitä saa kahdella eurolla ja otamme Lol-shotin testiin. Lol, eli lots of laugh, eli suomennettuna paljon naurua, on sopiva nimi shotille, joka varmasti saa naurun virtaamaan, mikäli iltaa istuu pidempäänkin Härmän Häjyssä shotteja nautiskellen. Me tyydyimme tällä kertaa vain yhteen, mutta kyllä sekin jo saa hymyn huulille.

Lol-shotti maistuu eukalyptuspastilleilta ja saa arvosanaksi 2/5. Ehdotonta plussaa toki edullisesta hinnasta, joka menee budjettiin, vaikka olisi matti kukkarossa.

Härmän häjyssä karaokelattialla oli hyvä meininki. Kuva: Minttu Witick

Wanhassa Mestari

Wanhassa Mestarissa approtarjoukset eivät olle selkeästi esillä, mutta kysyttäessä selviää, että ainakin mustikkashotin saa viiden euron hintaan. Hieman suolainen hinta shotista, mutta testaamme sellaisen ja arvosanaksi tämä perinteinen mustikkashotti saa 3/5.

Arvosanaksi perinteinen mustikkashotti saa 3/5.

Ilona

Yökerho Ilonassa on tarjolla yksi tapahtuman nimikkodrinkki kuuden euron hintaan. Hinta saattaa ylittää opiskelijoiden kipurajan, mutta hintojen ollessa yökerhoissa usein korkeat on tämä kuitenkin vielä suhteellisen mukiinmenevä hinta.

Ilonan Approdrink saa arvosanan 4/5.

Ilonan suosituille jatkoille oli pitkä jono. Kuva: Julia Jaakkola

Missä on nakkikioski?!

Eräs asia, johon kiinnitimme huomiota vasta liian myöhään, oli nakkikioskien, grillien, snägärien tai ihan mikä vain ruokapaikan sijainti, kun piti suunnata syömään tanssibaanalta yön pikkutunneilla. Paikalliset kertoivat Subwayn olevan viikonloppuisin auki 24/7, mutta näin torstai iltana, vaikka oli käsillä suuri opiskelijatapahtuma, josta kotimatkalla olisi haalariväelle varmasti maistunut lämmin leipä, ei kyseinen paikka ollut auki.

Eräs bileistä kotimatkalla ollut opiskelija kertoi yhden grillin olevan ehkä auki, mutta hieman heikoilla koordinaateilla, jotka saimme, emme koskaan löytäneet kyseistä, ehkä auki olevaa grilliä. Onneksemme Turusta muutama viikko sitten Seinäjoelle opiskelujen perässä muuttanut henkilö kertoi torilla olevan Fizza-nimisen pizza-automaatin, josta saa kolmessa minuutissa pizzaa.

Tämä ei kuulostanut kovin houkuttelevalta, mutta sen ollessa ainoa auki oleva paikka, jonka näin ulkopaikkakuntalaisina torin läheisyydestä löysimme, päätimme suunnata sinne ja katsoa, millaista pizzaa saa Seinäjoelta kolmessa minuutissa.  

Fizza-automaatista saatu Hawaii-pizza. Kuva: Julia Jaakkola.

Kolmessa minuutissa automaatista putkahti ulos lämmin pizzalaatikko, jossa oli valitsemamme pakastepizzaa muistuttava Hawaii-pizza. Hintaa pizzalla oli 11,90 euroa, mikä tuntui melko kohtuuttomalta päätökseltä illalle.

Sinänsä konseptina kätevä, eikä odotusaika tosiaan ole pitkä. Arvosanaksi kyseiselle pizzalle annan 2,5/5.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa